Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : NPS Opinie, wymiana okładzin (gum), czyszczenie i serwis 300mm 2.8

lukaszm
21-12-2012, 15:55
Zaczęło się od tego, że chciałem się dowiedzieć ile będzie kosztowało doprowadzenie Nikkora 300mm 2.8 AF-I do idealnego stanu. Wszystko w nim działa jak trzeba, ale parę pyłków na soczewkach i smarowanie pierścienia AF używanego sporadycznie by się przydało (tak przy okazji czyszczenia).
Po telefonicznej konsultacji dostarczyłem obiektyw do serwisu Nikona w Warszawie i ..... bum w Nikonie powiedzieli 3 tyg będzie trwała wycena. Tydzień po rozmowie przez telefon się termin wyceny rozkraczył z 3 dni do 3 tyg, ale zrozumiałe dużo zleceń. Tego samego dnia od reki wycenił koszt serwisu pan ze sprawdzonego serwisu w Warszawie, a raczej powiedział, że nie ma czego czyścić.

Czytałem kiedyś o NPS, więc wróciłem do tematu po zakupie D3, wszystko co widzę na stronie jest jasne odnośnie warunków do przystąpienia. Na forum doczytałem, że raz w roku czyszczenie matrycy i wymiana gum za free, do tego szybki serwis. Teraz to nic pilnego i istotnego, ale kiedyś będę może na już potrzebował, więc obiecywany serwis w 48h by sie przydał.
Mam parę takich małych drobiazgów do dopieszczenia: D3 się rozkleja, D300s ma parę paprochów w wizjerze, serwis AF-I, może czyszczenie 70-200 VR. Więc skoro sprzęty kwalifikujące do NPS mam to trzeba by do NPS przystąpić. Czytałem, że w ojczyźnie wymagają legitymacji prasowej, ale na stronce w UK piszą Nikon Professional Services scheme is open to anyone engaged as a full-time professional photographer (deriving their main source of income from photography) using Nikon equipment.

Trochę te tematy stare już więc chce wiedzieć czy coś się nie zmieniło.

Teraz moje pytania.

1. Czy wie ktoś może, czy w UK gumy za free mi wymienia?
Wydaje mi się, że tak. Serwis NPS ma być globalny więc zasady powinny się pokrywać.

2. Czy rzeczywiście realizują usługi w ramach NPS w 48h?
Powiedzmy, że zostawiam D3 i D300s do czyszczenia i wymiany gum w D3. Czyli takie proste usługi, bez napraw.

3. Czy jeśli oddam AF-I 300mm 2.8 do serwisu i będzie to czyszczenie/wycena trwało 3 tyg to na ten okres dostane coś w zamian?
W UK na liście kwalifikującej do NPS, wymieniają 300mm 2.8 AF-S II i nowsze. Piszą, że dają odpowiednik, ale czy można się dogadać i np mieć 500mm f4 zamiast 300mm 2.8?

4. Czy sprzęt do testowania i taki zastępczy pczy naprawach jest za free?

mini21
21-12-2012, 20:43
Nie wiem, czy na forum jest wiele osób, które dostało się do NPS'u w UK, ale wiem napewno, że warunki przyjęcia nie są do końca takie same.
Wystarczy spojrzeć na listę sprzętu kwalifikującego do programu NPS w UK i w PL.

Nie wiem, jak jest z wymianą gum w obiektywach, zazwyczaj czytałem, że NPS wymienia gumy, ale w puszkach, jednak o to lepiej zapytać bardziej zorientowanych.

Te 48 godzin to chyba nie do końca przemyślany termin.
Jak byłem kiedyś w serwisie Nikona PL na wymianie gum, przede mną stał jakiś reporter z gazety, który był w NPS'ie.
Prosił o wyczyszczenie obiektywu (był to chyba jakiś starszy model 80-200).
Powiedzieli mu, że mają tyle roboty, że zrobią mu to w tydzień, ale na pewno nie zdążą wcześniej, więc te 48 h uznaj za umowne.

Co do sprzętu zastępczego na czas naprawy, to tak, sądzę, że z tym nie będzie większego problemu O ILE TAKI OBIEKTYW BĘDĘ AKURAT MIELI.
Oczywiście, dają go za free (POD WARUNKIEM, ŻE BĘDĄ TAKI MIELI :D ).

Informacje te podaje z "usłyszenia z rozmów", a nie z własnego doświadczenia, więc może ktoś inny udzieli Ci bardziej rzetelnych konkretów.

RobertMiernik
21-12-2012, 21:37
To nie naprawa trwa 48h, tylko jeśli naprawa ma trwać dłużej niż 48h to dostajesz sprzęt zastępczy (gratis).

