Zobacz pełną wersję : problem z ostrością N35 2f
Karolina P.
21-12-2012, 17:28
Po długim czasie zapoznawania się ze szkłami 35mm zdecydowałam się na zakup N35 2f do d700. Mam jednak problem z ustawieniem ostrości, tzn AF wariuje. nie jestem w stanie zrobić żadnego zdjęcia z zaplanowanym ostrym punktem bo uniemożliwia mi to skutecznie AF. łudziłam się, że może być to problem w ustawieniach AF dlatego przetestowałam wszystkie i nadal żadnej poprawy.
nie ukrywam, że jest to mój pierwszy obiektyw typu D i może po prostu nie znam wymaganych ustawień.
Może ktoś ma jakąś stronkę gdzie mogę zaczerpnąć informacji na ten temat lub miał podobny problem?
(Dodam, że obiektyw kupiony nowy nie używany)
wasilewk
21-12-2012, 18:19
Nie chcę Ci nic sugerować, ale ja się z tym pogodziłem.
Miałem m.in. 50-kę jeszcze z D80 - trafiała idealnie.
Teraz: mam ją nadal (ale z D700) i parę innych szkieł z analogów --> niestety, już tak pięknie nie trafiają. Najbardziej żałuję N80-200, który trafia dopiero powyżej 3-4m.
Też wiele czytałem na ten temat i wyszło na to, że trzeba dobierać egzemplarz do danego body. Mnie na to nie było stać, więc mam to co mam.
Pzdr.
W jakich warunkach nie możesz zrobić ostrego zdjęcia ?
Posiadam 35f2D i nie mam z nim żadnych problemów ani na DX ani na FX (3 różne aparaty).
Oczywiście pomijam niedoskonałości optyki.
Dziwne, bo mam Sigme EX 15-30, 50/1.4 D, 85/1.8 bez D, AF 70-210/4, 105/2.8 micro bez D i kazde z nich trafia w punkt z D700. A wszystkie szkla z czasow analogowych.
Mysle, ze kontrola jakosci w N poleciala na pysk przez ostatnie pare lat i nie jest problelem szklo a raczej rozkalibrowany AF. Taniej zalatac problemy software'owo niz przylozyc sie do kalibracji i dobrego wykonania, bo zamuje to czas i jest wymagane przy kazdej puszce jeszcze w fabryce.
Po długim czasie zapoznawania się ze szkłami 35mm zdecydowałam się na zakup N35 2f do d700. Mam jednak problem z ustawieniem ostrości, tzn AF wariuje. nie jestem w stanie zrobić żadnego zdjęcia z zaplanowanym ostrym punktem bo uniemożliwia mi to skutecznie AF. łudziłam się, że może być to problem w ustawieniach AF dlatego przetestowałam wszystkie i nadal żadnej poprawy.
nie ukrywam, że jest to mój pierwszy obiektyw typu D i może po prostu nie znam wymaganych ustawień.
Może ktoś ma jakąś stronkę gdzie mogę zaczerpnąć informacji na ten temat lub miał podobny problem?
(Dodam, że obiektyw kupiony nowy nie używany)
Mam 35 do d700 i F100 i działa znakomicie.
Co to znaczy, że AF wariuje?! Co znaczy, że nie jesteś w stanie zrobić żadnego zdjęcia zaplanowanym ostrym punktem?
Może pokaż jakieś przykładowe zdjęcia? Ja nie bardzo rozumiem w czym problem. Zdjęcia są nieostre czy nie możesz ich zrobić?
wasilewk
21-12-2012, 18:55
Mam 35 do d700 i F100 i działa znakomicie.
Co to znaczy, że AF wariuje?! Co znaczy, że nie jesteś w stanie zrobić żadnego zdjęcia zaplanowanym ostrym punktem?
Może pokaż jakieś przykładowe zdjęcia? Ja nie bardzo rozumiem w czym problem. Zdjęcia są nieostre czy nie możesz ich zrobić?
Zdjęcia są nieostre, przeważnie AF trafia kilka centymetrów przed modelem, dopiero przy odległościach większych (np. 5m) wszystko robi się ok. Korekcja w aparacie tylko psuje ustawienia dla szkieł, które pracują poprawnie ( N24-70) - było o tym sporo w zeszłym roku na Forum, bo nie jest to sprawa jednostkowa, ale pojawiająca się dość często.
Dość powiedzieć, że po zakupie N80-200/2.8 tu na Forum, znajomy użytkownik Forum zaraz mnie zapytał na PW czy aby na pewno AF będzie mi trafiał w punkt.
Pzdr.
AF przy obiektywie typu D trafia przed obiektem ? Co wy za aparaty macie ?
wasilewk
21-12-2012, 19:15
AF przy obiektywie typu D trafia przed obiektem ? Co wy za aparaty macie ?
No, co chcesz: numer seryjny D700 ?
