PDA

Zobacz pełną wersję : Czy te zdjęcia nadają się gdzieś, gdziekolwiek poza koszem?

Wolves
22-12-2012, 18:56
Witam
Chciałbym robić dobre zdjęcia. Przeglądam forum, różne strony, pożeram teorię tonami :) i widząc po tym co robię teraz a co robiłem kiedyś wiem że się poprawiłem. Wiele wskazówek otrzymałem od P. Postrożnego. Ale to jeszcze nie jest "to coś dobre". Poniżej przedstawiam 5 zdjęć: 3 z wigilii szkolnej, 1 z "11 listopada" i zdjęcie siostry. Proszę o ocenę, czy coś można z nimi poprawić czy poprostu wrzucić do kosza :)
1.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img29.imageshack.us/img29/9572/69929730.jpg)
2.
źródło (http://img5.imageshack.us/img5/3299/47338947.jpg)
3.
źródło (http://img24.imageshack.us/img24/285/98999343.jpg)
4.
źródło (http://img4.imageshack.us/img4/2893/78678716.jpg)
5.
źródło (http://img11.imageshack.us/img11/1729/84291036.jpg)

manfred
22-12-2012, 19:02
Na facebuka na pewno się nadają.

Wolves
22-12-2012, 19:08
wszystko sie da poprawić, no może prawie :) jednak nie chce robić zdjęć wyłącznie "na facebuka". Jakieś rady ? jakie popełniłem błędy? jak to poprawiać?

GonzoG
22-12-2012, 19:18
Przede wszystkim, wszystkie nadają się do obróbki.
A co poprawić - na początek:
1) korekta naświetlenia
2) balans bieli
3) ostrość

Wolves
22-12-2012, 19:20
ahm, a co dalej ? Ostrość poprawić na każdym zdjęciu czy tylko na 4?

GonzoG
22-12-2012, 20:26
ahm, a co dalej ? Ostrość poprawić na każdym zdjęciu czy tylko na 4?

W każdym - wszystko co napisałem tyczy się wszystkich zdjęć.

Co do ostrości, to wiedz, że zmniejszając zdjęcia traci się na ich ostrości i po zmniejszeniu powinno się je odpowiednio wyostrzyć. Tak więc problem może być tylko w tym, ale to nie zmienia faktu, że są mało ostre.

Wolves
22-12-2012, 20:32
Ok. Coś jeszcze do poprawy ? czy kadrowanie jest "poprawne" ?

P.S. czy ostrzenie może wynikać z słabego body d3000 i obiektywu kit 18-55?

rafal_n5
22-12-2012, 21:22
Ja tam za bardzo się nie znam ale jeżeli mogę dać jakąś radę to przede wszystkim nie używaj lampy błyskowej na wprost.Kontroluj głębie ostrości,dobieraj ciekawsze tło na którym nie ma bałaganu i nie będzie odwracało uwagi od głównego motywu.A niestety tego u Ciebie brakuje szczególnie na 1,2,3 i 5.Co do kadrowania to jeszcze daleka droga przed tobą.Narazie to są zwykłe pstryki.

GonzoG
22-12-2012, 22:27
Ok. Coś jeszcze do poprawy ? czy kadrowanie jest "poprawne" ?

P.S. czy ostrzenie może wynikać z słabego body d3000 i obiektywu kit 18-55?

Aparat nie ma wpływu na ostrość (z wyjątkiem matryc bez filtra AA - jak D800, Pentax K-5IIs).
18-55VR też nie jest aż tak mydlany - mz jest to wina niepoprawnego przetwarzania zdjęć, albo za słabego wyostrzenia w aparacie/obróbce.
Filtr AA rozmywa lekko obraz, przez co często wymagane jest lekkie wyostrzenie zdjęcia. Jak również po każdej zmianie rozmiaru powinno się odpowiednio wyostrzyć zdjęcie.

