PDA

Zobacz pełną wersję : Prośba

KeMpSkI
21-12-2012, 20:59
Witam serdecznie wszystkich forumowiczów.

Nie wiedziałem gdzie zamieścić swój post więc postanowiłem umieścić go w tym dziale.
Przeglądam już kilka dni Wasze forum i bez obrazy ale większość artykułów jest zaserwowanych dla bardziej zorientowanych w temacie fotografii. Nigdzie nie ma żadnego tutorialu dla typowego amatora rozpoczynającego przygode z fotografią... Chodzi mi tu o:
1. podstawy fotografii jakieś podręczniki, linki do stron. (Podręczników jest cała masa sam mam ich kilka w domu ale nie wszystkie klarownie rozwiewają pytania.) (generalnie chodzi mi o przesłonę-ktoś kiedyś napisał że im mniejsza np: światło 2.8 tym mamy ładnie rozmyte tło i tu się zgadzam ale... jeśli chcemy zrobić ostre zdjęcie dalszego obiektu a mamy mało światła to przesłona 2.8 rozmywa tło... :( tzn nie jest ostra... tu jako przykład podam swoje zdjęcie rozbione N5k z obiektywem T17-50-2.8...

http://imageshack.us/photo/my-images/405/dsc2515b.jpg/

wiem wiem ten obiektyw nie nadaje się do sportu a tym bardziej moje body ze słabym af... szumy powyżej 640 zauważalne...ktoś kiedyś również napisał że im większa przesłona tym głębsza ostrość obiektów.. to po co gdzie indziej znowu piszą że jak jest mało światła dobrze robić jasnym obiektywem...

2. Kwestia wywoływania zdjęć - Lightroom czy CS5 czy może oba na raz ? oraz co i jak robić przy obróbce zdjęć wyostrzaniu itd...

3. Więcej pytań nie będę zadawał chyba że już zostanę zmuszony ;) Z góry przepraszam za ,,głupoty'' jakie wypisuje i jeśli ktoś jest na tyle życzliwy aby zająć się tematem proszę o komentarze w przeciwnym razie proszę nie zabierać głosu bo i po co się wywyższać ;)

ps. A może by stworzyć dział z grupami lokalnymi ? gdzie każdy znajdując dane województwo mógłby dopisywać miejscowości skąd pochodzi i zakres działania oraz życzliwość jeśli chodzi o przyjmowanie pod swe skrzydła na wspólne plenery totalnych amatorów. (są zloty już zauważyłem ale taki dział pozwolił by stale z kimś utrzymywać kontakt- w granicach zdrowego rozsądku :P )

puciek
21-12-2012, 21:17
1. Jak chcesz robić zdjęcia krajobrazów lub dalej położonych obiektów wraz z wyraźnym tłem, to musisz ustawić wyższą przesłonę (przymknąć obiektyw), bo na 2,8 będzie to faktycznie rozmazane. Musisz także zrozumieć, że do obiektów statycznych można, a nawet trzeba używać statywu jak jest mało światła. W tym wypadku otwieranie obiektywu nie zda egzaminu. Zamiast właśnie ostrego tła osiągniesz tło rozmyte ale jak będziesz chciał zrobić zdjęcie poruszającego się obiektu, to wtedy będziesz potrzebował większej ilości światła aby uzyskać krótsze czasy otwarcia migawki. Tło wtedy nie będzie miało aż takiego znaczenia i jego rozmycie będzie nawet bardzo pożądane.

Radzę odwiedzić stronę: http://www.szerokikadr.pl/ i http://www.optyczne.pl/15.1-poradnik-Wykorzystanie_tryb%C3%B3w_tematycznych_w_lustrzanc e.html tam znajdziesz wiele odpowiedzi na swoje pytania.

Art Erie
21-12-2012, 21:36
Witam serdecznie wszystkich forumowiczów.

Nie wiedziałem gdzie zamieścić swój post więc postanowiłem umieścić go w tym dziale.
Przeglądam już kilka dni Wasze forum i bez obrazy ale większość artykułów jest zaserwowanych dla bardziej zorientowanych w temacie fotografii. Nigdzie nie ma żadnego tutorialu dla typowego amatora rozpoczynającego przygode z fotografią... Chodzi mi tu o:
1. podstawy fotografii jakieś podręczniki, linki do stron. (Podręczników jest cała masa sam mam ich kilka w domu ale nie wszystkie klarownie rozwiewają pytania.) (generalnie chodzi mi o przesłonę-ktoś kiedyś napisał że im mniejsza np: światło 2.8 tym mamy ładnie rozmyte tło i tu się zgadzam ale... jeśli chcemy zrobić ostre zdjęcie dalszego obiektu a mamy mało światła to przesłona 2.8 rozmywa tło... :( tzn nie jest ostra... tu jako przykład podam swoje zdjęcie rozbione N5k z obiektywem T17-50-2.8...

http://imageshack.us/photo/my-images/405/dsc2515b.jpg/

wiem wiem ten obiektyw nie nadaje się do sportu a tym bardziej moje body ze słabym af... szumy powyżej 640 zauważalne...ktoś kiedyś również napisał że im większa przesłona tym głębsza ostrość obiektów.. to po co gdzie indziej znowu piszą że jak jest mało światła dobrze robić jasnym obiektywem...
Nie ma takiego podręcznika, w którym zawarta by była cała wiedza na temat fotografii (no może poza tym Forum ;) ).
Nikt nie jest w stanie podac Ci wszystkiego na talerzu w "pigułce".
Fakt im mniejsza przesłona (większy otwór przesłony) - tym mniejsza głębia ostrości (są kalkulatory w necie); czasem zaleca się otwarcie obiektywu, w sytuacjach gdy jest mało światła, ale dotyczy to na przykład zdjęć ślubnych, gdzie można operować małą głębią ostrości, wykorzystać światło zastane, ograniczyć ISO i nie walić lampą na full.
Sport jest wymagający, na taka halę potrzebny jest jasny obiektyw o długiej ogniskowej, szybki AF i wysokie ISO - czyli $$.

