PDA

Zobacz pełną wersję : Jaki monitor NIE do foto?

grissley
22-12-2012, 15:43
Żona potrzebuje monitora - żeby podłączyć do laptopa jako drugi pulpit, głównie do oglądania filmów (bo na laptopowych 15" ogląda się średnio ;) ).
Ma być fullHD, zawieszalny na ścianie, więcej niż 23", z wejściem D-Sub, bez tunera, led... i tani ;)
Coś polecicie?

superkomornik
22-12-2012, 16:01
To chyba juz lepiej wyjdzie kupic Tv niz tani lcd na tn. Ostatnio widzialem jakiegos szajsunga 32" za tysiakaa.

grissley
22-12-2012, 16:05
Ale ja nie chcę TV :)
TV zostało wywalone x lat temu i tak ma zostać ;)

Kurtz
22-12-2012, 16:09
Alez wlasnie chesz TV. rozdzielczosc wystarczajaca do filmow, stosunkowo niski koszt per cal. Wbudowane glosniki.
Z opsu wynika ze potrzebujesz wlasnie TV jako zewnetrzny wyswietlacz, a nie typowy wyswietlacz komputerowy z wysoka rozdzielczoscia.

grissley
22-12-2012, 16:10
Chcę monitor bez tunera TV.
Jak zwał, tak zwał.
Ma nie być telewizorem.

Erie
22-12-2012, 16:28
Chcę monitor bez tunera TV.
Jak zwał, tak zwał.
Ma nie być telewizorem.

względy abonamentu RTV?

grissley
22-12-2012, 16:31
Eeee... Powiedzmy ;)

Kurtz
22-12-2012, 16:39
Teraz nawet niektore monitory do komputerow maja tuner wbudowany...

sibelio
22-12-2012, 16:49
teraz tanie są monitory z IPS czy PVA, za 500PLN można kupić, brat taki kupił niedawno i nieźle świeci wiec do lapciaka idealny

grissley
22-12-2012, 17:20
Trzeba na coś konkretnego zwracać uwagę przy takich monitorach?
Np, najtańsze na a*ito 27" pasujące do moich założeń to Asus VE276N. Taki monitor ma jakieś minusy?

Strus
23-12-2012, 17:26
Ja mysle że w tej polce cenowej roznicy nie zobaczysz. Zerknij na ceneo, skapca czy na cokupic. Podaj rozmiar, cene max, d-sub i na tej podstawie sobie cos wybierz.

jarmer
27-12-2012, 02:43
I pytaj o dłuższą gwarancje. Ile trzeba dopłacić i oby nie chcieli 3/4 nowego monitora. Ostatnio sprzęt coraz tańszy, ale i coraz gorszy ;-(.

grissley
28-12-2012, 03:21
A co powiecie o Benku GW2750HM?
Firma jakos do mnie nie przemawia, ale parametry jak na 925zł chyba w miarę ciekawe...
http://benq.pl/product/monitor/GW2750HM/specifications

grissley
28-12-2012, 04:16
I jakby jeszcze ktoś mnie uświadomił, dlaczego w cenie do 1500zł znajdę całe mnóstwo telewizorów 32" i większych (z D-Sub i HDMI - więc do wykorzystania jako monitory), a w cenie nawet sporo większej max wielkość "monitora" to 27"? :|

Kurtz
28-12-2012, 04:27
Patrzyles na ich rozdzielczosci i matryce?

grissley
28-12-2012, 09:10
Oczywiście - rozdzielczość wystarczająca to FHD, a matryca ma być nie-TN ;)

Tom01
28-12-2012, 11:14
Taki monitor ma jakieś minusy?

Więcej niż zalet. W zasadzie poza ceną i przekątną wszystko to wady. Ani to komfortowe w patrzeniu, świeci jak głupie, obraz typu plastik-fantastik z odcięciem dynamiki w 1/3 zakresu, czerń świeci narożnikami i plamami, kąty zerowe, biel niebieska. Nie wiem jaki ma Pan poziom wrażliwości na buble, a mnie by trzęsło na myśl wywalenia kilkuset zł na taki szmelc. Taki sprzęt ma tylko jeden cel istnienia. Sprzedać się.