Co jeszcze poprawić - operowanie lampą błyskową:
1) są 3 tryby pomiaru światła - wszystkie wpływają na to jak działa TTL
2) są 2 tryby pracy TTL - iTLL oraz iTTL-BL. Poczytaj czym się różnią i jak je prawidłowo używać
Jak robisz z wbudowaną lampą lub taką, która nie ma wyboru, to przy matrycowym i centralnym działa iTTL-BL, przy punktowym iTTL. Jak ma wybór, to dla matrycowego i centralnego możesz wybrać tryb. Przy punktowym tylko iTTL.
3) Zwracaj uwagę na kolory w kadrze - dużo białego może powodować niedoświetlenie twarzy, czarnego prześwietlenie - ważne odpowiednie dobranie pomiaru światła.

Zwracaj też uwagę na używane parametry ekspozycji - ISO, czas, przesłona oraz tryb pomiaru:
zdj. 1. - ISO 800, czas 1/25, tryb manual - na zdjęciu brak czegokolwiek, co wymagałoby tak wysokiego ISO i dość długiego czasu, jak na lampę (błysk trwa do 1/300 s). Zastosowanie dość wysokiego ISO i długiego czasu może tylko powodować poruszenie na zdjęciu, a przy tym konkretnym dodatkowo złapanie światła zastanego. Pomiar centralny - przy dużej ilości czerni spowodował prześwietlenie twarzy. Podejrzewam, że w tym przypadku lepiej sprawdziłby się punktowy z punktem na twarzy.

zdj. 2. Również ISO 800 - mz za wysoko, tryb manual... lepiej byłoby ustawić preselekcję przesłony. Szczególnie, że na D3000 o wiele wolniej zmienia się parametry przy manualu niż na puszkach z dwoma pokrętłami.

zdj. 3. f=18mm, przesłona f/5.6 - za wysoka, przy takim zdjęciu przesłona raczej mniejsza - f/3.5 byłaby lepsza.
Znowu ISO 800... Co do lampy - ja bym użył pomiaru matrycowego oraz preselekcji przesłony (A).

zdj. 4. Znowu program manual - przy zdjęciach ma zastosowanie, jeśli używasz długich czasów (np. 1/10, 1/2) oraz gdy ważne jest odpowiednie złapanie światła zastanego. W tej sytuacji zupełnie nie uzasadnione bawienie się w manual, bo i tak nie ma to wpływu na zdjęcia.

zdj. 5. AF-A i automatyczny wybór punktu - mogą tylko zepsuć zdjęcie, gdy aparat wybierze inny punkt niż chcesz.
Znowu ISO 800... znowu pomiar manualny - po co tak sobie utrudniasz życie...

Co do ISO - im wyższe tym większy szum i tym bardzie aparat odszumia zdjęcia. Szczególnie, że d3000 szumi już wyraźnie przy ISO 800.
Zdjęcia są nieostre z powodu ich odszumiania.

Co do kadrowania - jest wiele zasad, warto o nich przeczytać. Ja niestety nigdy nie potrafiłem ich spamiętać i kadrowanie robię tak jak mi się podoba.

6868
22-12-2012, 23:12
GonzoG fajnie mu to napisales :)

docxxx
22-12-2012, 23:17
Na facebuka na pewno się nadają.

Ja napisalbym tak: za 20 lat tez zdjecia beda bezcenne. Bez wzgledu na jakosc. No chyba, ze wysylasz na konkurs ;)

Wolves
23-12-2012, 10:23
Gongoz dzięki wielkie :) iso takie ponieważ nie zauważałem szumu i nie miałem pojęcia że odszumianie w aparacie pogarsza ostrość, następnym razem się lepiej zastanowie :) na początku używałem automatycznego pomiaru ostrości, tak jak to jest na zdjęciu 5. Od długiego już czasu używam AF-S, ostrość staram się ustawiać na oczach jednak nie zawsze to wychodzi. Na zdjęciu 1 i 4 rozmyta twarz jest z powodu retuszu w ps, troche przesadziłem z tym :) jeszcze raz dzięki za wskazówki, zapamiętam, wezmę do serca, poprawię sie :)

Tak swoją drogą skoro zmniejsze iso zdjęcie będzie ciemniejsze, mogę nadrobić to większą kompensacją błysku albo kompensacją ekspozycji. Jaki wpływ ma kompensacja ekspozycji na zdjęcie? poza oczywiście tym że będzie jaśniejsze:) zniekształca coś?

dominikpl72
23-12-2012, 15:02
Zaprezentowany przez ciebie zestaw fotek sugeruje, że próbujesz skupić się na fotografowaniu ludzi.

