Zobacz pełną wersję : Pomoc w wyborze. Nikon D3100 + ?
KubaRally
21-12-2012, 21:39
Witam.
Potrzebuję pomocy w wyborze dobrej lustrzanki, i dobrego do niej obiektywu. Myślałem o Nikonie D3100, lecz rozmawiałem z pewnym fotografem. Powiedział mi, że KITowy 18-55mm jest strasznie słaby, 18-105mm jest troche lepszy, lecz również go nie poleca. Poprzednio używałem Nikona L110, zdjęcia robiłem na rajdach samochodowych. D3100 również ma do tego służyć, obiektyw musi mieć zooma minimum 8x. Jeżeli macie inne propozycje co do Nikonów do 2100 zł, to piszcie.
Mam nadzieję, że pomożecie. Z góry dziękuję za pomoc
Pozdrawiam
LordRamzes
21-12-2012, 21:48
Widać ,że doświadczenia to Ty dużego nie masz skoro operujesz takimi pojęciami marketingowymi jak zoomx8 itd :-) musisz wiedzieć im wieksza krotność tym zazwyczaj jakość gorsza np 18-200 zoom (11x) na początek kup lustro jakie ono nie będzie to i tak da radę i używkę 18-105 i zbieraj na 70-300 VR a jak chcesz poważnie zacząć zajmować się konkretnym zagadnieniem poświęć więcej $$ niestety aha i zainwestuj w literaturę obowiązkowo kilka pozycji serio
dezerter_27
21-12-2012, 22:05
Widzę że kokejny temat się rozpoczyna przez nowego użytkownika który nie prowadzi do niczego. Który to już taki temat np w grudniu.
KubaRally
21-12-2012, 22:10
Nie mam dużego doświadczenia, dopiero ucze się fotografii :) . Wiem, że im większa krotność, tym większe szumy, lecz potrzebuję dużego zooma, ponieważ nie można stać blisko drogi. Poważnie zastanawiam się nad 18-105.
Art Erie
21-12-2012, 22:16
Nie mam dużego doświadczenia, dopiero ucze się fotografii :) . Wiem, że im większa krotność, tym większe szumy, lecz potrzebuję dużego zooma, ponieważ nie można stać blisko drogi. Poważnie zastanawiam się nad 18-105.
Nie ma czegoś takiego jak "krotność" jest kąt widzenia obiektywu ( w tym wypadku dla matrycy DX ); to już Ci napisano, więc warto przyjąć to do wiadomości i zastanowić się nad powyższym.
Szum rośnie wraz z zwiększeniem czułości (ISO).
sokolnik
21-12-2012, 22:23
18-105mm za krótki, jeszcze Cie na tych rajdach przejadą :) ale podejrzewam że na początek będzie musiał wystarczyć z tym budżetem.
chyba że jakieś używane body, używany obiektyw ale to już inni forumowicze muszą się odezwać bo ja nie wiem co zaproponować.
z nowych:
D3100 + N18-105 = 1900 zł nowy (http://www.e-fotojoker.pl/product/aparaty-cyfrowe/nikon/nikon-d3100-z-ob.-nikkor-18-105-mm-f-3.5-5.6-ed-vr/)
D5100 + N18-105 = 2300 nowy (http://www.e-fotojoker.pl/product/aparaty-cyfrowe/nikon/nikon-d5100-z-ob.-nikkor-18-105mm-dx-vr/)
ale nie można zapominać o jakiejś karcie pamięci, 16gb = 70 zł jakaś torba/futerał może używka/niezniszczona w dobrej cenie, dobry nowy futerał to 200 zł :/
krzysiek.81
22-12-2012, 00:17
Jak nie musi to być nowy sprzęt to może np:
http://allegro.pl/nikon-d3100-18-55-vr-4gb-3-tys-torba-zapraszam-i2886632549.html + http://allegro.pl/tamron-70-300-f-4-5-6-vc-di-usd-model-a005-lodz-i2884264693.html
Tamron będzie dobry na rajdy, ma odpowiedni zakres i stabilizacje która przyda się do panoramowania. Nie jest co prawda zbyt jasny ale z Twoim budżetem i tak nic lepszego nie kupisz. D3100 ma dość wysokie użyteczne ISO , więc nie będzie tak źle :)
Obiektyw kitowy który jest w zestawie zawsze się przyda a wcale nie jest taki słaby jak słyszałeś, po prostu ma mniejszy zakres niż 18-105 :). Dodatkowo torba, karta 4GB
i za 2200 zł masz niezły komplecik na początek.
