PDA

Zobacz pełną wersję : Strip - szybki montaż...

pietruh57
21-12-2012, 11:26
Co sądzicie o takim (http://fripers.pl/product_info.php/info/p72_Softbox-30x140-cm-moc--Bowens---STRIP---szybki-montaz-FreePower.html) rozwiązaniu ? Ma może ktoś ? Potrzebuję podpowiedzi... Z góry dziękuję. Pozdrawiam!
Piotr

militarius
21-12-2012, 11:42
co tu dużo mówić :) rozkładanie w kilka sekund, więc warto.

pietruh57
21-12-2012, 11:48
Dokładniej pisząc... Chodzi mi o jakość wykonania, trwałość tego rozwiązania itp. Byłoby to dość często składane i rozkładane...

marszull
21-12-2012, 11:57
jest ok cala seria szybki montaz od fripers jest dobrze zrobiona
to chinszczyzna ale nazwijmy ja z wyzszej polki ;)

pietruh57
21-12-2012, 11:59
Fajnie, to coś już chociaż wiem...
Pozdrawiam

marszull
21-12-2012, 12:25
napisze jeszcze tak, ja okte przez jakies dwa miesiace rozkladalem co dwa dni po 2 razy i dziala i wyglada tak jak na poczatku (troche w gridzie sie postrzepily nitki)

nickt
22-12-2012, 00:30
Mam tego stripa, mam też oktę. Dobrze wykonane, mechanicznie działa bez zarzutu, ciężko, dokładnie. Jedyny minus tp grid na rzepy i przedni dyfuzor. Niby nic się z nim nie dzieje, ale zawsze mam takie wrażenie że zaraz się postrzepi i przestanie trzymać. Generalnie polecam. Aha, stripa lampka reporterska nie oświetli ;)

Kartofelinder
22-12-2012, 14:25
Ja nigdy nie miałem stripa, ale ostatnio często się zastanawiam nad nabyciem dwóch. Oglądałem sobie dostępne rozwiązania i też mam dylemat.

Ze względu na niemożliwość zdjęcia tego pierścienia, patent od szybkiego montażu sprawia, że całość zajmuje sporo miejsca - na pewno więcej niż duża parasolka. Macałem ostatnio mobilny zestaw bowensa i załączone tradycyjne boksy są tam składane w sposób tradycyjny, a dzięki temu są bardzo kompaktowe.

Mam oktę 150cm szybki montaż i naprawdę ją lubię. Domyślam się jak bardzo upierdliwe byłoby jej montowanie z drutów, ale strip to tylko 4 pręty na krzyż. Czy standardowe rozwiązanie jest tak bardzo niewygodne? Kompaktowość jest bardzo kusząca w tym przypadku.

morzon
22-12-2012, 14:48
Ja używam Okty 120 i Softa 120x90 z szybkiego montażu od fripers - pół roku dość intensywnego użytkowania nie widzę żadnych problemów z trwałością. W sumie to się tak rozbestwiłem, że nie wyobrażam sobie używania normalnie składanych - chyba by mnie szlag trafił.

adrian9627
22-02-2013, 16:52
A co sądzicie o tym sofcie ?
http://www.fsfoto.pl/softbox-parasolkowy-set-30x120.html
Wiem żę bardzo podobny do tego
http://fripers.pl/product_info.php/info/p72_Softbox-30x140-cm-moc--Bowens---STRIP---szybki-montaz-FreePower.html
Z tego co widze to grid gratis lecz jest troche płytszy i ma bardziej trapezowy niż trójkątny kształt...

Pytanie co lepsze ?

marekb
22-02-2013, 17:00
mamy od chyba dwóch sezonów taką oktę 150 i jedyne co to trzeba użyć większej siły, by ją rozpiąć. Teraz gdy od obróbki mam feler "łokieć tenisisty" nie jestem w stanie rozłożyć. przydałoby się na końcu jakieś kolucho by jedną ręką chwycić za nie a nie ściskać gołym kawałek drutu który się wyślizguje. Chyba, ze coś z tym teraz zrobili? Co do trwałości nie mam zastrzeżeń

rainbowwarrior
25-02-2013, 17:48
Czy do tych szybkorozkładalnych softboxów można zamontować uchwyt bowens na 3 lampy SB (oczywiście z lampami)? Czy ta rozkładana konstrukcja nie będzie przeszkadzać?
Jeśli nie, to czy jedynym sposobem na odbicie światła np w okcie 150 jest założenie mydelniczki?

Kartofelinder
25-02-2013, 17:56
SB w okcie 150 to jest jakieś nieporozumienie.

rainbowwarrior
25-02-2013, 18:03
SB w okcie 150 to jest jakieś nieporozumienie.

Jeżeli testowałeś taką oktę z 1 SB, chętnie dowiem się jak faktycznie wygląda rozkład światła. Czy brzeg świeci dużo słabiej niż środek?
Gdyby 2 lub 3 lampy skierować na materiał odbijający, a nie na dyfuzor, chyba nie było by tak źle. Tylko pytanie czy do szybko rozkładalnych zmieści się potrójny uchwyt z 3 lampami.

morzon
25-02-2013, 18:15
Gdzie widzisz zastosowanie dla takich 3 lamp i Okty 150cm? Tzn - czemu się tak chcesz męczyć z SB?

rainbowwarrior
25-02-2013, 18:25
Do oświetlenia całej postaci taka okta wydaje mi się najlepszym rozwiązaniem, a w razie potrzeby można część dyfozora przysłonić. Mam 3 lampy z gorącą stopką, więc dlaczego ich nie wykorzystać.

