PDA

Zobacz pełną wersję : Pilot

ropusz
25-12-2012, 02:57
Mam już 2 lata tv cyfrową ale w zasadzie nie oglądam bo mnie szlag trafia z pilotem od dekodera i nie jestem w stanie zapamiętać, ze coś jest grane na kanale 185 a coś innego na 723. Można coś na to poradzić?

Strus
25-12-2012, 08:26
Chyba nie kumam o co chodzi.

Domyslam sie tylko że masz pierdylion kanalow i nie wiesz co masz na ktorym kanale. Nawet ma to sens. Od tego zdaje sie sa jakies podglady z lista programow. Strzelam bo od 8 lat TV niet. A jak nie to ustawiasz sobie kanaly ktore Cie interesuja po kolei od 1 i sprawa jest w miare prosta. No, chyba że ogladasz kilkadziesiat rownych programow to wtedy sprawa sie komplikuje i polecam cos na pobudzenie pamieci :)

ropusz
25-12-2012, 10:13
O to chodzi, że na zwykłym pilocie do TV można sobie ustawić, że np. TVP1 będzie na 1, a TVP2 będzie na 2, itd. Na pilocie od dekodera tak nie mogę i muszę pamiętać jakiś tam numer.

coach_lodz
25-12-2012, 10:17
a nie masz w dekoderze czegoś takiego jak lista ulubionych ?? tam się ustawia swoją listę kanałów w kolejności w jakiej chcesz...

puciek
25-12-2012, 11:46
A jaką telewizję cyfrową masz? Te popularne umożliwiają utworzenie grupy kanałów - własnej np: ulubione i dopisanie do niej dowolnych kanałów w dowolnej kolejności. Dekodery pod linuxem (D-Box czy Dreambox można programować dowolnie)

ropusz
25-12-2012, 20:10
Mam Aster/UPC.

sea21
25-12-2012, 23:01
Pokombinuj z listami ulubionych np.
- film
- dokument
- muzyka
- sport
- pocieracze
- itp itd

ekonet
26-12-2012, 00:35
- pocieracze
A co to?

docxxx
26-12-2012, 02:05
fikołki? ;)

Jacek_Z
26-12-2012, 13:19
Mam już 2 lata tv cyfrową ale w zasadzie nie oglądam bo mnie szlag trafia z pilotem od dekodera i nie jestem w stanie zapamiętać, ze coś jest grane na kanale 185 a coś innego na 723. Można coś na to poradzić?To zależy jaki masz dekoder.
Ja niestety też mam ten podstawowy z UPC i na nim numery są przypisane na sztywno.

ropusz
26-12-2012, 16:49
Właśnie nr to nr i nie mogę go zmienić tak, jak po prostu w telewizorze. A moze taki pilot wszystko mający by pomógł?

Jacek_Z
26-12-2012, 17:29
Tzn naciskasz na pilocie 1 a dekoder podaje ci kanał 101 (TVP1 HD) (i niestety na TV wyświetli ci się 101 - i tak będzie ci się mieszało).
Niestety, trzeba wziąć inny dekoder - była taka opcja (dekoder z nagrywarką). Nie potrzebowałem nagrywania, taki dekoder był droższy więc go nie wziąłem. Też nie przypuszczałem, że przypisane na sztywno numery to taka upierdliwa sprawa. Teraz bym dopłacił.

TOP67
26-12-2012, 17:44
Wszelkie dekodery to zło. Przestawić się na DVB-T i poukładać w TV. Wszystko w jednym pilocie.

eristoff
26-12-2012, 18:52
albo zmienić na moduł CI i wtedy wszystko zależy od telewizora.

ropusz
27-12-2012, 00:57
Jak ktoś chce kablówkę to specjalnie wyboru nie ma, dekoder musi być.

TOP67
27-12-2012, 01:00
Nie musi być.

a) są kablówki, które nadają programy w DVB-T (tak, to nie pomyłka) lub DVB-S
b) zamiast dekodera można użyć CI (tak, to też dekoder, ale obsługiwany przez TV).

Jacek_Z
27-12-2012, 01:22
Nie musi być.

a) są kablówki, które nadają programy w DVB-T (tak, to nie pomyłka) lub DVB-S
Jeśli na budynku jest jedna kablówka (która tego nie oferuje) to wybór jest tylko pozorny. Pozostaje talerz i satelita.

b) zamiast dekodera można użyć CI (tak, to też dekoder, ale obsługiwany przez TV).Co to jest? Możesz przybliżyć temat?

TOP67
27-12-2012, 01:26
Common Interface.
W zasadzie jest to adapter do kart nadawcy, który wkłada się do telewizora. Wtedy przejmuje on wszelkie funkcje dekodera. Ze wszystkimi dobrodziejstwami telewizora (nagrywanie na USB, jeden pilot itp).
Sam telewizor musi mieć tuner DVB-C, żeby odbierać satelitę.

Jacek_Z
27-12-2012, 01:32
Ja mam kablówkę z dekoderem, ale nie ma do niej karty.

