PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Kościół

RobertSoul
20-12-2012, 20:36
Zapraszam. Bardzo jestem ciekaw Waszych opini odnośnie tego zdjęcia - delikatne zabawy z głębią ostrości na pierwszym planie. Jak wyszło?

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img832.imageshack.us/img832/9376/kociek1.jpg)

_Edyta_
20-12-2012, 20:58
Zbyt dużo zieleni w zieleni.
Przekoloryzowałeś w nadmiarze.
Poza tym kadr i całościowo foto bardzo ciekawe,gdyby inną obróbkę zastosować.

RobertSoul
20-12-2012, 21:29
Zbyt dużo zieleni w zieleni.

No cóż to już do matki natury z tym wnioskiem ;)
Dzięki.

mskowronski
20-12-2012, 21:30
Zgadzam się, zdjęcie ma zbyt intensywne kolory. Co do kadru - ciekawy, choć wydaje się, że trochę w lewo leci. Jeśli chodzi o głębię ostrości to ta opcja mi się nie podoba - chyba lepiej było by gdyby wszystko było ostre od pierwszego planu. Jeśli już rozmyty plan pierwszy to znacznie bardziej niż na tym zdjęciu. Pozdrawiam.

Bartekkw
20-12-2012, 22:16
Matka natura nie daje takich kontrastów ;)
Niezbyt widzą mi się te nieostrości

krzysztofz24
20-12-2012, 22:48
Zieleni mozna by zdjac z dalszych planow. Poza tym ja bym to jednak wolal z klasyczna "krajobrazowa" GO;-).
Ale kadr bardzo mi sie podoba, a swiatlo tez ladne.

hateom
21-12-2012, 09:09
Osobiście bym ostrości nie ruszał, bo to pierwsza rzecz, która mi się rzuciła w oczy i ja jestem zdecydowanie na nie. Kadrowo ładnie :)

RobertSoul
21-12-2012, 16:13
To chyba tylko ja tak mam, że wzrok prowadzi mi do tytułowego kościółka poprzez rozmytą winnicę...
Chociaż kadrowanie wyszło na plus ;) - Dzięki!

PABLOOK
21-12-2012, 18:21
Pomysł na kadr Robercie jak najbardziej ciekawy.
Zabawy z GO w krajobrazie mogą przynieść wielce ciekawe efekty mz.
Tutaj zabrakło większego zdecydowania. Pierwszy plan niby rozmyty, jednak mz zdaniem trochę zbyt mało.
Wygląda to teraz tak, jakby nie było to celowe zamierzenie Autora, tylko po prostu jakby brakło ostrości na pierwszych planach ;).
Prowadzenie wzroku jest ok. Kościółek tam gdzie trzeba.
Co może drażnić, to te betonowe podpory. Że też Honziki nie mogły materiałem bardziej naturalnym się posłużyć ;).
Ale cóż, na to wpływu raczej nie mamy :twisted:.
Szczególnie ten prawy pierwszoplanowy betonowy jegomość może lekko denerwować i odwracać uwagę.
A jakby tak do kwadratu to wszystko poupychać ;)? Pozbywamy się za jednym razem niechcianego koleżki i tych zabudowań po prawej w oddali ;). A i prowadzenie wzroku jakby mocniejsze wtedy się wydaje.
Co do kolorów, to wiem dokładnie jak potrafią "zaświecić" tamtejsze zielenie przy akompaniamencie zachodowego światełka. Tutaj bardziej skupiłbym się na dalekich planach. Może lekko je przyciemnić i zdjąć trochę żółci.
A elewację kostela większą ilością w kolorze RAL 9010 potraktować ;).
Tak sobie trochę popisałem ;).
Pozdrówki :).

RobertSoul
21-12-2012, 20:23
Tak się właśnie składa, że przed przeczytaniem Pawle Twojego komentarza usiadłem do zdjęcia i przyciąłem je w kwadrat, przyciemniając przy okazji lekko dalsze plany. Nie ściągnąłem natomiast koloru żółtego :) co zatem idę teraz właśnie uczynić.. Pozdrawiam również ! :)

jarekf34
21-12-2012, 22:35
Jestem ciekawy wersji w kwadracie, ta zabawa z GO również mi nie podchodzi ;) Zapewne wersja poprawiona oczęta bardziej ucieszy :)

ostrytux
21-12-2012, 22:57
Wszelkie eksperymenty pochwalam, mnie osobiście fotografia zatrzymała na nieco dłużej.
A co do technicznych spraw się nie wypowiem bo to rzecz bardzo subiektywna, w przypadku Moraw.

Nikonozaur
22-12-2012, 01:21
Ja nie czuję, temat jest tak odległy, że gra tu rolę zaledwie dopełnienia, przy PP poza GO nie wygląda to zbyt ciekawie. Kolorki mocne, ale w/g mnie całkowicie dopuszczalne. Samo założenie kadru daje radę, chociaż stado domków po prawej uroku nie dodaje. ;)