Poza tym monitor komputerowy i filmy to w ogóle slaby pomysł. Nie wiem jaka idea przyświeca, że to musi być monitor, bo TV w tym przypadku sprawi się 100x lepiej.

grissley
28-12-2012, 11:53
Asusa linkowanego na początku już odrzuciłem - na razie, w kategorii do 1kPLN rozważam już tylko wspomnianego Benq GW2750HM - matryca VA zamiast TN, głośniki, dużo niższy pobór prądu. Na seryjnych ustawieniach kiepski, ma być rzekomo całkiem znośny po skalibrowaniu.

Czemu nie telewizor? Gdybym mógł kupić telewizor bez tunera TV, to bardzo chętnie. Po prostu nie chcę powtóki z sytuacji, w której telewizor sprawia, że rodzina spędza przy nim pól życia.
W tej chwili nie ma u mnie żadnego TV w domu, a filmy oglądane są jedynie z komputera. Wbrew pozorom, to nie to samo - skończyło się bezmyślne siedzenie przed ekranem i "odbieranie programu". Wyszukuje się konkretnie coś do obejrzenia, ogląda się i na tym koniec. Czas spędzany przed ekranem spadł średnio o ponad połowę, a efektywność jego wykorzystania znacznie wzrosła.

Tom01
28-12-2012, 11:56
Na seryjnych ustawieniach kiepski, ma być rzekomo całkiem znośny po skalibrowaniu.

Jeśli ekran jest kiepski na ustawieniach fabrycznych to kalibracja jeszcze ten stan pogorszy. Kalibracja taka, jaka jest możliwa w masówce, to poprawienie pewnych szczególnie rażących błędów kosztem spowodowania innych.

Wbrew pozorom, to nie to samo - skończyło się bezmyślne siedzenie przed ekranem i "odbieranie programu". Wyszukuje się konkretnie coś do obejrzenia, ogląda się i na tym koniec.

Interesujące podejście. Coś a'la sala telewizyjna/projekcyjna. Popieram. Jednak co do urządzenia i tak będzie lepszy TV. Można jednak nie podłączać anteny, albo w menu serwisowym zablokować inne wejścia niż HDMI. I tylko Pan będzie o tym wiedział. ;)

grissley
28-12-2012, 12:10
Jeśli ekran jest kiepski na ustawieniach fabrycznych to kalibracja jeszcze ten stan pogorszy.

Kierowałem się testem na tftreview:
http://www.tftcentral.co.uk/reviews/benq_gw2750hm.htm

The calibration was a great success. The 11% overall gamma discrepancy that we saw before in gamma mode 3 (2.0 average) had been almost completely corrected now to leave us with 0% deviance overall and an average gamma of 2.2. There was still some slight discrepancy with the gamma curve as you can see from the table above in lighter grey shades. White point was also corrected to 6507k, bringing it pretty much spot on to the target within 0% deviance (correcting the 7% we saw by default). Luminance had been reduced to a more comfortable 120 cd/m2 thankfully after the adjustment of the OSD brightness control to 14%. Black depth was still excellent at 0.04 cd/m2 and this gave us a calibrated static contrast ratio of 2960:1. Colour accuracy was also improved very nicely with dE average now only 0.5 and maximum only 1.1. LaCie would consider colour fidelity to be excellent overall with only some slight discrepancies in some cases.

Interesujące podejście. Coś a'la sala telewizyjna/projekcyjna. Popieram.

O to to - brakowało mi tego określenia :)
Na czym konkretnie polega wyższość "telewizora" nad "monitorem" w zastosowaniach tego typu? Kupując monitor do grafiki nie miałem tego typu wątpliwości, ale tutaj się gubię.

