Zobacz pełną wersję : Jak przygotować zdjęcie do druku ?
Witam.
Zazwyczaj każdy z nas stara się wykadrować dobrze zdjęcie już podczas robienia. Ale zdarzają się błędy, mało bo mało ale są. Właśnie taki mam :) zdjęcie które zrobiłem posiadało za dużo zbędnych elementów np. ręka, noga, mózg na ścianie:). Po odpowiednim wykadrowaniu zdjęcie na ekranie monitora jest dobre. Zaniosłem to i inne zdjęcia po obróbce do fotografa w celu wywołania. I wtedy pojawił się problem... Otóż wykadrowane zdjęcia nie pasują dobrze na papier, tzn albo w pewnych miejscach jest coś ucięte albo są białe paski. Pan F. podał mi "rozmiar" 3:4. Chcę wydrukować zdjęcia w rozmiarze 9:12. Jak mam poprawić zdjęcie (ponaciągać itd) żeby otrzymać ten rozmiar? bawię sie z tym od piątku i nie moge znaleść rozwiązania. Proszę o pomoc
jackrabbit
23-12-2012, 14:50
Witam.
Zazwyczaj każdy z nas stara się wykadrować dobrze zdjęcie już podczas robienia. Ale zdarzają się błędy, mało bo mało ale są. Właśnie taki mam :) zdjęcie które zrobiłem posiadało za dużo zbędnych elementów np. ręka, noga, mózg na ścianie:). Po odpowiednim wykadrowaniu zdjęcie na ekranie monitora jest dobre. Zaniosłem to i inne zdjęcia po obróbce do fotografa w celu wywołania. I wtedy pojawił się problem... Otóż wykadrowane zdjęcia nie pasują dobrze na papier, tzn albo w pewnych miejscach jest coś ucięte albo są białe paski. Pan F. podał mi "rozmiar" 3:4. Chcę wydrukować zdjęcia w rozmiarze 9:12. Jak mam poprawić zdjęcie (ponaciągać itd) żeby otrzymać ten rozmiar? bawię sie z tym od piątku i nie moge znaleść rozwiązania. Proszę o pomoc
lo matko, nic nie rozciagaj, podczas kadrowania zachowuj odpowiednie proporcje po prostu
lo matko, nic nie rozciagaj, podczas kadrowania zachowuj odpowiednie proporcje po prostu
nie no spoko, ale jak teraz poprawić te co mam ? poprostu oddać do druku i nie przejmować sie tymi błędami ? czy da sie cos jescze uratować ?
jackrabbit
23-12-2012, 15:18
nie no spoko, ale jak teraz poprawić te co mam ? poprostu oddać do druku i nie przejmować sie tymi błędami ? czy da sie cos jescze uratować ?
no masz kilka opcji
1. nie przejmowac sie paskami
2. poucinac paski :)
3. poprosic zeby dowalili biala ramke dookola zdjec, bedzie w miare spoko wygladalo
3:4 to to samo co 9:12...
Są 3 podstawowe formaty papieru: 3:2, 4:3 i 1:1 (są też inne, ale mniej popularne).
To jaki format ma zdjęcie, jest mniej ważne, bo wybierasz sobie rozmiar papieru, a później przycinasz zbędne białe paski.
mateo912
23-12-2012, 15:36
Witam.
hmm 9:12 to to samo co 3:4 przecież(9:12 / 3 = 3:4)?
tak samo jak 6:8 i 12:16 więc co chcesz rozciągać?
edit:
zapomniałem odświeżyć strony przed postem i nie zauważyłem że Gonzog napisał to samo ;)
no tak wiem, ale podałem rozmiar jaki chce osiągnąć koncowo
mateo912
23-12-2012, 15:53
no tak wiem, ale podałem rozmiar jaki chce osiągnąć koncowo
to trzeba było napisać że 9x12cm zapis 9:12 oznacza proporcje.
skoro chcesz 9x12 to dodaj 1cm paska aby wyszło 9x13 i później go obetnij.
