Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Co tam słychać w Zakopanem? Potrzebne informacje :)

Aeon88
22-12-2012, 19:50
Witam,

Zapuszczam się po świętach na plener ślubny do Zakopanego, nie byłem tam już bardzo dawno więc nie orientuję się gdzie można złapać za parką ładny widoczek, gdzie wolno wchodzić robić zdjęcia a gdzie nie, jak wygląda skocznia obecnie i gdzie są warte odwiedzenia miejsca... Planuję rzadko pracować na pełnej dziurze i wykorzystać to piekne miejsce jak się tylko da.

Bardzo będę wdzięczny za jakieś podpowiedzi, gdzie warto się udać z młodymi.

PS. Będę na miejscu wcześniej niż młodzi, więc będę miał dzień żeby przeglądnąć Wasze propozycje (mam nadzieję że tyle czasu mi wystarczy) i obejrzeć miejsca gdzie byłem już kiedyś a gdzie chciałbym znowu zaglądnąć, także wszelkie sugestie mile widziane, bo oprócz miejsc które znam osobiście chciałbym odwiedzić jakieś nowe ;)

manfred
22-12-2012, 19:59
Powiem Ci jak mnie zabierzesz na plener ;-) Służę miejscowym bimbrem i oscypkiem obiecuje młodej nie tknę a młodemu po gębie nie dam ;-)

Aeon88
22-12-2012, 20:13
Hehe, to aż tak blisko mieszkasz? :) ja sam osobiście nie miałbym nic przeciwko, ale młodzi dziwnie by na mnie patrzyli jeśli wziął bym przewodnika na sam plener mówiącego gdzie warto zrobić zdjęcie, bo to wymagający ludzie są i wypadł bym średnio w ich oczach :( ale wspomniany dzień wolny przed plenerem - jak najbardziej możemy pospacerować po mieście/okolicach, napić się też mogę i to bardzo chętnie ale już po wszystkim, jak nie będę tak przywiązany do samochodu, którym muszę się dzień przed i w trakcie pleneru ciągle poruszać :)

manfred
22-12-2012, 20:44
Samo Zakopane to ja bym na plener nie wybrał. Ale do standardów należy Morskie Oko, Kasprowy Wierch i moja ulubiona Hala Gąsienicowa. Na następny rok mam zamiar wykorzystać Wąwóz Kraków choć sama dolina Kościeliska jest dla mnie nie tegess na plener. Wszystko zależy od warunków śniegowych bo jeśli 3 stopień zagrożenia lawinowego lub wyżej to Moko i Hala opada. Ja zawsze powiadam, że zdjęcia w górach robią się same. Gdzie byś ich nie zabrał to i tak plener się uda. Plener w górach, knajpa góralska to chyba podstawa.

Franek_
22-12-2012, 22:16
Samo Zakopane odpada raczej, nic tam ladnego nie ma. Mieszkam w Trojmiescie, ale ojciec od 10 lat w pogoni za marzeniem z dziecinstwa wyprowadzil sie w Tatry. Ja w gory przeprowadzac sie mam zamiar na wiosne=)

Morskie Oko - standard, oklepane itd. Ale jest tam pieknie. Hala Gasienicowa to samo. Jak ambitniej to Dolina Pieciu Stawow. Z tymze ciezko Wam bedzie sie tam w zime dostac i juz nie jest tak widowiskowo jak latem / wiosna. Zreszta w zime i tak nigdzie wysoko nie pojdziecie, zostaja dolinki. A ladna dolina jest Dolina Koscieliska. I widoczki w tle, i fajny spacer. Parking tylko drogi=)

Do tego dochodza knajpy pewnie (wszedzie takie same, czy to Zakopane czy okolice).

Jak bedziesz juz w tamtych okolicach to polecam na wylocie z gor (albo przed przyjazdem) stanac w Nowym Targu. Na rynku jest najlepsza wloska restauracja w kraju. Powaznie, ani w Warszawie ani nigdzie indziej w Polsce nie jadlem lepszego wloskiego zarcia.

