Zobacz pełną wersję : Migawka, przysłona, czułość a lampa
Baart1980
25-12-2012, 20:23
Cześć,
szukałem, ale nie znalazłem.
Mam krótkie pytanie. Przysłona kontroluje jasność światła lampy błyskowej, przysłona w parze z migawką kontrolują światło zastane. gdzie mogę się dowiedzieć więcej o sprawach technicznych dotyczących lamp po polsku ?
książka "Z pamiętnika lampy błyskowej", czy wiele innych pozycji.
Baart1980
25-12-2012, 21:14
ok, dzięki.
co kontroluje przyslona???
sokolnik
26-12-2012, 09:25
głębię ostrości
Przysłona kontroluje jasność światła lampy błyskowej
A może mi to ktoś wytłumaczyć?
A nie lepiej światło kontrolować czasem?
Albert44
26-12-2012, 11:10
ale po co? najkona na zielone i trzask prask, pstryk, pstryk... serią..:-P Jakieś będzie trafione, wcześniej albo później..
jackrabbit
26-12-2012, 11:16
swiatlo lampy blyskowej?
marszull
26-12-2012, 12:21
a w jaki sposob chcesz swiatlo bylskowe kontrolowac czasem?
Art Erie
26-12-2012, 12:35
[..] Przysłona kontroluje jasność światła lampy błyskowej, przysłona w parze z migawką kontrolują światło zastane.[...]
W pewnym sensie masz rację, ale to dość pokrętna logika.
Przesłona kontroluje ilość światła jakie wpada przez obiektyw i dociera do matrycy; jednocześnie odpowiada za głębię ostrości.
Migawka podobnie jak przesłona kontroluje ilość światła docierającego do matrycy, ale robi to poprzez otwarcie lamelek przez określony nastawami czas ( przesłona poprzez zmianę średnicy otworu ).
Ilość światła ( moc błysku lampy ) ustawiamy manualnie, lub w jednym z trybów automatycznych na lampie; istotnym parametrem jest również odległość lampy od obiektu - ilość światła docierającego do obiektu spada w postępie kwadratowym w stosunku do odległości lampy od obiektu.
Posługując się tymi trzema parametrami ( przesłona, migawka i moc błysku) ustawiamy parametry naświetlenia matrycy i stosunek udziału światła zastanego do błyskowego w ekspozycji.
Zwykle ( choć nie zawsze ) musimy się poruszać w zakresie od czasu B do min. czasu synchronizacji dla konkretnego body; zwykle jest to 1/200; 1/250; lub 1/500s.
Albert44
26-12-2012, 13:48
W pewnym sensie masz rację, ale to dość pokrętna logika.
tzw. logika rozmyta.. może mieć tu zastosowanie ;)
a w jaki sposob chcesz swiatlo bylskowe kontrolowac czasem?
W taki sam sposób jak Ty będziesz kontrolował przysłoną jasność światła lampy błyskowej ;-)
marszull
26-12-2012, 15:28
W taki sam sposób jak Ty będziesz kontrolował przysłoną jasność światła lampy błyskowej ;-)
ale oczywiscie, ze swiatlo blyskowe zarejestrowane na zdjeciu mozna kontrolowac wielkoscia przyslony
w przeciwienstwie do czasu
PS swiatlo bylskowe kontrolowac przyslona
to zupelnie co innego niz
"kontrolował przysłoną jasność światła lampy błyskowej"
wiec warto uwaznie czytac
Kolega stara się uzmysłowić wam, że się wyrażacie się nieprecyzyjnie, bo.... ilość światła lampy błyskowej się reguluje potencjometrem mocy. Przysłoną sie reguluje ilość światła docierającego do matrycy/filmu.
Art Erie
26-12-2012, 15:52
Czasem otwarcia migawki nie można kontrolować ilości światła lampy reoprterskiej ( zbyt krótki czas błysku ), ale w przypadku lampy studyjnej - "na upartego" już tak; w trybie FP można wykorzystać tylko część trwania błysku (Baart1980 nie czytaj tego, bo tylko namieszasz sobie w głowie), ale to raczej rozwiązanie teoretyczne, bo wątpię by ktoś je stosował w praktyce.
Sam piszesz o FP, a na poczatku piszesz, że czasem nie można regulować mocy lampy reporterskiej. No przecież FP to praca lampy reporterskiej (FP w studyjnych to taki wyjątek, jest to mało stosowane).
W FP reguluje się czasem ilość światła lampy reporterskiej.
Amen ;-)
Art Erie
26-12-2012, 16:07
Sam piszesz o FP, a na poczatku piszesz, że czasem nie można regulować mocy lampy reporterskiej. No przecież FP to praca lampy reporterskiej (FP w studyjnych to taki wyjątek, jest to mało stosowane).
W sumie masz rację jeśli chodzi o FP z użyciem lampy reporteskiej, bo tylko część mocy lampy jest wykorzystana poprzez sam sposób dzialania trybu FP.
