PDA

Zobacz pełną wersję : Lampa 200W - wybór z trzech pozycji

majora
25-12-2012, 19:52
Wita, zakładam nowy wątek ,

zastanawiam się nad zakupem lampy i oczywiście dokupienia softboxa (80x120 , małe studio domowe). Namyślam się nad :
- Quantuum PT-200
- MQ 200 FreePower
- DM2 200 Jinbei FreePower

Teraz używam softboxa własnej roboty i lampy błyskowej z gwintem na żarówkę bez regulacji mocy 45 w.

Chciałbym aby lampa miała
- uniwersalne mocowanie na inne dodatki
- możliwość regulacji błysku abyM mógł robić fotki nawet na przyszłonie 1.8-2.2
- aby miała wytrzymałe mocowanie

marszull
25-12-2012, 20:27
co do trwalosci mocowania to nie wiem, ale najwieksza regulacje i mozliwosc skrecenia bedziem mail przy ostatniej lampie (1/64) dwie pozostale to 1/32
uniwersalen mocowanie (bowens) maja wszystkie trzy

Irwusek
25-12-2012, 20:28
Jakbym stał przed takim wyborem bym wybrał - DM2 200 Jinbei FreePower ; ) ze względu na regulacje i dobrą opinię. Sam chciałem ją kupować ale zdecydowałem się na inna droższą do BD

majora
27-12-2012, 15:49
Nikt więcej się nie wypowie ?

inwestor1234
04-01-2013, 23:39
Wita, zakładam nowy wątek ,

Chciałbym aby lampa miała
1- uniwersalne mocowanie na inne dodatki
2- możliwość regulacji błysku abyM mógł robić fotki nawet na przyszłonie 1.8-2.2
3- aby miała wytrzymałe mocowanie

1 - uniwersalne mocowanie to mocowanie zwane bowens
2 - to tak nie działa - lampa daje światło, jak ją ustawisz 5 m dalej i strzelisz w sufit to światło nie doleci. Jak ustawisz 50 cm od przedmiotu to doleci nie takie jak chcesz bo okaże się że najlepsze poleciało by z odległości 3 m ale wtedy wyjdzie że za małe studio i błądzące światło szpeci zwłaszcza jak coś ma odblaski - od takie typowe problemy praktyczne.
3. no ważniejsze aby kondensatory w środku były wytrzymałe.

Pracuję na 2 lampach quantuma PW300 - jak dla mnie są ok. Studio amatorskie na strychu o wymiarach 5 m szerokie na 4 m długie i światła mi puki co starcza.

marszull
05-01-2013, 00:10
pkt 2 ciekawe podejscie. Zupelnie inne siwatlo da lampa z 50cm, niz z 3 metrow, i nie piesez o mocy tylko o "jakosci" swiatla
dlatego regulacja jest wazna

digitaltee
05-01-2013, 12:46
podzielam opinie poprzedników - brałabym dm2 - taka duża regulacja przy takich otwartych przesłonach to skarb. A to że te lampki są po prostu fajne to już inna sprawa :)

ajt
05-01-2013, 13:11
Mam pytanie do posiadaczy lampy DM2. Ze zdjęcia tylnego panelu wynika, że regulacja mocy odbywa się przyciskami plus i minus. Czy lampa pamięta ustawioną wartość po wyłączeniu?
Identycznie wyglądają wyłączniki fotoceli i lampy modelującej. Czy są to przyciski o dwóch stabilnych pozycjach, czy może przyciski, których każdorazowe wciśnięcie zmienia wybór na przeciwny? Jeśli tak, to czy te ustawienia są również pamiętane po wyłączeniu? Jeśli nie są pamiętane, to jakie są domyślne, gdy się lampę włączy?

inwestor1234
05-01-2013, 17:35
pkt 2 ciekawe podejscie. Zupelnie inne siwatlo da lampa z 50cm, niz z 3 metrow, i nie piesez o mocy tylko o "jakosci" swiatla
dlatego regulacja jest wazna

Mi z testów wychodzi tak - zwiększenie mocy lampy + wzrost odległości daje inny efekt niż zmniejszenie mocy lampy i spadek odległości przy strzale przez soft box do przedmiotu o wymiarach 130 cm wysokości który ma powierzchnię odbijającą światło - zmieniam ilość światła rozproszonego jaka dochodzi do przedmiotu więc zmieniam jakość oświetlenia - jeżeli gdzieś jest błąd bo mogę o czymś nie wiedzieć to z góry dzięki za wskazanie - uczyłem się wszystkiego na własnych błędach, teraz przeglądam fora co by wiedzę uzupełniać o cudze doświadczenia a do końca dialektu nie znam w fotografii.

marszull
06-01-2013, 03:31
w skrocie: blizej bardziej miekkie swiatlo , dalej ostrzejsze, dlatego czasem lepiej przystawic lampe blizej i ja skrecic (i w tym momencie lepiej miec wieksza regulacje i tak zrozumialem ten punkt (2), czyli caly czas w tym samym miejscu lampa, ale mozesz zejsc z przyslona)