Zobacz pełną wersję : yn 560 II problem
Witam, otóż zacząłem bardzo niedawno zabawę w strobing. Póki co zakupiłem yn560 II (yn460 już do mnie idzie ;d), wszystko wydawało się być w porządku do dzisiaj, gdy po raz pierwszy ustawiłem moc lampki na 1/2- przedtem jakoś takiej mocy nie potrzebowałem. No i tu moje zdziwienie na 1/2 i 1/1 mocy lampa błyska jak na ok 1/64- chodzi mi tu o światło zarejestrowane przez matryce, bo błysk na moje oko wydaje się odpowiednio mocniejszy. Nie mam pojęcia o co chodzi, próbowałem z czasami, tzn wydłużyłem go trochę, ale wciąż to samo. Przez cls i rf603 to samo.
Czy miał może ktoś podobny problem, ewentualnie może ktoś podpowie co źle robię.
Czy to może być wina akumulatorków, nie starcza im juź energii, żeby z pełną mocą wyzwolić. Dioda w każdym przypadku sygnalizuje, że lampa jest ready. :/
Pozdrawiam i proszę o pomoc.
Edit: problem tylko pojawia się gdy wyzwalam przez cls, przy rf603 wszystko ok.
Nieprawidłowa synchronizacja. Lampa błyska za wczesnie/za późno.
januszteli
25-12-2012, 23:02
Edit: problem tylko pojawia się gdy wyzwalam przez cls, przy rf603 wszystko ok.
ta lampka nie ma cls'u. ona jest w pełni manualna.
Pozdrawiam
Chodzilo mi o wyzwalanie przez fotocele za pomoca lampy wbudowanej.
Me_how, co moze byc tego powodem?, tak jest z tymi chinczykami czy mam wadliwy egzemplarz?
Z tego co pamietam przy sb600 takiego problemu nie mialem.
Art Erie
25-12-2012, 23:40
Wrzuć foto z exifem, będziemy medytować.
januszteli
25-12-2012, 23:46
masz tam powiedzmy "prodramy" M - wszystko ustawiasz ręcznie; S1 - folocela lampy, na pierwszy błysk+ustawienia manualne; S2 - fotocela lampy na błysk TTL+ustawienia manualne
Chodzilo mi o wyzwalanie przez fotocele za pomoca lampy wbudowanej.
Me_how, co moze byc tego powodem?, tak jest z tymi chinczykami czy mam wadliwy egzemplarz?
Z tego co pamietam przy sb600 takiego problemu nie mialem.
W CLS aparat wysyła kilka przedbłysków sterujących do lamp (slave`ów). YN, któryś z nich bierze za ten właściwy i odpala lampę. Generalnie, manulane YN nie są przeznaczone do współpracy z CLS.
Mozesz zrobić inaczej. Lampę wbudowaną ustaw w tryb np. TTL, a YN w tryb S2. Wówczas powinna się dobrze synchronizować (jak napisał kolega janusz powyżej :-))
januszteli
26-12-2012, 00:22
W CLS aparat wysyła kilka przedbłysków sterujących do lamp (slave`ów). YN, któryś z nich bierze za ten właściwy i odpala lampę. Generalnie, manulane YN nie są przeznaczone do współpracy z CLS.
Mozesz zrobić inaczej. Lampę wbudowaną ustaw w tryb np. TTL, a YN w tryb S2. Wówczas powinna się dobrze synchronizować.
potwierdzam słowa Me_how. działa, sprawdzałam z D90
Zapomniałem dodać na początku, że wbudowana ustawiona jako sterownik błysku:
Grupa A: tryb Manual, komp. 1/1, kanał 1
Może to istotne było ;p
Dzięki Janusz :) Jestem mułem, wystarczyło zmienić na s2, odpala jak się patrzy gdy mam ustawioną wbudowaną jako sterownik błysku, czy na TTL. Wolę pierwszą opcję, bo w drugim przypadku czasami błysk wbudowanej może coś tam napsuć, oczywiście teoretycznie, bo w praktyce pewnie się to nie przetrafi ;)
Dzięki raz jeszcze! :)
januszteli
26-12-2012, 00:50
miło było mi pomóc Tobie. życzę wielu udanych sesji. Pozdrawiam