Zobacz pełną wersję : zoom od 18mm do 800 zł metalowy bagnet
Polećcie coś proszę od 18 mm z własnym napędem AF i metalowym bagnetem. Ma pracować z D5100. Poproszono mnie o radę ale doświadczeń z tym sprzętem nie miałem stąd moja prośba. Mogę sobie szukać, ale najpewniej będzie kierować się Waszym doświadczeniem.
MariuszJ
20-12-2012, 11:49
O co chodzi z tym metalowym bagnetem? Pachnie jakąś fetyszyzacją... ;)
maciey75
20-12-2012, 11:50
N18-70?
Michał44
20-12-2012, 11:56
18-70 bardzo dobry, ale za 800zł to już i 18-105 będzie, ale nie wiem jaki tam bagnet.
N18-70?
Tak, tylko gdzie go dostanę? To musi być normalny sklep, zakupu dokonuje tzw. GCK.
Michał44
20-12-2012, 11:58
Gck?
18-70 nie kupisz już w żadnym sklepie. Obiektyw można dostać tylko używany na allegro, w komisach lub na naszej giełdzie. Najtańszy nowy obiektyw z metalowym bagnetem i ogniskową od 18mm to chyba Signa 18-50 f:2.8-4.5 http://www.ceneo.pl/14603308
maciey75
20-12-2012, 12:02
Tak, tylko gdzie go dostanę? To musi być normalny sklep, zakupu dokonuje tzw. GCK.
A moze być komis? Jesli tak to http://www.interfoto.eu i mozna negocjowac gwarancje.
za 800zł to już i 18-105 będzie, ale nie wiem jaki tam bagnet.
Czołem!
Bagnet plastikowy ale nie wiem w czym to by miało przeszkadzać - w końcu obiektyw za ok 800zł będzie miał jakiś "kompromis", a 18-105 to rewelacyjne szkło - ostre, celne, lekkie i estetyczne :) No... może odrobinę ciemne na długim końcu ale jako "spacer zoom" się sprawdza.
Z używek jeszcze Tamron 17-50 przychodzi mi do głowy.
Pozdrawiam
Czołem!
Bagnet plastikowy ale nie wiem w czym to by miało przeszkadzać...
Sprzęt w takich instytucjach używany jest przez wiele osób. Jak czasami widzę panie (nie mówcie im), które nie patrzą, gdzie położą sprzęt, narażając go na przypadkowe potrącenie, wole dmuchać na zimne.
Wstyd się przyznać, ale kiedyś niosąc lustrzankę czyjąś wpadł na mnie człowiek i bagnet poległ.
wasilewk
20-12-2012, 13:39
...Wstyd się przyznać, ale kiedyś niosąc lustrzankę czyjąś wpadł na mnie człowiek i bagnet poległ.
Że tak wtrącę: ogólnie jestem przeciw plastikom - ale Twój przypadek mógłby się zakończyć gorzej, gdyby był założony np. Tamron 17-50/2.8 --> którego polecam, bo miałem przez 2 lata z D80.
Pzdr.
MariuszJ
20-12-2012, 13:40
Sprzęt w takich instytucjach używany jest przez wiele osób. Jak czasami widzę panie (nie mówcie im), które nie patrzą, gdzie położą sprzęt, narażając go na przypadkowe potrącenie, wole dmuchać na zimne.
Wstyd się przyznać, ale kiedyś niosąc lustrzankę czyjąś wpadł na mnie człowiek i bagnet poległ.
Za to metalowe bagnety mają tendencję do wyrywania się "z korzeniami" :)
Przy tego typu obiektywie, w tej klasie cenowej, dałbym sobie spokój z tego typu motywacjami. Szczególnie, jeżeli z tego powodu nie nabędziemy szkła które pod innymi względami (np. rozdzielczość, zakres, AF) jest lepsze.
arkadiuszarek
20-12-2012, 17:47
18-105mm miałem trzy sztuki przez dłuższy czas i żaden nie poległ w pracy , za tą cenę to naprawdę dobre i w miarę ostre szkło , polecam , na początku też myślałem że metalowy bagnet mi lepiej posłuży , lecz plastik daje radę.
Co po metalowym bagnecie, jeśli jest przykręcony 3 śrubkami do korpusu z tworzywa. Plastikowy bagnet może się wyrobić, jeśli ktoś zmienia szkła 25 razy na dzień, ale przy spokojnym używaniu wytrzyma lata.
Zaowiłem 18-105mm. Dziekuję wszystkim z pomoc.