PDA

Zobacz pełną wersję : Jakość filmów w D5100 - pytanie

krzysiekkce
19-12-2012, 21:52
Rozważając dalej za i przeciw w parze D5100 - D90 zastanawiałem się czy jakoś filmów z D5100 jest lepsza niż w prostej kamerze FHD samsunga HMX-T10. Opis kamery m.in. tutaj

http://www.optyczne.pl/3249-nowo%C5%9B%C4%87-Samsung_HMX-T10_.html

Generalnie przekonany jestem do D90 lecz jeśli się okaże że jednak D5100 da mi lepszą jakoś filmów to ta opcja wówczas zyskuje dodatkowe punkty...Nie mam żadnej skali porównawczej tych dwóch urządzeń...niby kamera dedykowana jest do filmów zatem spodziewać się można że jakoś będzie lepsza, z drugiej strony obiektyw nikona będzie mial lepsze parametry niż małe oczko kamerki a i jakość matrycy chyba też jest na korzyść D5100 zatem sam nie wiem jak to jest z filmami...

kw95s
19-12-2012, 22:34
"wszystko jest lepsze od samsguna"

GonzoG
19-12-2012, 23:08
D90 nagrywa "tylko" 720p, D5100 - 1080p.
D5100 ma odchylany ekran - bardzo przydatne przy filmach.

Żaden Nikon nie da Ci rozsądnego AF w czasie nagrywania, D90 nie ma go wcale.

zgera
19-12-2012, 23:12
Jak do filmów to Canon.

cz4rnuch
19-12-2012, 23:13
"wszystko jest lepsze od samsguna"

Nie mówię, że nie bo samsunga nie znam ale trudno mi sobie wyobrazić coś gorszego do filmowania niż D90. Zdarzyło mi się ostatnio nim nakręcić trochę wakacyjnych nazwijmy to klipów i przy oglądaniu sporej części aż oczy bolą.

zgera
19-12-2012, 23:21
trudno mi sobie wyobrazić coś gorszego do filmowania niż D90.

Bo to jest pierwsza lustrzanka która zaczęła nagrywać filmy, nowatorskie rozwiązanie dlatego niedopracowane.

krzysiekkce
19-12-2012, 23:47
Generalnie zdaję sobie sprawę że D90 do filmów raczej nie ma większego zastosowania dlatego body tego nie rozważam w takim zastosowaniu . Przemyślenia moje dotyczą raczej przewagi D5100 nad kamerką amatorską typu opisanego wyżej. Czy optyka obiektywu i większa matryca lustrzanki wpływa na polepszenie jakości filmu? Jeśli nie to pozostaję przy mojej kamerce samsung a fotografuję D90 - jesli różnica w filmie jest na plus w D5100 wówczas rozważam opcję porzucenia kamery a zakupienia właśnie D5100 dla obu tych czynności. Filmowanie mam na mysli wyłacznie amatorskie - ujęcia z wakacji bądź okazyjnych wycieczek.
Z użytkowania w/w samsunga jestem generalnie zadowolony bo w budżetowej kategorii cenowej zbiera raczej pochlebne recenzje lecz spotkałem się z opinią ze filmowanie np D5100 pozwoli również w filmie na zmniejszenie głębi ostrości co w małym samsungu generalnie nie jest do uzyskania w zaplanowany sposób....

GonzoG
20-12-2012, 00:18
Znaczącej różnicy w jakości raczej mieć nie będziesz.
Najwięcej możesz zyskać jedynie przy rozważeniu długich ogniskowych - bo tych nie osiągniesz w tej kamerze.

Największymi plusami jest płynny AF i tryb 60i.
Przy lustrzance Nikona tak naprawdę jesteś skazany na ręczne ostrzenie, co wymaga dość dużej wprawy i odpowiedniego szkła - niektóre mają za mały ruch pierścienia (jak sigmy, czy Nikkor 18-55VR), aby móc wygodnie i w miarę precyzyjnie ustawiać ostrość.
60i - mimo wszystko pozwala na trochę lepszą jakość, a raczej płynność niż 24/25p, dopiero D5200 ma 60i.

Mavcio
20-12-2012, 00:18
Kup sobie GoPro do wakacyjnych filmików chyba nie można sobie wymarzyć nic lepszego ;)

Kosztuje to już naprawdę niewiele...