Pozdrawiam.
Z tym budżetem wybór masz niewielki, D3100 z N18-105, ale jest jeden problem, taki zestaw szybkością i precyzją AF-u nie grzeszy, a Ty chcesz fotografować rajdy.
Może się okazać że przy szybko poruszających się pojazdach aparat nie zdąży ustawić ostrości lub ustawi ją nie tam gdzie powinien.
Odnośnie N18-55 i N10-105 to tanie i zarazem bardzo dobre kity, optycznie porównywalne, znacznie droższe szkła optycznie nie muszą być lepsze, są lepiej wykonane, lepsze światło i szybszy AF.
W przypadku lustrzanki zapomnij o pojęciu X-krotny zoom, obiektywy posiadają pewien zakres ogniskowych, im krótszy tym samym obiektyw będzie lepszy optycznie, jest Nikkor 18-300 którego zoom wynosi x16,6 i kosztuje około 3500 zł, taki obiektyw nadaje się do wszystkiego i zarazem do niczego.
Kolego d3100 widziałem na naszej giełdzie poniżej 1000 z niewielkimi przebiegami. Za pozostała kasę możesz kupić Nikkora 55-300 lub 70-300. Myślę ze będziesz zadowolony z takiego zestawu przez pewien czas.
Nie bój sie używek, za taką kwotę możesz skompletować niezły zestaw
Nie bój sie używek, za taką kwotę możesz skompletować niezły zestaw
trudno się z tym nie zgodzić...
waszym zdaniem dxxxx do sportu będzie wystarczający pod względem czasu reakcji AF? Przyznam się że nie miałem okazji testować zbyt długo puszki (d3100) ale zdawało mi się że demon sam w sobie to to nie jest (oczywiście to moje subiektywne zdanie i może warunki, słabe oświetlenie, były przyczyną) ale np d80/ 90 i wspomniany 70-300VR to byłby znacznie więcej dający zestaw? sam pewnie szuakałbym d200/ d2h pod kątem właśnie AF który tu od ISO i gęstosci matrycy może mieć większe znaczenie, a że kolega niedoświadczony to oczywiście na starcie będzie wymagało więcej, ale za rok nie będzie kolega 1000,- w plecy gdyby przyszło do zmiany aparatu- tyko małe ostrzeżenie: będzie to wymagało wiele pracy u podstaw.
PS. tylko czy 2200 to cena za zestaw czy samą puchę? bo jeśli sam korpus to jest optimum: D300!
locoxardas
22-12-2012, 22:02
Używanych obiektywów czy aparatów nie ma się co obawiać, zwłaszcza kupując na forumowej giełdzie. Sam kupiłem dwa obiektywy i jestem super zadowolony. Co do wyboru to i tak co byś nie wybrał za kilka miesięcey bedziesz chciał czegoś lepszego. Chyba że tylko ja tak mam.
Nie jest tak kompletnie tragicznie z D3100:
Przykład skoku w dal - obiektywem 18-105mm
www.kmark.pl/d3100/1.jpg
www.kmark.pl/d3100/2.jpg
www.kmark.pl/d3100/3.jpg
www.kmark.pl/d3100/4.jpg
www.kmark.pl/d3100/5.jpg
Biegnący chłopiec uchwycony w "powietrzu" - obiektywem 70-300mm
www.kmark.pl/d3100/6.jpg
Pozdrawiam Marek
Jedrek.S
22-12-2012, 23:03
www.kmark.pl/d3100/1.jpg
www.kmark.pl/d3100/2.jpg
www.kmark.pl/d3100/3.jpg
www.kmark.pl/d3100/4.jpg
www.kmark.pl/d3100/5.jpg
Biegnący chłopiec uchwycony w "powietrzu" - obiektywem 70-300mm
www.kmark.pl/d3100/6.jpg
Pozdrawiam Marek
To chyba nie pokazuje 100% możliwości sprzętu, przykład raczej lichy.
No i co to ma do rajdów ?
To chyba nie pokazuje 100% możliwości sprzętu, przykład raczej lichy
Bo nie zajmuję się taką tematyką o jakiej pisze zakładający wątek.
Dlatego napisałem "nie jest tak tragicznie".
W przykładzie skok w dal - aparat choć był w ruchu (lekko przesuwany w lewa stronę) utrzymał ostrość.
