PDA

Zobacz pełną wersję : [ Przyroda ] Spotkanie z jemiołuszkami

tbogdanowicz
22-12-2012, 21:07
Dzisiaj miałem niespodziewane spotkanie z jemiołuszkami.
Ptaki bardzo sympatyczne, ale strasznie żarłoczne także w błyskawicznym tempie pochłaniały resztki owoców z drzew.
Zdjęcia dokumentacyjne, a nie z tych wzbudzających zachwyty, ale chciałem się pochwalić, bo lubię ten gatunek :-). Zdjęć zrobiłem więcej, ale z powodu kiepskiego światła (ranek pomiędzy blokami i padający lekki śnieg), większość nie nadaje się do publikacji. A szkoda bo ptaki przybierały wiele ciekawych póz, łącznie z grupowym zajadaniem jednej kiści jarzębiny, co wyglądało wesoło, ale kołysało całą gałęzią. Przy czasach od 1/15 do 1/100 nie miałem szans na nieporuszone zdjęcie :-(.

1.

2.

//EDIT
BRAK ZDJĘĆ, wygasł zewnętrzny hosting. Zachęcamy do umieszczania zdjęć na hostingu forum.

borregaard
22-12-2012, 21:47
Niestety giną na tle nieba i krzaczora.Sporawy bałaganik...

tbogdanowicz
22-12-2012, 21:59
Choroba jasna, koniecznie chciałem by były w gałęziach a nie wyglądały jak "ptak na patyku", a ten mi pisze że krzaczory przeszkadzają :-).

A tak poważnie, to nie bardzo miałem jak się ustawić, by nie mieć jakiegoś bloku w kadrze. Tam gdzie było lepsze tło (niżej na drzewie) nie chciały usiąść. Chyba źle mi z oczu to znaczy z obiektywu patrzyło i nie miały do mnie zaufania :-).
Sprawdzę czy mam jakieś nie poruszone z mniejszym bałaganem. Ale dużych nadziei nie mam.

razza
22-12-2012, 23:03
No niestety bałaganik sporawy - najważniejsze że drugi raz nie dasz się zaskoczyć :) U mnie było inaczej - najpierw dziwny dźwięk jak by linia wysokiego napięcia trzeszczała a za moment nastąpił ,,atak" chyba ze 30-tu jemiołuszek, za ogony mogłem łapać:) Wszystko się działo w odległości ok 4-5m a ja mam zapięty N300/4+TC1,7 czyli og 750mm a za plecami ścianę więc nie ma gdzie się cofnąć. Wtedy zrobiłem około 150 zdjęć - 6 dobrych, 6 takich do przyjęcia na pozostałych albo łby, albo ogony no i niestety większość na tle nieba :)

evilseed
23-12-2012, 14:44
Unikaj nieba w kadrze a będzie lepiej :)