Przemek80
01-01-2013, 14:30
Zakładka przygotowanie zdjęć:
http://www.diprint.pl/
Przeciez wystarczy powiedziec by wywolali z paskami albo obcieli czesc zdjecia i tyle
Z tego co pamiętam to site w labie nazywa chyba cięcie dynamiczne?
przepraszam za OT, ale Marku o 5 nad ranem przeglądasz forum? :)
Przemek80
02-01-2013, 20:34
Lepiej przygotować samemu bo obetną ze zdjęcia nie to co mają.
Lepiej przygotować samemu bo obetną ze zdjęcia nie to co mają.jak poprosisz by nie obcinało to nie obetną, będziesz miał cięcie dynamiczne, czy wg innych pełny kadr i nie obetną.
forum przeglądam jak mnie się coś innego robi, np eksport w LR lub kawa ;)
zagubiony
03-01-2013, 00:34
Polecam jpegcrops.
A tak a propos. 10x15cm nie jest równe 10x15 z innego labu. Różnice są w kręgu 2mm, dlatego warto odbitki kadrować pod profil danej maszyny, ustawionej na wymiar cięcia z rolki papieru. Trzeba poprosić o dokładne wymiary w mm i w jpegcrops ustawić profil 10x15 (10.3mmx15.2mm) program automatycznie przycina do tej wartości.
Jedyny wymiar jaki jest, a powinien być jednakowy dla wszystkich labów jest 20x30cm.
mateo912
03-01-2013, 00:57
Polecam jpegcrops.
A tak a propos. 10x15cm nie jest równe 10x15 z innego labu. Różnice są w kręgu 2mm, dlatego warto odbitki kadrować pod profil danej maszyny, ustawionej na wymiar cięcia z rolki papieru. Trzeba poprosić o dokładne wymiary w mm i w jpegcrops ustawić profil 10x15 (10.3mmx15.2mm) program automatycznie przycina do tej wartości.
Jedyny wymiar jaki jest, a powinien być jednakowy dla wszystkich labów jest 20x30cm.
no raczej nie ;)
tak naprawdę to ważna jest tylko szerokość rolki, bo papier foto jest w szpulach kilku/kilkunasto metrowych.
i np 20x30 możesz wydrukować z 30,5 lub 20,3 papieru ( przynajmniej jeśli idzie o papier kodaka) jest jeszcze 21cm i wtedy można idealne a4 zrobić (21x30)
beniamin44
09-01-2013, 14:56
Nie wiem jakim programem kadrujesz ale np fotoshop ma możliwość ustawienia proporcji tak aby kadrownie na ekranie było od razu pod fomat papieru tj 10x15 lub inny jaki sobie ustawisz,niezależnie od wielkości widoku na ekranie .
Po wykadrowaniu widok100% zawsze będzie wielkości wymiarów papieru jakie sobie ustawiłeś
Pozdro
Ps właśnie na zakładce oprogramowanie tego forum jest link do darmowego Photoshpa CS2 więc szybko ściągnij i będziesz miał super
narzędzie do obróbki fotek i to o czym pisalem wyżej
donkiszot
09-01-2013, 18:48
Proponuję przed pobraniem owej darmówki przeczytać cały wątek, oczywiście tamten wątek.
Zeb McKane
11-01-2013, 11:07
W zakresie "przycinania" zdjęć do zadanego formatu to fajna opcja jest w Picasie 3 zwłaszcza w połączeniu z funkcją "prostowania". Co ciekawe to program podpowiada również co według niego można uciąć i zastanawiające jest ze ta "cyfrowa intuicja" wielokrotnie pozytywnie mnie zaskoczyła (no ale ja absolutnie z tego nigdy nie korzystam bo to niedorzeczne... aby taki...darmowy...coś sensownego wnosił....);-]