Chyba o to w tym chodziło?!
Jedrek.S
22-12-2012, 23:21
utrzymać ostrość to d40 też umie, więc może jego wybrać. Chyba autorowi postu chodzi o wykorzystanie długich ogniskowych, a nie szerokiego kąta. Zdjęcie "w locie" to tylko kwestia odpowiednio krótkiego czasu otwarcia migawki i refleksu
utrzymać ostrość to d40 też umie, więc może jego wybrać. Chyba autorowi postu chodzi o wykorzystanie długich ogniskowych, a nie szerokiego kąta. Zdjęcie "w locie" to tylko kwestia odpowiednio krótkiego czasu otwarcia migawki i refleksu
Zgoda - i tutaj dla długiej ogniskowej jest przykład "chłopca w biegu" - N70-300 - zrobiony na 300mm.
Przedmówcy pisali że AF w d3100 nie jest super szybki i...pewnie mają rację - wcześniejsze fotki "skoku"
odnoszą się że AF d3100 nie jest taki najtragiczniejszy - i to tyle.
Borat1979
22-12-2012, 23:42
Wiem, że im większa krotność, tym większe szumy
A co ma jedno do drugiego?
sokolnik
22-12-2012, 23:51
te skoki w dal to ciekawe zdjęcia :P co one pokazują ? przesłona chyba f/10 wszystko ostre, wszystko :) to zdjęcie pokazuje tylko tyle, że aparat robi zdjęcia :)
w piękny, słoneczny dzień, który tam był to nawet komórka zrobi ostre zdjęcie :) w słoneczny dzień, można zamrozić alufelgi w jadącym samochodzie około 50km/h :)
KubaRally. Kup sobie człowieku Nikona D 5100 z obiektywem 18-105 o którym znawcy wypowiadają się, że jak na kita ma parametry obiektywu w kilkakrotnie wyższej cenie. /mam go również, jest bardzo dobry/. Jeśli akurat nie masz szczególnych ambicji w kierunku fotografii rozważ proszę zakup Sony Cyber-shot DSC-HX200V, który to aparat polecam wszystkim swoim znajomym i żadnego z nich nie zawiódł. Made in Japan, w dotyku jakościowo pełna profeska, dane GPS, obrazek super, zoom niesamowicie super .... Naprawdę poleciłem go 4 osobom i wszyscy są szczęśliwi. Nie oczekuj profesjonalnych doznań od D 3100 ... różnica w cenie z D 800 pewnie skądś się bierze co ?? Oczywiście nawet kompaktem za 250 zł możesz zrobić fotkę godną Pulitzera ... Amen !
PS. W cenie którą sobie założyłeś nie kupisz jasnego obiektywu. Aby zatrzymać pojazd w bezruchu potrzebujesz /przy kitowym obiektywie/ wysokiego używalnego ISO. Nikoś D 5100 wydaje się w sam raz na początek ... później jeśli załapiesz bakcyla czeka cię kredyt i ... komornik :) :) :)
krzysiek.81
23-12-2012, 01:33
KubaRally. Kup sobie człowieku Nikona D 5100 z obiektywem 18-105 o którym znawcy wypowiadają się, że jak na kita ma parametry obiektywu w kilkakrotnie wyższej cenie. /mam go również, jest bardzo dobry/.
PS. W cenie którą sobie założyłeś nie kupisz jasnego obiektywu. Aby zatrzymać pojazd w bezruchu potrzebujesz /przy kitowym obiektywie/ wysokiego używalnego ISO. Nikoś D 5100 wydaje się w sam raz na początek ... później jeśli załapiesz bakcyla czeka cię kredyt i ... komornik :) :) :)
Nie słuchaj tego typu rad bo tylko kasę wydasz a i tak okaże się że 18-105 jest do rajdów za krótki !!!
D5100 może da Ci trochę wyższe używalne ISO niż d3100 , ale w kwestii AF nie będzie lepiej bo oba aparaty mają ten sam moduł AF ( D90 też....bo ktoś tam wspominał że z nim będzie lepiej ). Lepszy AF będą mieć dopiero D300 D300s i D7000 ale one wykraczają poza Twój budżet.
Dalej uważam ,że za te pieniądze nie kupisz nic lepszego niż Tamron 70-300 VC, a D3100 jest OK ( chyba że możesz dołożyć to D5100 będzie bardziej OK :)
Pozdrawiam.