Tak jest i już.
:???:
Pzdr.
Mnie to też zastanawia. Moim zdaniem obiektywy z D są super. Zastanawia mnie zadnie:
...Mam jednak problem z ustawieniem ostrości, tzn AF wariuje. nie jestem w stanie zrobić żadnego zdjęcia z zaplanowanym ostrym punktem bo uniemożliwia mi to skutecznie AF...
obiektyw nie ostrzy w ogóle? Uniemożliwia zrobienie zdjęcia?!
...Tak jest i już...
Hm... To crop z mojej 35 na D700. F2,0 1/80.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/341/dsc5178kopia.jpg/)
Tak jest i już. (i basta)
Jak buńczucznie, zawadiaka z Pana ho ho ho. :mrgreen:
addendum: Co nie zmienia faktu, że 35f2D to jeden z moich ulubionych obiektywów na miasto.
Celne, jasne, szybkie.
wasilewk
21-12-2012, 20:57
(i basta)
Jak buńczucznie, zawadiaka z Pana ho ho ho. :mrgreen:
addendum: Co nie zmienia faktu, że 35f2D to jeden z moich ulubionych obiektywów na miasto.
Celne, jasne, szybkie.
Nie, to nie to...
Po prostu nie chcę już wracać do dyskusji sprzed roku (kilkadziesiąt postów), gdzie najszczersze podpowiedzi nie doprowadziły do pozytywnych wniosków. Ja mam w swoim D700 wyłączoną funkcję korekcji AF; tak jest najbardziej optymalnie. Ostatnio na koncercie "Mazowsza" ostrzyłem ręcznie na 80-200 --> przypomniały sie stare czasy... ... a i tak było lepiej, bo Psix jest sporo cięższy i palec od przewijania nie bolał.
Pzdr.
Szkoda, że zainteresowana milczy.
Szkoda, że zainteresowana milczy.
To jej pierwszy post, taki dziewiczy.
Ja mam 35 f2D i on raczej zostanie jak Zenit TTL, no chyba, że się kiedyś na 1.4 zdecuduje.
35 f2D ostry, celny AF zarówno na D3 i D300s, wcześniej D300.
Autorka posta powinna coś więcej napisać o problemie, jakiegoś sampla pokazać.
Karolina P.
22-12-2012, 01:11
co znaczy że wariuje: zachowuje się tak jakby nie widział żadnego punktu zaczepienia ostrości. szuka, ale nie widzi i w końcu wykonane zdjęcie nie jest ostre "nigdzie".
u mnie z d80 i d90 zachowuje się idealnie dlatego nie wiem w czym jest problem.
i nie jest to kwestia odległości przedmiotu/ osoby czy światła. przetestowałam w każdych warunkach i nadal bez zmian (w połączeniu z d700). sprawdziłam już też wszystkie możliwe ustawienia AF i nic.
zastanawiam się czy jest to problem modelu, z czym mogę zgłosić się na gwarancje, czy po prostu mam kase w plecy (bo do pracy z d700 był planowany a nie z d90).
nawet nie jestem w stanie wstawic przykładowego zdjęcia, bo wszystkie poszły do wyrzucenia. totalne mydło...
Jeżeli 35 działa poprawnie z d80 i d90 to logicznym wydaje się brak komunikacji z d700. Jak dla mnie to nie wina szkła lecz puszki. A co się dzieje jak pod d700 podepniesz inne szkło?
Jeżeli masz gwarancję na body/szkło to moim zdaniem nie ma sensu przedłużać i dopytywać tylko zanieść do serwisu. Tym bardziej, że masz ich na miejscu.
Albo pójść do kogoś kto ma 35f2D podpiąć swoje szkło pod inny aparat a inne pod swój i zobaczyć efekty.
Karolina P.
22-12-2012, 11:54
własnie problem jets z tym, że d700 działa rewelacyjnie z całą resztą moich obiektywów: 70-200 Sigma, N50 1.8f, 10-20 Sigma, a nawet wszelkie kity... dlatego nie wiem o co chodzi. myslałam, że to może właśnie zła współpraca ze szkłami D, bo pierwszy raz pracuje na nim. i uważasz, że to może być problem z kompatybilnością konkretnie tego typu obiektywów? wybierać się na gwarancję ze "skargą" niekompatybilności z obiektywami serii D? czy oni to uwzględnia...
Sigma 10-20 jest szklem DX i tez ma funkcje D. Szkla od N z magiczna literka D nie sa niczym nowym i w sumie nie roznia sie od innych AF poza przekazywaniem do korpusu odleglosci miedzy puszka a obiektem na ktory zostala ustawiona ostrosc. Ta informacja jest wykorzystywana tylko do pomiaru swiatla (zastanego i blyskowego). Zaloze, sie ze tez Sigma 70-200 jest z D tylko o tym nie wiesz.