Jeśli moje powyższe wrażenie jest poprawne to przy tematyce portretowo/okolicznościowej w pierwszej kolejności:
1. Musisz opanować zasady pracy ze światłem zastanym i błyskowym przy tego typu zdjęciach.
2. Musisz popracować nad tym, aby:
a) tło/otoczenie "nie przeszkadzało głównemu tematowi prac (pokazywanej osobie) - odpowiednie rozmycie tła, odpowiednia "niedominujaca" kolorystyka tła
lub
b) tło/otoczenie wspomagało to co chcesz o danej osobie opowiedzieć, aby tworzyło "kontekst" dla pokazywanej osoby
3. No i nigdy nie zaszkodzi znajomość podstaw fotografii - czyli
a) umiejętność świadomej kontroli ekspozycji za pomocą kombinacji nastawień parametrów: czas/przysłona/ISO/błysk lub brak błysku,
b) umiejętność świadomego użycia trybów pomiaru ekspozycji: matrycowy/centralnie ważony/punktowy
c) umiejętność świadomego zastosowania trybów pracy aparatu: automat/priorytet przysłony/priorytet czasu/manual
d) umiejętność świadomego użycia trybów pracy autofocusa: pojedynczy/ciągły/wybór konkretnych pól autofocus / manualne ustawianie ostrości

Tyle na początek powinno wystarczyć by rozwijać swoje umiejętności

jackrabbit
23-12-2012, 15:12
Gongoz dzięki wielkie :) iso takie ponieważ nie zauważałem szumu i nie miałem pojęcia że odszumianie w aparacie pogarsza ostrość, następnym razem się lepiej zastanowie :) na początku używałem automatycznego pomiaru ostrości, tak jak to jest na zdjęciu 5. Od długiego już czasu używam AF-S, ostrość staram się ustawiać na oczach jednak nie zawsze to wychodzi. Na zdjęciu 1 i 4 rozmyta twarz jest z powodu retuszu w ps, troche przesadziłem z tym :) jeszcze raz dzięki za wskazówki, zapamiętam, wezmę do serca, poprawię sie :)

Tak swoją drogą skoro zmniejsze iso zdjęcie będzie ciemniejsze, mogę nadrobić to większą kompensacją błysku albo kompensacją ekspozycji. Jaki wpływ ma kompensacja ekspozycji na zdjęcie? poza oczywiście tym że będzie jaśniejsze:) zniekształca coś?

sama korekta ekspozycji w sobie nic nie robi zlego

ale jak zmniejszasz iso to walisz jednoczesnie mocniej lampa - efekt jest taki ze masz tlo ciemne a twarz wyjarana, podnies lepiej iso i nie przejmuj sie szumami

skup sie na kadrach i klimatycznym swiatelko, nie przejmuj sie ze costam jest malo ostre, poruszone albo zaszumione, jak zdjecie bedzie ciekawe to reszta sie nie liczy

Wolves
23-12-2012, 15:32
Tak szczerze nawet nie zauważałem że coś jest mało ostre, zdjęcia które wychodziły z aparatu miały wyostrzone oczy i w 90% twarz co mnie zadowalało. Miejsce pomiaru ostrości ustawiałem manualnie. Podstawy fotografii ciągle próbuję poznać, jednak wolę pracować w trybie manualnym, wtedy mam pełną kontrolę nad tym co robię i winę za złe zdjęcie wtedy ponosze tylko ja. Tryby pomiaru... przyznaję się że używam tylko tego który polecił mi p. Postrożny ale niewątpliwie zgłębię sie w temat pomiaru. Muszę jeszcze popracować z aparatem, dziękuje za pomoc :)