[CENTER]2. Kwestia wywoływania zdjęć - Lightroom czy CS5 czy może oba naraz? oraz co i jak robić przy obróbce zdjęć wyostrzaniu itd...
Kwestia gustu i potrzeb, kazdy robi inaczej.

KeMpSkI
21-12-2012, 21:37
Dziękuję za zainteresowanie. Coś niecoś wiem i wiem również że w krajobrazach ze statywu 2.8 to nieporozumienie chodziło mi tu generalnie o sport :/ nie wiem jak wrzucić plik raw by dokładnie zobrazować problem chciałem mieć ostre zdjęcia z hali używając właśnie tego typu obiektyw. Wiadomo że to światło z dłuższym tele dało by pożądany efekt ale chciałem chociaż dalsze kadry robić ostre :(

Sport- szybki af zgadza się tylko zastanawiam się gdzie leży główna przyczyna (zdaje sobie sprawę że mój tamron nie ma szybkiego af) a może to wina body... chciałem zakupić d7k z uwagi na fakt kalibracji obiektywów. ja swój tamrona musiałem kalibrować pod body bo jak sie okazało body miało BF... chcąc w przyszłości powiększyć szklarnie dobrym rozwiązaniem myślę była by kalibracja z poziomu body.

Art Erie
21-12-2012, 21:43
Dziękuję za zainteresowanie. Coś niecoś wiem i wiem również że w krajobrazach ze statywu 2.8 to nieporozumienie chodziło mi tu generalnie o sport :/ nie wiem jak wrzucić plik raw by dokładnie zobrazować problem chciałem mieć ostre zdjęcia z hali używając właśnie tego typu obiektyw. Wiadomo że to światło z dłuższym tele dało by pożądany efekt ale chciałem chociaż dalsze kadry robić ostre :(

Większość obiektywów zyskuje na ostrości po przymknięciu o 1-2 działki, Tamron nie ma dobrej opini na pełnej dziurze, a na dodatek ma mułowaty AF ze skłonnością do doostrzania; nie jest zły bo sam takiego mam, ale trzeba znać jego ograniczenia ( oczywiście dużo zależy od konkretnej sztuki, bo rozrzut jakościowy jest prawie taki sam jak kiedyś w ruskich Zenith' ach).

KeMpSkI
21-12-2012, 21:53
Ma czy nie ma kwestia jak kto trafił. Czytałem wiele przed zakupem tego obiektywu wszystko sprowadzało się do niejakiego cichego jakoby miał najostrzejsze sztuki. Ja po długich poszukiwaniach znalazłem dobry sklep który wysłał mi lustro z puszką do kalibracji w momencie zakupu po zrobieniu wnikliwych testów. Ostrzy wydaje mi się dobrze już od pierwszej dziury jedynie te zdjęcia z hali takie nijakie może to wina tego że nie obrabiane oraz nie zmniejszane.... tu muszę się podszkolić jakoś :( puki co chciałem zgłębić wiedzę z zakresu portretów reportaży i krajobrazów. Zdjęcia sportowe typu hala siatkówki to taki dodatek. Stąd moja prośba co i jak żeby było ostro bez kadrowania na twarz :/ może to wina włączonej stabilizacji na obiektywie...ponoć przeszkadza przy seryjnych zdjęciach :/

Art Erie
21-12-2012, 21:56
MZ biorąc pod uwagę sprzęt i warunki jest dobrze, czyli nie popełniłeś błędu.

EDIT

Sprawdż exif tutaj http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=219668

KeMpSkI
21-12-2012, 22:51
a może do sportu a konkretnie siatkówki w hali wystarczy takie szkło http://allegro.pl/llnikon-ais-nikon-lens-series-e-70-210-1-4-swietny-i2866363263.html (Nikon LENS SERIES E
70-210mm 1:4) oczywiście z ND7k
eh widzę że sporo muszę się nauczyć...najgorzej przychodzi mi to z doborem odpowiednich parametrów w trybie M z zastaną sceną :/

Art Erie
21-12-2012, 22:56
Brak pomiaru światła i manualne ostrzenie szybko Cię zniechęci.

EDIT

Chwalone jest to szkło http://allegro.pl/obiektyw-nikon-70-300mm-f4-5-5-6g-af-s-vr-if-ed-i2879561040.html
Oczywiście ciemne, więc na halę się niebardzo się nadaje a cena x10 tego co linkowałeś, sam mam N70-200/2,8 VR ale nie o to pytasz; jest kilka wcześniejszych wersji N70-200, a także Sigmy i Tamron. Nie wypowiem się bo nie miałem, musisz poszukać sampli i opini na forum.

KeMpSkI
21-12-2012, 23:00
właśnie pod d7k pomiar światła jest pod moją obecną puchę nie ma :/ tylko własnie co z manualnym ostrzeniem w siatce :/

Art Erie
21-12-2012, 23:12
D7000 jest chyba bez śrubokręta, więc tylko nowe szkła z AF-S wchodzą w grę (czyli drogie); D70, D200, D300 itd mają silnik w body, więc mogą współpracować nawet z full manualnymi szkłami ( "na zieloną kropkę" czyli potwierdzenie ostrości )

jo44
21-12-2012, 23:28
D7000 jest chyba bez śrubokręta,
D7000 jest ze śrubokrętem.

Art Erie
21-12-2012, 23:30
D7000 jest ze śrubokrętem.
Czyli obsłuży szkła AF-S i AF, to dobra wiadomość.