Kartofelinder
25-02-2013, 18:45
Próbowałem zobaczyć różnicę i wsadziłem do okty jedną SB i są dwie różnice w stosunku do studyjnej

1. Światło z SB ledwo przechodzi przez to pudło. Zapomnij o plenerze albo większej przesłonie. Załóż grid i możesz równie dobrze przykryć to kocem.
2. na brzegach wyraźnie ciemniej, co oznacza że powierzchnia się po prostu marnuje.

Dużo lepiej byłoby błyskac przez mały soft i wielką blendę 120x180, a do tego jest to poręczniejsze. Z małego softa można zrezygnować i dla równomierności równo przyświecić przez blendę trzema lampami. Próbowałem - polecam.

P.S. Modyfikatory świecą raczej podobnie szeroko więc całą postać można oświetlić każdym. Różnica tylko w zaniku i miękkości.

fafniak
25-02-2013, 19:29
Czy możecie napisać coś o powierzchni wewnętrznej ? Czy sypie się, pęka ?

Kartofelinder
25-02-2013, 19:39
Czy możecie napisać coś o powierzchni wewnętrznej ? Czy sypie się, pęka ?

Jesli o oktę chodzi, to nie widzę żadnych śladów zużycia. Widać jednak, że jest grubszy niż ten w Lastolite więc kto wie co będzie w przyszłości....

fafniak
25-02-2013, 19:42
A jest napylony czy klejony do powierzchni ?

Kartofelinder
25-02-2013, 19:50
Aż poszedłem sprawdzić. Nie potrafię ocenić :) Próbowałem skrobać żeby zobaczyć co to jest, ale się nie poddało.

fafniak
25-02-2013, 19:52
Tak się dopytuję bo mam jakiś produkt firmy mocno nieokreślonej... no i sypie się i pęka

Kartofelinder
25-02-2013, 19:54
Tak się dopytuję bo mam jakiś produkt firmy mocno nieokreślonej... no i sypie się i pęka

to jest firma Jinbei :)

sailor
25-02-2013, 20:11
Jinbei :)

jinbei, powerlux, frippers i wszystkie pochodne to jest jedna i ta sama matryca. roznica zaczyna sie w chinczykach brandowanych lepszymi markami - z tego tylko powodu ze te firmy wiecej wydaja na kontrole jakosci.

fafniak - nie powinien sie sypac ani pekac chyba ze trafiles wyjatkowe paskudztwo .. najlepiej oddaj w ramach reklamacji jesli rok nie minal.

morzon
25-02-2013, 20:16
Do oświetlenia całej postaci taka okta wydaje mi się najlepszym rozwiązaniem, a w razie potrzeby można część dyfozora przysłonić. Mam 3 lampy z gorącą stopką, więc dlaczego ich nie wykorzystać.

Ale potrzebujesz tego w plenerze uzywać, czy w jakimś miejscu gdzie nie masz dostępu do prądu? Nie lepiej kupić jakąs chińską lampę do tej okty niz pierniczyć się z tymi 3sb... ?

fafniak
25-02-2013, 20:24
jinbei, powerlux, frippers i wszystkie pochodne to jest jedna i ta sama matryca. roznica zaczyna sie w chinczykach brandowanych lepszymi markami - z tego tylko powodu ze te firmy wiecej wydaja na kontrole jakosci.

fafniak - nie powinien sie sypac ani pekac chyba ze trafiles wyjatkowe paskudztwo .. najlepiej oddaj w ramach reklamacji jesli rok nie minal.
niestety nie ma szans juz oddać :)

sailor
26-02-2013, 22:43
niestety nie ma szans juz oddać :)

no to faktycznie slabo :/ sam mam w studio pare takich wynalazkow z ktorymi nie wiem co zrobic bo wyrzucic szkoda ze nie bardzo da sie uzywac ... ale coz ..jak sie nie ma czasem na profi rozwiazania to trzeba cierpiec :)

adrian9627
09-03-2013, 12:34
Czy może ktoś odpowiedzieć na moje pytanie z pierwszej strony tego wątku ?

Trudnoonazwe
12-03-2013, 01:49
Adrian - jeśli chodzi o grid, to lepszy jest taki, który nie przepuszcza na boki za dużo, sam grid z powerlux'a wygląda na gorszy, moim zdaniem lepszy jest dłuższy.

z tego co widzę, to i tak trzeba zakładać do tych softów dyfuzory (we/zewn.) więc nie jest to aż tak szybkie rozwiązanie, ale potwierdzam - standardowe (np. quantuum) dosyć ciężko się składa z drutów :/ Natomiast w użytkowaniu są świetne - duża kontrola nad światłem, stosuję z SB.

adrian9627
12-03-2013, 11:15
Nie tyle chodzi mi tyle o szybkość co o ilość tych rozkładań i składań. W domu nie mam miejsca żeby wszystko rozłożone stało... ;]

A jeżeli dłuższy jest lepszy to może ten ?
http://www.fsfoto.pl/softbox-parasolkowy-set-30x150.html
Czy jednak poprzedni faworyt ?
http://fripers.pl/product_info.php/i...FreePower.html

Bardziej chodzi mi o porównanie kształtu a nie rozmiarów...czyli czy o tym samym kształcie "trójkąt" i "trapez" dadzą takie same światło i zabiorą tyle samo mocy ? (Sb-900 , Lampy studyjne )

Trudnoonazwe
12-03-2013, 13:20
Aaa.. teraz już widzę o co chodzi (kształt przekroju). Dla lamp reporterskich może być trójkąt, bo one nie świecą tak szeroko. Natomiast w przypadku trapezu /być może/ lepiej rozkładałoby się światło studyjnych (tym bardziej że środek zasłania mechanizm a'la parasolka).