PDA

Zobacz pełną wersję : zmiana kolorów zdjęcia w trybach M,A,S,P

nefretete1
24-12-2012, 04:05
witam!
mam problem, nie do końca wiem jak to jasno wytłumaczyć, ale spróbuję:
posiadam Nikona D80 + obiektyw 1.8 50mm. gdy robię zdjęcia w trybie auto, portretowym, czy makro - mają normalne ładne kolory. w momencie gdy przełączam na tryb M, A, P lub S zdjęcia nagle mają tak jakby mniejsze nasycenie koloru, kolory są stłumione a przed nazwą pliku pojawia się znak "_". ktoś wie o co chodzi? jak to skorygowac? dodam, że jak szybko wertuję zdjęcia w folderze i nie zdążą się załadowac to przez chwilę widac jakby oryginalne kolory, jak zdjęcie się zaladuje - staje się z powrotem "zszarzałe". z góry dziękuję za pomoc!

GonzoG
24-12-2012, 04:12
1) pozycja "_" przed nazwą pliku zazwyczaj oznacza inny profil koloru - a dokładniej AdobeRGB, a nie sRGB.
2) sprawdź jakie masz ustawienie Picture Control w trybach M, S, A, P - zazwyczaj są inne niż w programach tematycznych.

nefretete1
24-12-2012, 04:15
mógłbyś mi wytłumaczyc jak dokładnie to zmienic na aparacie? kompletnie się na tym nie znam...

/ok, już znalazlam! dziekuję za pomoc!

Skibek
24-12-2012, 11:27
mógłbyś mi wytłumaczyc jak dokładnie to zmienic na aparacie? kompletnie się na tym nie znam...

/ok, już znalazlam! dziekuję za pomoc!
To jest w instrukcji przecież.
Ale dobra... Forum jest po to, żeby pytać/odpowiadać (chociaż najpierw - szukać).

1. Wejdź w [Menu fotografowania] - zielony aparacik w menu.
2. Przewiń na dół i wejdź w [Przestrzeń barw]
3. Zmień na [sRGB], bo prawdopodobnie masz na "AdobeRGB".
4. Otwórz piwo.
5. Ciesz się nasyconymi fotkami.

Teraz znak "_" będziesz miała w środku nazwy pliku (a nie na początku).

Dziękuję za uwagę. Dobranoc.

EDIT:
A... już znalazłaś ;)