Jak napiszesz, ze D700 jest niekompatybilne ze szklami z "D" nikt Ci nie uzna tego typu reklamacji, bo nie jest to prawda.
W takiej sytuacji bym się nie zastanawiał: tylko serwis. Wszystkie obiektywy "D" działają z d700. Wszystkie MF też. Więc nie może być mowy o niekompatybilności.
Weź body i szkło i pokaż osobiście w serwisie jaki masz problem.
Musisz podpiąć inną 35-tkę abyś obecnie posiadaną mogła zareklamować. Znaczy nie, nie musisz ale miałabyś pewność.
Musisz podpiąć inną 35-tkę abyś obecnie posiadaną mogła zareklamować. Znaczy nie, nie musisz ale miałabyś pewność.
No ale ta 35 śmiga pięknie z d80 i d90... Jak dla mnie tylko serwis. Najlepiej body z obiektywem. Jak nie Wawa to Berlin ;).
Można jeszcze spróbować u Bieńka, ale skoro jest gwarancja to niech zajmą się problemem.
Karolina P.
22-12-2012, 14:09
i o to mi chodziło, dziękuję :)
pojadę do serwisu nikona z body i szkłem i poproszę żeby mi coś poradzili.
Napisz co serwis zdiagnozował i czy skończył się problem.
Ja rowniez mialem taka nowa 35 kaprysna i trafiala kiedy chciala nie dalo sie na niej polegac na zleceniach. Szkoda mi bylo nerwowbi sprzedalem. Nowy wlasciciel nie zglosil zastrzezen do dzialania na jego body. Fakt jest taki ze wrazenie jakie mi po tym szkle pozostalo to;
Ze jest dzikie.
ck_dezerter
22-12-2012, 16:09
Witam!
To może i ja (AMATOR!!) dorzucę moje 3 trzy grosze... Miałem to szkło ok 2 lata temu, próbowałem używać na DX (d80, d100) i było to NAJGORSZE szkło jakie miałem... O ostrym zdjęciu nie było mowy (mydło+niedokładny AF), inne szkła były i są OK. Szkło poszło do ludzi, a ja kupiłem 35/1.8, którym się cieszę do dziś... Musiałem chyba mieć mega pecha, bo wszyscy je chwalą...
pozdrowienia!
volkerball
23-12-2012, 18:06
A mógłbym prosić jeszcze o opinie osób które maja, bądź miały 35mm 2D, najlepiej w zestawieniu z D90 ?
co znaczy że wariuje: zachowuje się tak jakby nie widział żadnego punktu zaczepienia ostrości. szuka, ale nie widzi i w końcu wykonane zdjęcie nie jest ostre "nigdzie".
u mnie z d80 i d90 zachowuje się idealnie dlatego nie wiem w czym jest problem.
i nie jest to kwestia odległości przedmiotu/ osoby czy światła. przetestowałam w każdych warunkach i nadal bez zmian (w połączeniu z d700). sprawdziłam już też wszystkie możliwe ustawienia AF i nic.
zastanawiam się czy jest to problem modelu, z czym mogę zgłosić się na gwarancje, czy po prostu mam kase w plecy (bo do pracy z d700 był planowany a nie z d90).
nawet nie jestem w stanie wstawic przykładowego zdjęcia, bo wszystkie poszły do wyrzucenia. totalne mydło...
Tylko czy to mydlo, to AF nie trafil, czy jest nie ostry? Ale skoro jest ostry na D80/90 to raczej sam obiektyw jest ok, tylko komunikacja z body jest problemem. Mysle, ze jesli tak to opiszesz w serwisie to beda wiedzieli czego szukac.
Jak sie sprawa nie wyjasni to bede w Waw 10-15 Stycznia, pewnie zabiore 35mm f2D, wiec mozemy potestowac.
Ale jak koledzy pisza serwis, masz kawaleczek za DW Zachodnim.
A mógłbym prosić jeszcze o opinie osób które maja, bądź miały 35mm 2D, najlepiej w zestawieniu z D90 ?
Moje 35/2 D z D90 śmiga bez problemów.
Karolina P.
24-12-2012, 11:46
sprawdziłam wczoraj prace 35mm f2D z moim d700 w sklepie- bez zarzutu. nie wiem w czym jest problem, ale na podstawie tego wnioskuję, że to jednak obiektyw daje ciała. najpierw poproszę o wymianę egzemplarza, potem jesli znowu dostanę kiepski -zwrócę i wtedy dopiero będę się martwić gdzie znaleźć lepszy produkt.
jestem ciekaw co dalej...
Karolina P.
08-01-2013, 20:52
dostałam inny egzemplarz i działa bez problemu (póki co). Nie wiem czy obiektyw był wadliwy, czy nie pasował do mojego body, bo nikt w sklepie nie raczył mnie o tym poinformować.