GonzoG
23-12-2012, 15:52
Gongoz dzięki wielkie :) iso takie ponieważ nie zauważałem szumu i nie miałem pojęcia że odszumianie w aparacie pogarsza ostrość, następnym razem się lepiej zastanowie :)

Odszumianie - nie ważne gdzie (aparat, PS) - zawsze pogarsza ostrość zdjęcia, bo w uproszczeniu działa na zasadzie "rozmywania" obrazu.

na początku używałem automatycznego pomiaru ostrości, tak jak to jest na zdjęciu 5. Od długiego już czasu używam AF-S, ostrość staram się ustawiać na oczach jednak nie zawsze to wychodzi.

AF-A, AF-S, AF-C - nie ma znaczenia który wybierzesz. Ja używam tego, który mi bardziej pasuje. Często też korzystam z AF-A, ale raczej nie z automatycznego wyboru punktu.

Na zdjęciu 1 i 4 rozmyta twarz jest z powodu retuszu w ps, troche przesadziłem z tym :) jeszcze raz dzięki za wskazówki, zapamiętam, wezmę do serca, poprawię sie :)

Nie wiem czy robisz zdjęcia w RAW, czy JPEG, ale mi one wyglądają na JPEG prosto z puszki... obróbki nie widać żadnej... co raczej mówi jedno - przestań się bawić w obróbkę w PS'ie i ogranicz góra do wywołania RAWów. Skup się na razie na robieniu zdjęć. Jak to opanujesz, to będzie czas na doskonaleniu obróbki. W przeciwnym wypadku nie nauczysz się robić zdjęć. Ja jestem zdania, że zaawansowana obróbka w PS to już nie fotografia, a grafika..
A to nadaje się do np. reklamy, która i tak zawsze kłamie, więc i "zdjęcia" mogą być mocno przekłamane.

Zmiana ISO nie wymaga zmiany kompensacji błysku - aparat dostosowuje błysk do ustawień aparatu (ISO, przesłona, czas).

Tak szczerze nawet nie zauważałem że coś jest mało ostre, zdjęcia które wychodziły z aparatu miały wyostrzone oczy i w 90% twarz co mnie zadowalało. Miejsce pomiaru ostrości ustawiałem manualnie. Podstawy fotografii ciągle próbuję poznać, jednak wolę pracować w trybie manualnym, wtedy mam pełną kontrolę nad tym co robię i winę za złe zdjęcie wtedy ponosze tylko ja. Tryby pomiaru... przyznaję się że używam tylko tego który polecił mi p. Postrożny ale niewątpliwie zgłębię sie w temat pomiaru. Muszę jeszcze popracować z aparatem, dziękuje za pomoc :)

Przy lampie tryb manualny nie ma zbytnio znaczenia. Czasy rzędu 1/30-1/300 nie wiele zmieniają, chyba że jest bardzo dużo światła zastanego, a lampa stanowi dodatkowe pomocnicze źródło światła. Jak jest głównym to preselekcja przesłony sprawdza się najlepiej - aparat i tak czas ustawi na 1/60 (standardowy dla lampy, i nie wiem czy w D3000 można to zmienić).
Przy natomiast przy ustawieniu synchronizacji z długimi czasami lub drugą kurtynę czas już jest dobierany zgodnie ze światłomierzem.

Praca na trybie manualnym ogólnie sprowadza się do ustawienia ekspozycji wg. światłomierza - czyli to samo co robi preselekcja czasu czy przesłony. Z tym że masz mniej do ustawiania, a ewentualne korekcje wprowadza się przez korektę ekspozycji.
Tryby manualnego używa się wtedy, kiedy jest to potrzebne - czyli kiedy ważniejszy jest określony czas i przesłona niż odpowiednie naświetlenie zdjęcia.

Pomiar światła - nie ma jednego dobrego - wszystkie 3 sprawdzają się w danych sytuacjach, a w innych mogą wręcz przeszkadzać. W instrukcji jest to dość prosto opisane, ale na początek wystarcza. Który pomiar kiedy najlepszy - najlepiej dość do tego samemu.