Aha - no i kupując telewizor, podpadłbym pod abonament TV :p

Strus
28-12-2012, 12:21

No weź nie żartuj :)

Tom01
28-12-2012, 12:26
Kierowałem się testem na tftreview:

Jak będzie Pan wierzył temu co tam wypisują to będzie Pan w zimę w sandałach chodził.

Na czym konkretnie polega wyższość "telewizora" nad "monitorem" w zastosowaniach tego typu?

Mówiąc oględnie, obraz TV jest inaczej tworzony. Na monitorze są np skoki obrazu przy panoramowaniu, inna charakterystyka kątowa, dynamika, lepsze dopalacze i wiele innych różnic.

Kurtz
28-12-2012, 13:18
Abonatment olej ( a jeszcze lepiej plac. ), wejscie antenowe utnij przy samej plycie glownej - po sprawie, chyba ze ktos bezie lutowal kabelki zeby tylko obejzec m jak milosc. No wtedy to nic nie poradzisz.
Az mi sie przypomnialo "wylaczanie" wifi w liveboxie...

grissley
28-12-2012, 13:32
Jak utnę wejście antenowe, to stracę gwarancję... ;)
A wszystkie inne patenty rodzinka i tak uwali i skończy się tym, co kiedyś - nonstopcolor, TaniecZGwiazdami, Wiadomości/Fakty/Infomracje, RozmowyWT(ł)oku, SprawaDlaReportera, NiewolnicaIsaura itp szit 24/7, przeplatany z CartoonNetwork/MiniMini/JimJam.
Jak kto nie ma żony i dzieci, to nie zrozumie ;)

Kurtz
28-12-2012, 13:35
Oj uwierz, ta druga strona tez to moze zrozumiec :]
Mozesz tak skonfigurowac wieksozsc TV zeby nie odbieraly zadnego dostepnego sygnalu, przyciac kabel telewizyjny w trudnodostepnym miejscu tak zeby nie bylo widac, a pozniej zablokowac konfiguracje TV na kod. Powinno wystarczyc. ( Po zrobieniu hard resetu ciagle najlepsza antena jaka bedzie dostepna to kawalek kabla, a na tym za duzo sie nie pooglada ;)

raptor88
28-12-2012, 13:47
Nie chce TV to nie przekonujcie na siłę. :P
W kategorii większe niż 23" za 1000 zł to cuda nie będzie. TN na nędzne kąty raczej odpada, IPS na słabą czerń raczej też. Zostaje nędzne MVA z dobrą czernią, takimi sobie kątami i nędzną liniowością, równomiernością ( ale w tej cenie to inne też tak wypadają ). Może ten Benq by się nadał.

grissley
28-12-2012, 19:41
Policzyłem dokładnie rozmiary - wychodzi na to, że monitor 27" 16:9 jest raptem o centymetr wyższy od ekranu laptopa 15,5" (4:3) :(
A monitory 32" startują od 2k (Samsung MD32B).
Szlag by to - może jakiś producent ma w ofercie telewizory fabrycznie wykastrowane z tunera? ;)

Johanan
29-12-2012, 16:12
Co miałem do powiedzenia, to już powiedziałem, ale autorowi wątku proponuję:

http://www.nec-display-solutions.com/p/pl/pl/products/details/specification/dp/Products/PublicDisplays/Current/ID-V551/ID-V551.xhtml?cat=PublicDisplays&realm=products%2Fchoice

To wyświetlacz w sam raz dla niego.

Borat1979
29-12-2012, 16:33
Padłem :-D
A kto ci każe to płacić?

Erie
29-12-2012, 19:31
Padłem :-D
A kto ci każe to płacić?

jak tak dalej pójdzie to urząd skarbowy :(, ale zostawmy temat bo polityka

Kyle
29-12-2012, 20:44
Policzyłem dokładnie rozmiary - wychodzi na to, że monitor 27" 16:9 jest raptem o centymetr wyższy od ekranu laptopa 15,5" (4:3) :(10 cm !
http://www.displaywars.com/15,5-inch-4x3-vs-27-inch-16x9