PDA

Zobacz pełną wersję : pomoc z wyborem statywu (benro)

hostman22
25-12-2012, 15:58
Witam.
Zastanawiam się nad dwoma statywami oba mają możliwość zamontowania kolumny w poprzek, tylko jeden ma mniejszy udźwig podany przez producenta (4,5kg), drugi cięższy bardziej masywny, udźwig (10kg). Różnica w cenie to stówka więc pomijalna, ale nie wiem czy jest sens targać z sobą nadmiar g w górach. (nawet przyszłościowo fx plus coś długiego na co mnie będzie stać opiera się o 3kg, tak samo średni format).
Kolejna sprawa to co na dłużej starcza przy mocowaniu nóg zatrzaski czy pokrętła ?
Za celne uwagi byłbym wdzięczny :)

mini21
25-12-2012, 21:37
Ja mam starego Benro A-298 (czy jakoś tak).
Pamiętam, że jak kupowałem go, to byli nową firmą, jeszcze nie tak znaną.

Miał on chyba podawany przez producenta max. udźwig 6 kg.
Ja na nim stawiałem raczej lekkie sprzęty (D700 + grip + 80-200 f2.8 + SB-900) i problemów nie było.

Co do zatrzasków - mi osobiście bardziej do gustu przypadły zatrzaski (jak w MF).
Zaciski dużo dłużej się kreci, co tylko wydłuża czas rozkładania/składania (a im więcej sekcji ma statyw tym ich więcej).

Sam statyw zbudowany bardzo solidnie, naprawdę kawał porządnej konstrukcji.
Nie wiem, czy będziesz kupował także głowicę, bo ja zakupiłem razem taką prostą kulówkę BH-2.
Niestety, nie przypadła mi ona do gustu, ale została, gdyż ze statywu praktycznie nie korzystam.

hostman22
25-12-2012, 21:46
Ja mam starego Benro A-298 (czy jakoś tak).
Pamiętam, że jak kupowałem go, to byli nową firmą, jeszcze nie tak znaną.

Miał on chyba podawany przez producenta max. udźwig 6 kg.
Ja na nim stawiałem raczej lekkie sprzęty (D700 + grip + 80-200 f2.8 + SB-900) i problemów nie było.

Co do zatrzasków - mi osobiście bardziej do gustu przypadły zatrzaski (jak w MF).
Zaciski dużo dłużej się kreci, co tylko wydłuża czas rozkładania/składania (a im więcej sekcji ma statyw tym ich więcej).

Sam statyw zbudowany bardzo solidnie, naprawdę kawał porządnej konstrukcji.
Nie wiem, czy będziesz kupował także głowicę, bo ja zakupiłem razem taką prostą kulówkę BH-2.
Niestety, nie przypadła mi ona do gustu, ale została, gdyż ze statywu praktycznie nie korzystam.

ja się właśnie zastanawiam między A-198, A-298

januszteli
26-12-2012, 14:43
Witam
Posiadam statyw Benro A-198, bez łamanej kolumny + głowicę Manfrotto804RC2. Zestaw super, sprawdza się z moim D90 i N70-300VR.
Rzałuję tylko, że nie kupiłem tego z łamana kolumną.