Krzysiu ! Miałeś w łapkach to gówno D 3100 ? Co Ty tutaj chcesz polecić w cenie 2100 zł ? Nikon D 3100 to taki "zamiast" dla gospodyń domowych ! Napij się zimnej wody ... nie gazowanej :) Dobranoc !
PS. Przepraszam gówno.
te skoki w dal to ciekawe zdjęcia :P co one pokazują ? przesłona chyba f/10 wszystko ostre, wszystko to zdjęcie pokazuje tylko tyle, że aparat robi zdjęcia
w piękny, słoneczny dzień, który tam był to nawet komórka zrobi ostre zdjęcie w słoneczny dzień, można zamrozić alufelgi w jadącym samochodzie około 50km/h
Jeśli chodzi o skok - chodziło o próbę czy AF utrzyma ostrość dla obiektu będącego w ruchu przy aparacie będącym w ruchu :-) oprócz tego żadnych innych wrażeń artystycznych nie oczekiwałem (ten zestaw podany po to by przedstawić prędkość AF - że nie jest taka najtragiczniejsza) - dokładnie tak jak piszesz aparat "robi zdjęcia" ba nawet kilka w krótkim czasie i nie gubi ostrości. Nie wiem czy komórka zrobi "kilka po sobie ostrych zdjęć gdy sama jest w ruchu" ? Choć nie napiszę że jest to niemożliwe.
Dlaczego te akurat zdjęcia choć nie są rajdami samochodowymi ? Bo choć d3100 "nie jest demonem szybkości" (z tym się zgadzam) to - "nie jest tak najtragiczniej z działaniem autofokusa" :-)
Jeśli chłopak chce wydać 2100 zł to np. za to może zakupić D3100 (900zł na naszej giełdzie) + N70-300mm (za ok. 1200zł używkę) = 2100 zł (czyli tyle ile chce przeznaczyć)
Jeśli za rok dojdzie do wniosku że d3100 mu nie odpowiada to zostawi sobie obiektyw - przez rok nikon wyprodukuje kilka nowych modeli - a cena np. używanych d5100 czy d7000 znacząco spadnie. Przez ten czas można będzie dozbierać do lepszego modelu, a kupując używkę d3100 nie straci "fortuny" na jej sprzedaży za np. rok.
Pozdrawiam i życzę miłych świąt Marek
p.s. reasumując - moim celem nie jest udowadnianie że D3100 jest najlepszy bo tak nie jest - odnoszę się do możliwości finansowych zakładającego wątek.
sokolnik
23-12-2012, 10:41
Jeśli chodzi o skok - chodziło o próbę czy AF utrzyma ostrość dla obiektu będącego w ruchu przy aparacie będącym w ruchu :-) oprócz tego żadnych innych wrażeń artystycznych nie oczekiwałem (ten zestaw podany po to by przedstawić prędkość AF - że nie jest taka najtragiczniejsza) - dokładnie tak jak piszesz aparat "robi zdjęcia" ba nawet kilka w krótkim czasie i nie gubi ostrości. Nie wiem czy komórka zrobi "kilka po sobie ostrych zdjęć gdy sama jest w ruchu" ? Choć nie napiszę że jest to niemożliwe.
ISO 100, przysłona 11, ogniskowa 18mm, czas 1/4000s., to wszystko co znajdzie się w przed obiektywem będzie ostre :) trudno nie zamrozić biegnącego człowieka przy czasie 1/4000s :) to żaden test ostrości, ani ostrzenia w punkt (na człowieka biegnącego) znalazł się w głębi ostrości i wyszedł ostry, czas i przesłona mu pomogły :)
ISO 100, przysłona 11, ogniskowa 18mm, czas 1/4000s., to wszystko co znajdzie się w przed obiektywem będzie ostre :) trudno nie zamrozić biegnącego człowieka przy czasie 1/4000s :) to żaden test ostrości, ani ostrzenia w punkt (na człowieka biegnącego) znalazł się w głębi ostrości i wyszedł ostry, czas i przesłona mu pomogły :)
Pięknie mi to wytłumaczyłeś - dzięki :-)
Ale jak doszliśmy do wniosku na pełnej ogniskowej 105mm:
www.kmark.pl/bieg.jpg
niestety drugie zdjęcie dowodzi tylko tyle że KIT 18-105 nie jest taki zły :P
Exposure Time (1 / Shutter Speed) = 1/1000 second ===> 0.001 second
Lens F-Number / F-Stop = 56/10 ===> ƒ/5.6
Exposure Program = aperture priority (3)
ISO Speed Ratings = 400
ostrzy dobrze, jak ma dużo światła. Jeszcze jak się dobrze puchę ustawi do jest ok.