OberD
22-12-2012, 22:56
za manfredem - Wąwóz Kraków polecam. Od dziecka po Tatrach chodzę, ale w WK dopiero w tym roku zagościłem, bajkowe miejsce! Bliskie, łatwo dostępne, i ciemne :) landszaftu tam nie zrobisz, bo ciasno.
Jak chcesz z kolei caluśkie Tatry w tle uwiecznić to najłatwiej udać od strony Gubałówki (dojazd). Wszystko zależy na ile młodzi zdeterminowani żeby ciuchy targać w górę (zawsze możesz wyjechać kolejką na Kasprowy ale w styczniu jak będzie -15 i wietrznie to im współczuję w ślubnych strojach). Zabierzcie herbatę z rumem. Dużo ;)

stock
22-12-2012, 23:08
Morskie Oko bym odpuścił bo za duże ryzyko. Przerabiałem temat kiedyś w połowie stycznia. Koszty - nie sądze by młodzi zgodzili się w strojach ślubnych popylać całą trasę z buta więc pozostają sanie. Myśmy zapłącili 400, ale pierwsza krzyknięta cena to było 900. Na górze i tak trzeba kawałek dojść. A Pan od sań strasznie marudził jak musiał na nas czekać i oczywiście chciał dopłaty za co został wyśmiany. Kolejna sprawa to pogoda. Nie przewidzisz. Myśmy trafili na totalne zachmurzenie. Pozostały foty na tafli lodu jedynie. Ani kawałka szczytu nie widac. Więc lepiej chyba rozbijac się tam gdzie można autem się dostać niż robić prawie całodniową akcję nad morskie oko nie mając pewności co z tego wyjdzie. A ciemno się robi szybko...

JAP
23-12-2012, 00:53
dosyć efektowną panoramkę mamy z polany Głodówka

Aeon88
23-12-2012, 01:32
Wiecie, to, co u Was w górach jest oklepane, dla ludzi z moich okolic to kompletna nowość, bo u nas oklepany to jest Łańcut czy inne tego typu tereny, także fakt, że w danym miejscu połowa par z gór robi sobie zdjęcia nie jest kompletnie przeszkodą - i tak nie zrobię takiego samego zdjęcia jak te pary, tylko pewnie jakieś inne, bo co fotograf to inna wizja. Proponujcie zatem wszystko to co ładnie wygląda jako tło, będę musiał miejsca dobrać tak, żeby w kilku godzinach móc je objechać bo jak już ktoś wspomniał dzień mamy krótki o tej porze roku, i jak koło 10 rano zaczniemy to koło 15 trzeba będzie skończyć, bo 16 to już ciemność. Co do ciemności to inna sprawa, rozświetlone krupówki wieczorem czy jakaś restauracyjka z bali pewnie będzie również odwiedzona, jeśli młodzi nie będą padnięci i zechcą się gdzieś jeszcze wybrać :)

verus
23-12-2012, 02:01
Najprościej chyba wjechać kolejką na Kasprowy :-)

koral
23-12-2012, 02:37
W Zako wszystko ok :) Atmosfera świąteczna panuje więc uroczo w każdym zakątku. Jak tylko nie będzie wiało to rzeczywiście Kasprowy chyba najlepiej się sprawdzi. Mz Krupówki to wcale nie taki zły pomysł na plener ;)

Aeon88
23-12-2012, 11:24
A na szczycie kasprowego jest tylko ten budynek co go widać tu: http://www.kasprowy-wierch.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=69&Itemid=29 czy coś tam jeszcze jest więcej? Bo widoczki rzeczywiście przednie, ale fajnie by było coś więcej tam połapać :)

manfred
23-12-2012, 11:29
Bierzesz narty ze sobą i sanki jakiś szampan i plener sam się zrobi. Na Kasprowym jedynie w stronę Beskidu można podejść. Widoki masz na Krywań i Świnicę i jest w miarę bezpiecznie. Druga opcja do Dolina Chochołowska. Tam może nie ma widoków ale są ładne chaty góralskie gdyby np górą była dujawica to Kasprowy odpada bo Was strasznie wyziębi. Wielki Kopieniec też wchodzi w grę niedaleko a widoki na Halę przednie.

