PDA

Zobacz pełną wersję : AF nie działa d3100/ nikkor 18-105

Dario_o
26-12-2012, 11:17
witam posiadam d3100/ nikkor 18-105. pojawił mi się problem z AF, w ogólnie nie działa, nie ostrzy, tak jakby silnik przestał działać. Czy wiecie może co może być problemem? Czy to wina obiektywu czy aparatu?
wszytko ustawione wlaściwie, wszędzie na autofocus.
Czy zdaża się że silniki padają?
Podpowiedzcie gdzie można naprawić ewentualną usterkę i jakie mogą być koszty

puciek
26-12-2012, 11:36
Czasami silniki AF padają. Jeżeli masz w obiektywie przełącznik AF ustawiony właściwie, to możesz jeszcze przeczyścić styki obiektywu i body. Może któryś nie kontaktuje. Możesz dla pewności sprawdzić obiektyw na innym body (np. w jakimś sklepie)

Dario_o
26-12-2012, 11:42
Puciek, sądzisz że to silinik czy może być jeszcze jakaś inna usterka? Wiesz może jaki jest koszt naprawy silnika?
Sprawdziłem jeszcze teraz aparat i okazuje się, że po naciśnięciu spustu do ostrzenia, słychać tak jakby silnik się załączał, ale nie obraca się, tak jakby brakowała mocy.

TOP67
26-12-2012, 14:40
To co słyszysz, to może być VR, wyłącz dla pewności. Jeśli wszystkie ustawienia są OK, to body nie powinno mieć wpływu na ostrzenie. Ale najlepiej podejdź do jakiegoś znajomego albo sklepu i sprawdź tam swój obiektyw.
Jeśli faktycznie jest uszkodzony, to cały moduł SWM kosztuje ok 200 zł. Ale można kupić zwłoki na allegro i przełożyć sam silnik.

puciek
26-12-2012, 18:46
Jeżeli nie działa AF, to padł w 98% silnik.

varjo
27-12-2012, 17:30
Jeśli wszystko jest dobrze podłączone, to ja bym próbował przeczyścić styki specjalnym preparatem lub czystym izopropanolem. Jeśli to nie pomoże - prawdopodobnie silnik. Ale przed wydaniem pieniędzy na naprawę, warto jest sprawdzić obiektyw z innym aparatem i aparat z innym obiektywem.

Skibek
28-12-2012, 11:44
Jeżeli nie działa AF, to padł w 98% silnik.

98% - silik
1% - przełącznik AF [A/M] w pozycji "M"
0,8% - brudne styki
0,1% - przemarsz wojska
0,1% - inna przyczyna

Jeżeli to silnik to trzeba wymienić. Gdyby to był 18-55VR to byłoby nieopłacalne, ale w 18-105VR to można zainwestować. Domyślam się, że nie jest już na gwarancji.

Zrób, jak koledzy radzą - sprawdź z innym korpusem. Jeżeli nie będzie działał, to oddaj do serwisu (niekoniecznie autoryzowanego, ale lepiej do sprawdzonego) i niech Ci oszacują naprawę. Ewentualnie zadzwoń do Nikona i zapytaj ile kosztuje silnik i robocizna (będziesz miał punkt odniesienia).

TOP67
28-12-2012, 11:52
Jak nie znajdziesz serwisu w okolicy, to pisz na priv. Mam sprawny silnik (i wszelkie inne części).