Fatman
20-12-2012, 00:19
krzysiekkce, decydując się na jakiegokolwiek obecnego Nikona do filmowania musisz wiedzieć, że zostajesz skazany na rezygnację z AF. Żeby jakość rejestrowanego materiału była odpowiednio dobra, musisz sam ustawiać ostrość. Kolejną niedogodnością będzie praca światłomierza -wybrany przez Ciebie D5100 nie ma trybu manualnych nastaw ekspozycji podczas filmowania, dlatego zmuszony będziesz używać trybu automatycznego/półautomatycznego (priorytet przysłony), gdzie światłomierz działa tak jak byś robił zdjęcia, czyli reaguje zbyt szybko na zmiany oświetlanie sceny. W wyniku tego zarejestrowany obraz często będzie zmieniał swoją jasność w sposób dosyć skokowy -jaśniej, ciemniej, jaśniej, ciemniej........ jest to strasznie denerwujące. Można temu zaradzić blokując ekspozycję, jednak nie jest to wygodne podczas filmowania w zmieniających się warunkach oświetleniowych -no i nie oszukujmy się, po prostu podczas filmowania dla przyjemności, tak jak Ty chcesz to robić (np. wakacje).
Dodatkowo jeśli nie zaopatrzysz się w sprzęt podnoszący ergonomię, to szybko zmęczą Ci się ręce i będziesz w stanie rejestrować tylko krótkie ujęcia. Tak więc dochodzą ewentualne dodatkowe koszty (RIG lub zwykły statyw naramienny).

Teraz o plusach. Oczywiście zyskasz na jakości obrazu -będzie bardziej filmowy, dzięki znacznie większej kontroli nad GO niż w przypadku tanich kamer. Musisz tylko opanować ostrzenie ręczne (co nie jest takie trudne, a chwilowe nieostrości także potrafią dodać uroku filmowi). Poprawi się także jakość rejestrowanego obrazu w wysokim ISO.

D90 odpada zdecydowanie ze względu już nie tyle na zwykłe 720p, co błąd skalowania obrazu tzw. "stair-step bug" -objawia się "schodkowaniem" w pionie co 8-9 linii. Dodatkowo tracimy przez to na ostrości materiału. Żeby zniwelować ten efekt potrzebna jest dodatkowa, czasochłonna obróbka materiału. Także pod względem zdjęć D5100 wypada lepiej od D90.

Możesz jeszcze rozważyć inną opcję -Sony NEX-5N. Jakość zdjęć jak z D5100, jakość video lepsza, możliwości video lepsze (dobra praca światłomierza, sprawnie i ładnie działający AF, tryb 1080p w 50 klatkach na sekundę).

matiax
20-12-2012, 01:08
Fatman jak zwykle mądrze prawi ;). Jako, że miałem obie te lustrzanki to potwierdzam - jakość zdjęć i filmów wybierz - d5100. Poza tym d5100 lepszy od bardzo wielu kamerek fhd do 1000zł. Na potwierdzenie masz moje linki : (obróbka filmów w różnych programach ale jakość materiału wejściowego zauważalnie inna)
1. zrobiony d90 - http://www.youtube.com/watch?v=L1OWqsgJMQE&feature=share&list=UUs5WqRQoySQDvbWLm6gOxdw
2. d90 na hali - http://www.youtube.com/watch?v=rsrz40nB3QI&feature=share&list=UUs5WqRQoySQDvbWLm6gOxdw
3. d5100 ta sama hala - http://www.youtube.com/watch?v=2le6JWwM614&feature=share&list=UUs5WqRQoySQDvbWLm6gOxdw
4.d5100 impreza na sali gimn - http://www.youtube.com/watch?v=T3zP_sZKebI&feature=share&list=UUs5WqRQoySQDvbWLm6gOxdw

Różnice w jakości materiału widać gołym okiem, na telewizorze tym bardziej. Wszystkie filmy na moim kanale są zrobione w większości d5100. Obiektywy to 18-50 i 18-105 i 55-300. Cenną uwagę o blokowaniu expozycji przyciskiem zastosowałem dopiero niedawno ;) i jest baaardzo przydatna.
Czasem dostaję do ręki małą kamerkę sony Full HD (1460zł) do nagrania całości materiału treningowego i powiem tak : kamerka jest mała i lekka ale i tak nieporęczna bo kręce prawie z biodra, za wąska ogniskowa i jakość niestety nie ta co z lustrzanki i już nie mówie o stopklatkach ;).
Raz kręciłem taką kamerką za 2800zł i tu już jakość filmów była z d5100 porównywalna ale zdjęć dalej nie ;)

harri
20-12-2012, 10:33
A jak jest z głębią ostrości, mogę zmieniać w trakcie nagrywania wartość przysłony? albo wartość ISO? Co daje zmiana ISO w trakcie nagrywania? Lepiej ostrzyć ręcznie czy spustem migawki?

kw95s
20-12-2012, 14:11
też jestem ciekawy

Fatman
20-12-2012, 14:17
D5100 ma tylko automat. Nic nie można zmienić z wyjątkiem przysłony jeśli posiadamy obiektyw z pierścieniem przysłony.

AF działa beznadziejnie więc lepiej ostrzyć ręcznie -o czym zresztą dopiero co pisałem.

Jakub365
25-12-2012, 16:02
Ile wynisi dlugosc filmowania w trybie manualnym, oraz jakosc 640x480? Bo z tego co czytalem to 20min z af i full hd czy jest roznica na mniejszej rozdzielczosci?

GonzoG
25-12-2012, 16:28
długość nagrania nie zależy od ustawień.