Aeon88
23-12-2012, 11:31
Można sanki gdzieś tam wypożyczyć? Pod kasprowym albo już na górze?

manfred
23-12-2012, 11:48
Zadzwoń na stację na Kasprowy i się dopytaj.

koral
23-12-2012, 12:59
Sanek na Kasprowym nie wypożyczysz - wątpię też czy do kolejki Cię z nimi wpuszczą, wypadałoby to uzgodnić wcześniej. A na Kasprowym nadal ten sam budynek ;) innego nie będzie. Przyszedł mi jeszcze do głowy Butorowy Wierch - jak będzie mrozić to te lasy mogą rewelacyjnie się prezentować.
Co do Kasprowego polecam wcześniejszą rezerwację biletów bo w tym okresie może być krucho.

P.S. Może skoro nie przewodnik to jednak przewodniczkę? :D

Pozdrawiam

manfred
23-12-2012, 13:51
koral ja Ciebie to bym w ciemno wzioł ... na plener ;-)

Aeon88
23-12-2012, 14:36
Przemyślę Wasze propozycje i dam Wam znac ;) tymczasem czekam na więcej propozycji :) może jakieś nieużywane tory biegnące wyżyną z fajnym widokiem?

manfred
23-12-2012, 14:44
Przypominają mi się mewy z bajki "Gdzie jest Nemo"

Jędrula
23-12-2012, 22:21
Skoro młodzi chcą pleneru w Zakopcu, to znaczy, że mają z miasta fajne wspomnienia. Nie angażowałbym sie w super-plenery na Kasprowym czy w dolinkach, bo czasu mało, mogą być trudności z dotarciem, nieprzewidywalna pogoda i kicha z tego wyjdzie. Wal plenerki na Krupówkach, wieczorem może być fajne oświetlenie. No i zawsze Giewont wejdzie Ci w tło, znaczy zdjęcia są z Zakopanego :-)

manfred
24-12-2012, 09:42
No i zawsze Giewont wejdzie Ci w tło, znaczy zdjęcia są z Zakopanego :-)

A jeśli Krupówki to koniecznie z brudnym białym misiem choć skutecznie jest wypierany przez kubusia puchatka i tego kolesia od much ;-)

kolarz
25-12-2012, 12:55
Czasami jest problem z kolejką na Kasprowy tzn. z jej długością do kas...

Flores
25-12-2012, 13:11
Beskid jest dobry i młoda się tam wtarabani w sukni nawet w zimę. Dobre miejsce jest też na zachód od Kasprowego w stronę Kopy Kondrackiej. W dobrą pogodę w zimę zdjęcia same się tam robią. Jak chcesz złapać całą panoramę Tatr to tak jak już wcześniej ktoś powiedział Butorowy albo przy trasie w okolicach Chochołowa. Jak będziesz miał czas to skocz sobie jeszcze w drugą stronę w okolice Łysej Polany albo dalej na Słowację koło miasteczka Zdiar. Znajdziesz tam piękną panoramę z Łomnicą w roli głównej.
Ja robiłem w tych miejscówkach i jestem bardzo zadowolony. Trochę klatek z tych miejscówek: http://pawelflorczak.com/blog/?p=841

Aeon88
25-12-2012, 13:53
Hehe, takie niebieskie niebo i brak ciapy + słoneczko pięknie świecące to marzenie :P pogoda Ci się wtedy udała nie ma co, mam nadzieję że 28 grudnia przynajmniej nie będzie padało :(

PS. Wg tego co tu piszą http://www.twojapogoda.pl/polska/malopolskie/zakopane/16dniowa najlepiej będzie w dniu w którym będę przeglądał miejscówki :/ młodzi dopiero wieczorem mogą dojechać... a szkoda.