TOP67
27-12-2012, 01:36
To spytaj u nich, czy mają jakieś rozwiązania CI?
Próbowałeś po prostu podłączyć kabel do telewizora? Może to zwykły dekoder DVB-T?
Im bardziej lokalna kablówka, tym większe szanse.

Jacek_Z
27-12-2012, 02:03
Kablówka chyba największa w Polsce - UPC.
Po kablu antenowym mam inny zestaw programów, mogę programować TV. Ale wtedy nie mam kanałów HD i innych. HD mam tylko z ich dekodera.

costi
27-12-2012, 13:01
Common Interface.
W zasadzie jest to adapter do kart nadawcy, który wkłada się do telewizora. Wtedy przejmuje on wszelkie funkcje dekodera. Ze wszystkimi dobrodziejstwami telewizora (nagrywanie na USB, jeden pilot itp).
Sam telewizor musi mieć tuner DVB-C, żeby odbierać satelitę.

DVB-C, żeby dekodowac kablówkę. DVB-S/S2 do satelity. A moduł CI jest potrzebny do deskramblingu (zdjęcia zabezpieczenia) sygnału.

ropusz
28-12-2012, 21:23
Ja się pogubiłem. Załóżmy, że mamy UPC. Co można w tej sytuacji zrobić?

TOP67
28-12-2012, 21:34
Z tego co wiem, to nic http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2393061.html

eristoff
28-12-2012, 21:54
To jakaś lipa z tym UPC,

http://www.upc.pl/telewizja/dekodery/

u mnie lokalna kablówka (25 tys. mieszkańców w miejscowości) posiada w ofercie dwa dekodery i moduł CAM na wejście CI, można pewnie jeszcze spróbować zadzwonić do UPC i spytać, ale pewnie nic się nie wskóra

Borat1979
28-12-2012, 22:02
Ja mam kablówkę z dekoderem, ale nie ma do niej karty.

Skoro korzystasz z UPC to podstawowy dekoder do telewizji HD to coś takiego.
Ma kartę w wnęce z lewej strony obudowy.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (https://lh6.googleusercontent.com/-L8pqOcEIr4Q/UN35USi36cI/AAAAAAAAFY8/fxIRHlFFYh0/s800/DSC_0294.jpg)

Powiem szczerze, że to strasznie irytujące gówno.
Grzeje się potwornie, oprogramowanie jest beznadziejne i strasznie zamula.
Wolę oglądać analogowa kablówkę przez kartę TV na kompie niż korzystać z tego dekodera :p

ropusz
28-12-2012, 22:09
No właśnie ja też jestem zirytowany tym dekoderem i korzystam tylko z analogowej choć od 2 lat płacę za cyfrową.

Borat1979
28-12-2012, 22:11
No właśnie ja też jestem zirytowany tym dekoderem i korzystam tylko z analogowej choć od 2 lat płacę za cyfrową.
Włączam go tylko gdy oglądam formułę 1 :)
Reszta programów jest dla mnie bez znaczenia czy obejrzę w HD czy nie.

Jacek_Z
29-12-2012, 00:48
Ma kartę w wnęce z lewej strony obudowy.

Powiem szczerze, że to strasznie irytujące gówno.
Grzeje się potwornie, oprogramowanie jest beznadziejne i strasznie zamula.
Wolę oglądać analogowa kablówkę przez kartę TV na kompie niż korzystać z tego dekodera :pdekoder stoi tym bokiem przyklejony do szafy i nie zwróćiłem uwagę, że ma kartę :) Instalator widać włożył, nie zauważyłem.

Mi działa OK, potrzebuje ciut czasu by przełączyć kanał, no ale musi czekać na wstukanie 3 cyfrowego nr kanału.
Kanałów HD jest tam jednak więcej - TVP1, 2, Polsat, TVN, oba eurosporty.
Jakość na kanałach zwykłych też mam nieco lepszą z dekodera - mam lepsze (czystsze) kolory. Z anteny mam bardziej ciepłe.
Niestety nie lubię się bawić dwoma pilotami i nie pamiętam tych odleglejszych nr kanałów, więc często oglądam gorszy obraz z wejścia antenowego.

ropusz
03-01-2013, 13:02
Rozumiem, że z UPC jest problem. A jak z Vectrą? A przy okazji czy ma ktoś Vectrę i może coś powiedzieć o jakości? Ja przez lata w Aster czy UPC właściwie nie miałem awarii, internet i tv były zawsze.