Spokojnego dnia w pracy ;-)
krzysiek.81
23-12-2012, 11:56
Krzysiu ! Miałeś w łapkach to gówno D 3100 ? Co Ty tutaj chcesz polecić w cenie 2100 zł ? Nikon D 3100 to taki "zamiast" dla gospodyń domowych ! Napij się zimnej wody ... nie gazowanej :) Dobranoc !
Tak si składa ,że miałem i nie najgorzej wspominam...zwłaszcza działanie AF :)
Natomiast źle zrozumiałeś mojego posta, ponieważ mi chodziło o to że niepotrzebnie polecasz kit 18-108 do rajdów, bo się do tego nie nadaje ! Nie chodziło mi o aparat, bo ten autor wątku już wybrał i niejako ze względu ograniczonego budżetu nie ma alternatywy. Ważniejszy będzie dla niego lepszy obiektyw niż body. Jeżeli jest w stanie dołożyć te kilkaset zł. do d5100 to nich dołoży, bo dostanie lepszą matryce, trochę lepszy tryb seryjny,odchylany wyświetlacz...itp, ale nie będzie mieć lepszego AF.
PS.
Zimniej wody mi nie trzeba, bo mój post miał na celu doradzić autorowi wątku....nie napisałem go żeby się z Tobą posprzeczać ;)
Generalnie sorry .... za dużo whisky. Idę zająć się śledziami w rodzynkach ... :)
te skoki w dal to ciekawe zdjęcia :P co one pokazują ? przesłona chyba f/10 wszystko ostre, wszystko :) to zdjęcie pokazuje tylko tyle, że aparat robi zdjęcia :)
Sokolnik ma rację, takie zdjęcia nie pokazują jak skuteczny i celny jest autofokus, głębia ostrości jest tak duża że nie ma znaczenia czy skaczący chłopiec będzie na skoczni, czy 5 - 10 metrów przed skocznią zawsze będzie ostry.
Problem zaczyna się gdy podepniemy jasne szkło np. 300mm f/2.8 i głębię ostrości ograniczymy do kilku metrów, zakładając że pojazdy na rajdach poruszają się szybko,więc przejechanie kilku metrów trwa ułamki sekundy.
W takich sytuacjach szybkość ma znaczenie, dlatego modele entry-level pod tym względem będą znacznie w tyle od tych z wyższej półki.
Przemek-83
23-12-2012, 19:22
Generalnie sorry .... za dużo whisky. Idę zająć się śledziami w rodzynkach ... :)
Faktycznie za dużo...zawsze mógł też mieć w ręku D3000 a czym ono by było według Ciebie ?
Sokolnik ma rację, takie zdjęcia nie pokazują jak skuteczny i celny jest autofokus, głębia ostrości jest tak duża że nie ma znaczenia czy skaczący chłopiec będzie na skoczni, czy 5 - 10 metrów przed skocznią zawsze będzie ostry.
Problem zaczyna się gdy podepniemy jasne szkło np. 300mm f/2.8 i głębię ostrości ograniczymy do kilku metrów, zakładając że pojazdy na rajdach poruszają się szybko,więc przejechanie kilku metrów trwa ułamki sekundy.
Chyba obaj się "zapędziliście się" w tych rozważaniach - 300/2,8 do D3100. To może 600/4?
Czy zdjęciom kolegi czegoś brak? Czy są nieostre, poruszone? Wykonał tym czym mógł, podobają mu się, więc po co te "mądre" rozważania o obiektywach, których prawdopodobnie (tak jak ja) nie mieliście okazji podpiąć do swoich puszek?
Borat1979
23-12-2012, 20:59
Oczywiście nawet kompaktem za 250 zł możesz zrobić fotkę godną Pulitzera ... Amen !
To byłby pierwszym na świecie, który za zdjęcia otrzymał nagrodę z literatury:mrgreen:
To byłby pierwszym na świecie, który za zdjęcia otrzymał nagrodę z literatury:mrgreen:
Nie wydaje mnie się :)
http://www.pulitzer.org/citation/2012-Feature-Photography
No widzisz kolego BORAT ... a teraz za karę kup Nikona D 600 i zaśpiewaj hymn Kazachstanu :)