Flores
25-12-2012, 14:21
W górach pogoda lubi bardzo zaskakiwać. Umów się z rana z parką, wtedy największe prawdopodobieństwo trafienia pięknego światła.

manfred
22-01-2013, 19:29
No i jak wyszło? Może skrobniesz parę słów, które miejsca odwiedziliście.

KamilM
24-01-2013, 16:14
Dokładnie, jestem ciekaw relacji i wrażeń ;).

Aeon88
25-01-2013, 19:10
Temat ucichł, bo jak już byłem na miejscu w pierwszy dzień, przed północą dowiedziałem się o niezbyt miłym wydarzeniu u mnie w rodzinie (nie życzę nikomu) i niestety musiałem w środku nocy wracać z Zakopca pod Rzeszów. Młodzi zrozumieli, bo to była bardzo poważna sytuacja i wiadomo było, że jeśli nawet zostanę do rana to zamiast myśleć o kadrze będę myślał o tym co się u mnie w domu dzieje, o nie przespanej nocy nie wspominając... Całość kosztów za plener musiałem oczywiście zwrócić, ale takie życie...

Zanim dotarła do mnie zła wiadomość zdążyłem w pierwszy dzień obejść kilka miejsc, i wrażenia mam takie:
- jeśli chodzi o zdjęcia nocą na Krupówkach - jak najbardziej ok, ale Krupówki wieczorem są baaaardzo zaludnione, nie ma kompletnie miejsca na kadry na środku ulicy bez udziału publiki w tle, oczywiście fajnie strzelić 2-3 kadry z zaskoczenia, ale zbyt wielu zdjęć się takich samych nie robi. Na szczęście jest mnóstwo bocznych uliczek gdzie ruch jest praktycznie zerowy, a zimą są one pięknie oświetlone i genialnie robią za tło. Jest też kilka miejsc typu schody podziemne, stare kamienice itp, również ładnie oświetlone halogenami, gdzie można zrobić bardzo fajne foty.
- nocą również świetnie widać panoramę rozświetlonego Zakopanego w Kościelisku, w miejscu zwanym Salamandra czy coś w ten deseń. Miejsce na szeroki kadr bardzo dobre.
- genialnie wygląda wieczorem również każdy stok, są one w różnych miejscach miasta i są bardzo fajnie oświetlone, z tego co się dowiedziałem na niektóre za butelkę czystej dla strażnika można wejść chwilę na śnieg i się pobawić z młodymi. Oczywiście za normalną opłatą można wejść jak każdy inny klient i przejechać się wyciągiem.
- jeśli chodzi o widoki to wjeżdżając do Zakopca skręca się w lewo koło McDonalda, a potem kierując się na łysą polanę dojeżdża się w okolice Głodówki, tam jest bardzo fajny widok na Słowackie szczyty (zapomniałem nazwy, coś na H..., Hawrań, Hawreń, coś w ten deseń), jest tam taki fajny taras widokowy drewniany z belkami, na szerokie kadry jak znalazł. Na Gubałówce byłem już kiedyś, też mogę polecić, jest fajny widok na Giewont, a oprócz tego mamy wiele góralskich małych chat, przy któych można coś kreatywnego wymyśleć, więc jadąc tam mamy nie tylko widok, ale i zdjęcia przy różnych góralskich budynkach.

Tyle zdążyłem ostatnio objechać, żeby mieć pewne miejscówki, reszta to miał być spontan z młodymi, gdzie nas poniesie tam coś zrobimy. Na sesję umówimy się niestety na inny termin, jeśli pojedziemy znowu do Zakopanego, napewno wrzucę tu zdjęcia z wypadu.

manfred
25-01-2013, 19:15
Widzisz a gdybyś mnie wziął do pomocy to ja bym za Ciebie ten plener zrobił przynajmniej spróbował oczywiście gratis. Mam nadzieje, ze wszystko się u Ciebie ułożyło. I dzięki ze ceperskie spojrzenie na naszą okolicę.