A co do UPC to sprawdzałem na ich stronie jak wygląda kwestia dekoderów. Mają Kaon i Mediabox. Na kaonie TVP1 jest na 100, TVP2 na 101, Polsat 110, a TVN na 120 i ogólnie numeracja jest pokitrana. Na mediaboxie TVP1 jest na 1, TVP2 jest na 2, Polsat na 4, TVN na 6. Ale tylko pierwszych 20 kanałów jest jako tako ustawione.

mOSAd
04-01-2013, 12:48
Moi rodzice za moją namową zainstalowali sobie Vectrę po przejęciu Aster City (AC). Sytuacja wygląda następująco. O połowę mniejsze rachunki z nielimitowanymi rozmowami stacjonarnymi - to było istotne. Plusem i minusem w stosunku do AC jest dekoder. Po pierwsze ma możliwość tworzenia własnych list i ustalania kolejności programów. Kilku list, zatem inną ma ojciec, inną matka, itd. Ma kilka wad, mianowicie źle rozwiązany program obsługi "zakładek" czasowych podczas nagrywania audycji na jednym kanale. Na plus nagrywanie dwóch kanałów i oglądanie trzeciego z dostępnych "pakietów" (na jednej częstotliwości leci kilka kanałów). Na minus system CA CONAX - objawia się to brakiem możliwości wyłączenia wpisywania kodu PIN w wielu momentach. M.in. podczas usuwania nagrań, czy przełączania po kanałach dla dorosłych. Jeżeli ktoś często używa jednego lub drugiego, to jest to mało przyjemne. Dodatkowo czasem za wolno reaguje na zmiany kanałów lub audycji i oprogramowanie potrafi przez chwilę wyświetlić okienko sugerujące jakiś błąd - detal. Co do jakości obrazu to jest akceptowalny na moje oko - niestety nie mam bezpośredniego porównania na tym samym odbiorniku, by powiedzieć czy pasmo jest jakoś mocno obcięte (TV to tylko HD ready, więc tym bardziej ciężko coś powiedzieć). Jest jeden minus. Zdarzają się przerwy w działaniu i nadawaniu programów. Kilku-kilkunasto sekundowe. Ale jednak raz na jakiś czas coś tam szwankuje. Szacowałbym, że średnio raz w tydzień takie krótkie perturbacje daje się zauważyć. Bywało też tak, że telefon przez chwilę przestawał działać. Ostatnio to akurat jakby się uspokoiło. Być może wszystko jest związane właśnie z przejęciem dużej liczby klientów po Aster, zatem trudno wyrokować na ile to norma, na ile przejściowe kłopoty. Z ciekawych rzeczy, warto zwrócić uwagę na inny rozkład pakietów, w szczególności dla miłośników sportu, Eurosport 2 (HD) nie jest rozkodowany w podstawowej cenie. Dekoder się trochę żółwi niestety. Ma natomiast szereg bardzo przydatnych funkcji. Przede wszystkim ma wyszukiwanie audycji po nazwie. Świetna sprawa by szybko znaleźć i zaprogramować nagrywanie czegoś, co będzie za kilka dni, na bliżej nieznanym kanale, czy w czasie nocnym. Nagrywanie cykliczne, włącznie z ręcznym programowaniem czasu. Całkiem zgrabna realizacja nagrywania seriali i dostosowania tego mechanizmu do własnych potrzeb. EPG na tydzień do przodu - to chyba standard. Przy odtwarzaniu prócz możliwości przyspieszania tempa, mamy możliwość skoku w przód i tył o ustawioną wartość (jedna z kilku opcji). Czyli wciskając strzałkę w lewo cofamy się np. o 10 sekund. A strzałkę w prawo - skaczemy w przód o minutę.
Dekoder jest bardziej dostosowany do pracy w rodzinie z dziećmi. CONAX w tym wypadku jest plusem i choćby opcja blokowania nagrań, tak że trudniej je przypadkowo usunąć zdaje się mieć sens. Dysk pracuje cicho, grzeje się całość oczywiście, ale oprogramowanie zdaje się być stabilne. Nie miałem takiej sytuacji jak w AC, że dekoder musiałem restartować, bo nie wytrzymał nagrywania dwóch audycji HD i przewijania odtwarzanego materiału. I się wieszał w tej czy innej sytuacji.
Sprzęt ma wady, ale bardziej zaawansowane funkcje, moim zdaniem to rekompensują z nawiązką.
Jedna spora wada - pilot nie ma możliwości sterowania odbiornikiem TV. Zatem potrzebny jest drugi pilot od telewizora do włączania czy podgłaśniania. To ostatnie to także może być problem w pewnych sytuacjach. Jak zwykle w dekoderach różnica między minimalnym i maksymalnym poziomem siły dźwięku jest stosunkowo mała. Do tego dochodzą odchylenia w głośności stacji, reklam, audycji. Przy normalnym wykorzystaniu TV w godzinach popołudniowych problem nie jest widoczny. Jednak może być zauważalny wówczas, kiedy korzystamy z dekodera raz w nocy, a innym razem o hałaśliwej porze dnia. Wówczas trzeba czasem sięgnąć do pilota od TV ponownie. Pierdółka, ale zawsze.
Ze względu na sporą ilość dodatkowych funkcji obsługa ich wymaga trochę wprawy.
Co do działania internetu to nie mogę się wypowiedzieć niestety, gdyż korzystam w z niego tam bardzo sporadycznie. Na tablecie działa sprawnie, ale to żadne wymaganie.