W przypadku lamp studyjnych i FP, to takie połączenie jest mało przydatne w studio; ale w plenerze, zwłaszcza w pełnym słońcu, jest bardzo przydatne.
marszull
26-12-2012, 16:10
Kolega stara się uzmysłowić wam, że się wyrażacie się nieprecyzyjnie, bo.... ilość światła lampy błyskowej się reguluje potencjometrem mocy. Przysłoną sie reguluje ilość światła docierającego do matrycy/filmu.
ja to doskonale zrozumialem i dlatego napisalem
"swiatlo blyskowe zarejestrowane na zdjeciu mozna kontrolowac wielkoscia przyslonya nie swiatlo lampy blyskowej"
W przypadku lamp studyjnych i FP, to takie połączenie jest mało przydatne w studio; ale w plenerze, zwłaszcza w pełnym słońcu, jest bardzo przydatne.Tak i nie, bo ma to wady i zalety. Ja sobie radzę mając aparat z ISO 100, nakładając filtr szary i schodząc do 1/250s z czasem. Mam do dyspozycji pełną moc lampy i łatwiej mi się kontroluje proporcje błysk/zastane.
jackrabbit
26-12-2012, 16:28
zwłaszcza w pełnym słońcu, jest bardzo przydatne.
tego nie jestem nigdy w stanie zrozumiec
w jaki sposob jest to przydatne jesli znaczaco zmniejsza moc blysku? jak dla mnie jedyne rozwiazanie na pelne slonce to mocne lampy
Art Erie
26-12-2012, 16:34
Tak i nie, bo ma to wady i zalety. Ja sobie radzę mając aparat z ISO 100, nakładając filtr szary i schodząc do 1/250s z czasem. Mam do dyspozycji pełną moc lampy i łatwiej mi się kontroluje proporcje błysk/zastane.
Rozmawiamy wprawdzie czysto teoretycznie ale - filtr szary ograniczy równocześnie światło zastane i błyskowe, co z kolei wymusi zastosowanie lamp o większej mocy, która dla wielu jest niedostępna. Zauważyłem, że przy czasach ekspozycji rzędu 1/2000s moc błysku lampy (oczywiście zależy od typu lampy i mocy z jaką działa; piszę na przykładzie Quantuum 600Ws na 1/1 mocy) jest wykorzystana optymalnie.
EDIT
tego nie jestem nigdy w stanie zrozumiec
w jaki sposob jest to przydatne jesli znaczaco zmniejsza moc blysku? jak dla mnie jedyne rozwiazanie na pelne slonce to mocne lampy
Zmniejszy moc błysku, jesli zastosujemy czas krótszy niż czas trwania błysku - wtedy matryca zarejestruje jedynie fragment wyładowania lampy, czyli mniej światła błyskowego.
Jeśli czas otwarcia migawki będzie zbliżony do czasu trwania błysku, to zostanie zarejestrowana maksymalna ilość światła błyskowego, oraz proporcjonalnie najmniejszą ilośc światła zastanego.
Z kolei jesli czas migawki będzie dłuższy od czasu wyładowania lampy - zarejestrujemy wpradzie pełną moc błysku lampy, ale też wiecej światła zastanego.
Baart1980
27-12-2012, 00:04
Wiem, że niektórzy się zdziwili, że przysłoną kontrolować można światło, ale przecież tak jest. Robiąc zdjęcie tworzy się 2 ekspozycje - światło flasha i światło zastane. Sam otwór przysłony ma wpływ na ilość światła lampy błyskowej, natomiast światło zastane regulujemy czasem otwarcia migawki w parze z przysłoną.
am I wright ? :)
P.S.
Załączam cytat ze strony strobistów Davida Hobby
The ambient exposure is controlled by the f/stop and the shutter speed. The flash, being instantaneous, is controlled by the aperture
Sam otwór przysłony ma wpływ na ilość światła lampy błyskowej, natomiast światło zastane regulujemy czasem otwarcia migawki w parze z przysłoną.
Czyli przysłona ma wpływ zarówno na zastane jak i na błysk.
Natomiast czas ma wpływ tylko na zastane.
Tak to co zacytowałem należy rozumieć.
Słowo "sam" jest użyte nieprawidłowo. Za to zwróć uwagę na określenie "w parze".
Co nie znaczy, że to bezwzględna prawda, bo w FP czas też wpływa na błysk.
Baart1980
27-12-2012, 01:27
No tak to jest faktycznie, że wszystko ma wpływ na wszystko :)
Art Erie
27-12-2012, 12:46
[...]Co nie znaczy, że to bezwzględna prawda, bo w FP czas też wpływa na błysk.
Z FP przy lampach reporterskich, to ten wpływ czasu jest dość umowny, w każdym razie taki jest efekt końcowy że niby ten czas wpływa na moc błysku. Tak naprawdę, to lampa reporterska w trybie FP nie emituje jednego błysku, a serię krótkich błysków próbując się wstrzelić nimi pomiędzy lamelki migawki, aby prawidłwo doświetlić plan. Oczywiste jest, że taka seria krótkich błysków ma sumarycznie mniejszą moc niż pojedyńczy błysk i dlatego zauważamy spadek mocy błysku lampy w trybie FP, jest on dodatkowo pogłębiony czasem synchronizcji FP, który im jest krótszy, tym lampa jest w stanie dostarczyć mniejszą ilość światła.
http://www.youtube.com/watch?v=XcIcZkSbShE&feature=player_embedded
Oczywiście wiem o tym, że Ty o tym wiesz :) Ale traktuję to jako argument w dyskusji.