Zobacz pełną wersję : Proszę o szybką pomoc 50mm 1.8D
mkowalski
21-12-2012, 21:26
Mogę okazyjnie za 400 zł kupić szkiełko 50mm 1.8D.
Będzie podpięte do D90 i będzie służyć jako niskobudżetowa portretówka.
Według sprzedawcy stan perfekcyjny.
Muszę szybko podjąć decyzję.
To znaczy? Mamy zapłacić czy jak?
mkowalski
21-12-2012, 21:32
Jeśli chcesz zapłacić, jestem za.
Pytanie raczej proste- czy opłaca się za cztery stówki kupić szkło
Pytasz o kasę czy szkło?
Jak o kasę to dla mnie zbyt dużo jak za to szkło.
Jeżeli pytasz o szkło, to jak dla mnie zbyt szeroko na portret DX. No, ale to moje zdanie.
Jeżeli jest to ostra sztuka, to jak najbardziej tak. Miałem i uważam że to całkiem fajne szkło. Miałem ostry egzemplarz. Podepnij obiektyw pod body i sprawdź jak się będzie sprawować na pełnej dziurze. Na zakończenie dodam, że obiektyw lepiej pracował z D80 niż z D7000. Wszystko za sprawą dużo większych fioletowych otoczek wokół obiektów (arrberacji), których na D80 nie miałem. Na D90 też powinien dawać super obrazek i do portretów można go z powodzeniem wykorzystywać.
mkowalski
21-12-2012, 21:44
W fotojoker jest 50mm 1.8 ale G. za 777 zł
I się zastanawiam czy nie lepiej dołożyć te 377 zł i mieć obiektyw nowy, na gwarancji.
mkowalski
21-12-2012, 21:47
puciek właśnie te fiolety mnie troszkę odstraszają. Umówiłem się jutro z kolesiem i sprawdzę na miejscu.
Nigdy nie kupowałem używek i nie mam pojęcia na co zwracać uwagę.
To czy ostrzy akurat wiem. Ale jak sprawdzić czy wspomniane fiolety występują?
Fiolety (podłużna aberracja chromatyczna) są bardziej zależne od konstrukcji szkła niż od konkretnego egzemplarza. Zatem będą. Natomiast cena za wersję D jest dość standardowa, choć widywałem i niższe. Jeżeli zamierzasz sporo fotografować na w pełni otwartej przysłonie, to wybrałbym jednak wersję G. Ma ona też całkiem znośną korektę aberracji.