Zobacz pełną wersję : Metz 76 MZ-5 czy Nikon Sb-910 ?
zbig1972
23-12-2012, 10:48
Lubię fotografować śluby, chrzciny. Robię też fotografie produktową. Niedługo dokupię stół bezcieniowy. Po zakupie Nikona D800 nastawiam się na fotografowanie obiektywami stałoogniskowymi. Mam dylemat jaką wybrać pierwszą lampę błyskową? Przeczytałem opisy obu lamp. Niem mam doświadczenia w fotografii z lampą błyskową. Każda z nich dysponuje najnowocześniejszymi rozwiązaniami. Marzy mi się jeszcze dokupienie w przyszłości dwóch lamp na wysięgnikach i fotografowanie z trzech lamp produktów na stole oraz oczywiście imprezy okolicznościowe na te trzy lampy. Proszę o radę, która lampa da mi więcej korzyści i wygody w pracy. Chciałbym dokonać właściwego zakupu i liczę na Wasze rady.
Jako pierwszej lampy błyskowej nie kupiłbym żadnej z w/w. Obydwie lampy to topowe konstrukcje Nikona i Metz’a, ale przeznaczone dla zupełnie innych klientów. SB-910 od biedy mógłbym zaakceptować, ale tylko w przypadku posługiwania się wyłącznie cyfrowymi korpusami Nikona. Jest to w sumie najbardziej zaawansowana lampa systemowa i dla większości amatorów niczego w niej nie brakuje.
Ja też jestem amatorem, ale tym ze zdecydowanej mniejszości. Czasami podpinam lampę do analogowego EOS’a-30, Nikona F90x, Olympusa, bądź takich staroci jak Kiev 88, 60, czy Pentacon SIX, a wówczas systemowe nowości są praktycznie mało przydatne i dla takich „dinozaurów” Metz z ostatnich serii MZ jest idealny. Są to jedyne lampy na rynku kompatybilne z wszystkimi systemami analogowo-cyfrowymi, gdzie do dyspozycji mamy różnorodność TTL’i świata, wraz z systemem bezprzewodowym, a co najważniejsze – bezbłędny tryb automatyki własnej i precyzyjny manual z podziałem do 1/256 mocy, a mocy model 76MZ-5 ma sporo i taka podziałka jest jak najbardziej właściwa.
Nie bardzo jest co porównywać w obydwu tytułowych modelach. SB-910 niby duża lampa, a jest maleństwem w porównaniu z 76MZ-5, bo tutaj sam palnik dorównuje wielkością mniejszym SB. Z drugiej strony system mocowania lamp jest o niebo bezpieczniejszy dla body właśnie w 76MZ-5, gdzie na sankach mocujemy jedynie sterownik lampy, a szyna utrzymuje cały korpus aparatu i lampę. Wydajności światła i mocy lamp też bezpośrednio lepiej nie porównywać, chociaż 3 szt SB-910 pewnie wyprodukują wspólnie tyle co jedna 76MZ-5, z tym że 76MZ-5 będzie błyskać nadal z pełną mocą przy niesłyszalnym szumie wiatraczka chłodzącego palnik, a systemowe SB padną z przesilenia. To taka refleksja co do „profesjonalności” lampek systemowych.
Właśnie wybór lampy uzależniłbym od wymaganej „profesjonalności” i jeżeli mała moc wystarczy, a wysokie ISO akceptujemy, nie mamy do doświetlenia wielkich ciemnych pomieszczeń i używamy błysku ”ostrożnie”, to pozostałe udogodnienia, akcesoria i możliwości SB-910 wskazują na idealną lampę i korzyści, wraz z wygodą posługiwania się nią, są nie do pobicia. Trzeba tylko zaakceptować pewne ale …
Na pierwszą lampę wyłącznie do Nikona wolałbym Metz’a 58AF-2, lub Nissin’a Di866 MK-II
Pozdrawiam.
Nikoniczek
24-12-2012, 11:38
Nie miałbym żadnego dylematu zakupowego
w kontekście dedykowanej lampy błyskowej,
zaopatrzyłbym się naturalnie w SB-910,
3-4 sztuki przynajmniej byłyby optymalne
do t(w)ego Nikona D800.
Na deser...Phottix Odin...przynajmniej.
Na pierwszą lampę wyłącznie do Nikona wolałbym Metz’a 58AF-2, lub Nissin’a Di866 MK-II
Pozdrawiam.
Mam Metza 58 AF-1 i jeśli AF-2 obsługuje się tak samo jak AF-1, to SB-800 i SB-900 biją je na głowę wygodą obsługi.
zbig1972
28-12-2012, 18:34
Dziękuję za rady. Dużo mi rozjaśniły. Kupiłem SB-910. Mam nadzieje, że się na niej nie zawiodę.