Skibek
23-12-2012, 00:46
Ja ostatnio dałem (w ramach NPS) D3s i F5 na wymianę gum i gruntowne czyszczenie.
D3s wymienili gumy, wyczyścili matrycę, matówkę i na zewnątrz w jakieś 3 godziny (odebrałem tego samego dnia, a był to piątek).
F5 przywiózł mi kurier w następny piątek (z wzięli się za niego we wtorek) pięknie wyczyszczony i odnowiony.

Nie ma reguły, że zrobią Ci coś w 48h. Wszystko zależy co to jest i jaką mają dostępność części. Jest umowna zasada, że jeżeli naprawa przeciąga się (np. ponad tydzień), to dają Ci sprzęt zastępczy klasy równej lub wyższej. Oczywiście trzeba to uzgodnić wcześniej, zeby dany sprzęt był na stanie.

Nie wiem, jakie reguły panują w UK, ale u nas idzie się dogadać (bo te gumy i czyszczenie w 3s-a to niechętnie mi zrobili na poczekaniu). Powiedziałem, ze sobota "pracująca" i musieli zrobić ;)

lukaszm
23-12-2012, 00:47
Ja ostatnio dałem (w ramach NPS) D3s i F5 na wymianę gum i gruntowne czyszczenie.
D3s wymienili gumy, wyczyścili matrycę, matówkę i na zewnątrz w jakieś 3 godziny (odebrałem tego samego dnia, a był to piątek).
F5 przywiózł mi kurier w następny piątek (z wzięli się za niego we wtorek) pięknie wyczyszczony i odnowiony.

Nie ma reguły, że zrobią Ci coś w 48h. Wszystko zależy co to jest i jaką mają dostępność części. Jest umowna zasada, że jeżeli naprawa przeciąga się (np. ponad tydzień), to dają Ci sprzęt zastępczy klasy równej lub wyższej. Oczywiście trzeba to uzgodnić wcześniej, zeby dany sprzęt był na stanie.

Nie wiem, jakie reguły panują w UK, ale u nas idzie się dogadać (bo te gumy i czyszczenie w 3s-a to niechętnie mi zrobili na poczekaniu). Powiedziałem, ze sobota "pracująca" i musieli zrobić ;)
W zasadzie coś takiego też by mnie zadowoliło, że nie zawsze mogą zrobić od reki i trzeba się doprosić normalna sprawa.

Przekonam się na własnej skórze, wypełniłem aplikacje i poczekam napisali, ze się odezwą, ale to pewnie po świętach będzie.

lukaszm
04-01-2013, 21:45
Wypelnilem aplikacjie on-line i po paru dniach przyszla odpowiec emailem z nr do NPS, jeszcze maja poczta przyslac.
Prosto lekko i przyjemnie.

slawczyk
13-01-2013, 23:05
Ad 1. Powinni wymienić skoro to NPS, ale pewności nie ma.

Ad 2. Wysłałem D700 do wymiany naciągu lustra + migawki i wymiana gorącej stopki, we wtorek otrzymałem kosztorys na @, zaakceptowałem i we środę wysłali do mnie gotowy, naprawiony aparat. Gumy wymienili na nowe za free bo i tak zerwali stare. Czyli od momentu zaakceptowania 1 dzień. Do tego na osłodę (faktury) firmowe czekoladki.

Ad 3. Nie sprawdzałem, ale przy rozmowie tel. pani powiedziała, ze jeżeli nie będzie mechanizmu naciagu lustra (częśći) na stanie i okres ten się wydłuży wysyłają D3 lub D700 - w zależności od dostępności.

Ad 4. Sprzęt do testów za free, lecz płacisz za wysyłkę do siebie (przychodzi za pobraniem). Kilkukrotnie korzystałem. Trzeba się tylko umówić co do terminów, bo jak D4 wyszedł, to się lista utworzyła i trzeba było zaczekać. Oczywiście przed wysłaniem był mail z pytaniem czy ten termin odpowiada i czy wysłać.

Generalnie ie ma się do czego przyczepić. Zupełnie inny serwis. Poza tym dostajesz kontakt do osoby od sprzętu i serwisu, który zawsze bez godzinnego czekania i przełączania pomiędzy sekretarkami odbierają.

klodzio
10-04-2013, 09:47
Ad 2. Wysłałem D700 do wymiany naciągu lustra + migawki i wymiana gorącej stopki, we wtorek otrzymałem kosztorys na @, zaakceptowałem i we środę wysłali do mnie gotowy, naprawiony aparat. Gumy wymienili na nowe za free bo i tak zerwali stare. Czyli od momentu zaakceptowania 1 dzień. Do tego na osłodę (faktury) firmowe czekoladki.

Ile Cie to kosztowało?

slawczyk
23-05-2014, 21:42
Dawno tutaj nie zaglądałem... :)
@klodzio - 1200 zł