PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon d3100 + 18-105 ustawienia

karwi
19-12-2012, 14:08
Witam. Jestem nowym użytkownikiem forum i szukam porad dotyczących Nikona d3100 z obiektywem 18-105. Proszę o jakieś najważniejsze porady dotyczące fotografowania tym nikonem. jak ustawić aparat żeby robił ładne zdjęcia. Jestem początkującym nikoniarzem i to jest moja pierwsza lustrzanka. Pozdrawiam.

dax1990
19-12-2012, 14:28
(...) Proszę o jakieś najważniejsze porady dotyczące fotografowania tym nikonem. jak ustawić aparat żeby robił ładne zdjęcia.(...)

Na początek poczytaj uważnie instrukcję obsługi aparatu. Możesz też zainteresować się książką B. Petersona - Ekspozycja bez tajemnic.

Nikt Ci nie powie jak ustawić aparat. Zależy od fotografowanej sytuacji, np. do krajobrazu użyjesz większej przysłony niż do zrobienia portretu.

Polecam Ci poszukanie też informacji o przysłonie, czasie naświetlania, ISO, głębi ostrości.
Zajrzyj na stronę: http://www.szerokikadr.pl/poradnik/

pan.lukasz
19-12-2012, 14:31
najpierw instrukcja

później czytamy forum bez wypowiadania się, i sprawdzamy, czy nasze pytanie już nie ma odpowiedzi a dopiero później się pytamy!

co ciekawe, to działa

sokolnik
19-12-2012, 15:07
może na forum wprowadzić dla nowych użytkowników testy:p Jak zaliczy to wtedy dopiero może się wypowiadać :) okres świąteczny...takich tematów będzie więcej. Dostalem lustrzanke pod choinka- Jak ustawić aparat by robił ładne zdjęcia

pan.lukasz
19-12-2012, 15:28
może na forum wprowadzić dla nowych użytkowników testy:p Jak zaliczy to wtedy dopiero może się wypowiadać :) okres świąteczny...takich tematów będzie więcej. Dostalem lustrzanke pod choinka- Jak ustawić aparat by robił ładne zdjęcia

jestem za jak najbardziej.

skarcity
19-12-2012, 15:56
Ustaw pokrętło na tryb Auto - taki zielony aparacik. W większości przypadków aparat zrobi ładne zdjęcie.

pozdrawiam

GonzoG
19-12-2012, 16:01
Witam. (...) Proszę o jakieś najważniejsze porady dotyczące fotografowania tym nikonem. jak ustawić aparat żeby robił ładne zdjęcia.
Najlepiej przed w miarę dobrym fotografem.

zgera
19-12-2012, 16:03
Wystarczy poszukać:
D3100 USTAWIENIA (http://www.google.com/custom?hl=pl&inlang=pl&client=pub-000000000&cof=FORID%3A1%3BGL%3A1%3BLBGC%3ACCE5F9%3BBGC%3A%23 000000%3BT%3A%23ffffff%3BLC%3A%23ffcc00%3BVLC%3A%2 38a949e%3BALC%3A%23ffff66%3BGALT%3A%23CC9908%3BGFN T%3A%23cc9908%3BGIMP%3A%23223472%3BDIV%3A%23999999 %3B&domains=forum.nikoniarze.pl&ie=ISO-8859-2&oe=ISO-8859-2&q=nikon+D3100+ustawienia&btnG=Szukaj&sitesearch=forum.nikoniarze.pl) Jak przeczytasz wszystkie wątki może coś znajdziesz dla siebie.

varjo
19-12-2012, 16:31
Na początek również polecam tryb auto. Porobisz trochę zdjęć, w międzyczasie poznasz aparat, poczytasz trochę książek z zakresu podstaw fotografii. Następnie zaczniesz kombinować aż dojdziesz do ustawień, które według Ciebie będą najlepsze w danej sytuacji.

slawek061964
19-12-2012, 17:26
to paranoja kurcze INSTRUKCJA jest od tego Ładne zdjęcia ? zależy kto co lubi nie mówcie że Auto to dobry początek bo to jest najgorsze co może być bo potem ciężko się przestawić na inne tryby to po prostu zniechęcanie do myślenia

GonzoG
19-12-2012, 17:46
to paranoja kurcze INSTRUKCJA jest od tego Ładne zdjęcia ? zależy kto co lubi nie mówcie że Auto to dobry początek bo to jest najgorsze co może być bo potem ciężko się przestawić na inne tryby to po prostu zniechęcanie do myślenia

Najpierw trzeba zacząć od myślenia - zakup lustrzanki to powinien być kolejny krok w rozwoju pasji, a nie początek.

Jak nie wie jak ustawić aparat, to znaczy że nie ma zielonego pojęcia o podstawach fotografii - jedyne wyjście to zielony albo tematyczne.
Do reszty programów trzeba mieć jakąś wiedzę.

zgera
19-12-2012, 20:05
Swoją przygodę z fotografią zaczynałem SMIENĄ 8, były to lata 70-te, później kilka modeli Zenita, aparaty bez żadnej automatyki, bez podglądu na wykonane zdjęcie, wtedy to była nauka, a jednak dało się robić zdjęcia takim sprzętem.
Gdyby dzisiaj pozbawić lustrzanki trybów automatycznych grono użytkowników znacznie by się zmniejszyło, nie mam nic przeciwko temu aby przygodę z fotografią zaczynać od lustrzanki, sprzęt jest tani i dostępny nie tak jak dawniej że trudno cokolwiek było można kupić.
Problem w tym że później mamy takie zapytania, nikt nie udzieli porady jak zrobić dobre zdjęcie, jakich ustawień użyć, wszystko zależy od wielu czynników które mają wpływ na to czy zdjęcie będzie poprawne i co autor chciał pokazać.
Zawodowcy niekiedy na jedno konkretne zdjęcie pracują latami, a amator myśli że jak kupi lustrzankę to będzie robił super zdjęcia.
Pomimo że moje hobby trwa prawie 40 lat to nadal jestem amatorem z jakimś zakresem wiedzy która mi wystarcza, piętnaście lat z Zenitem skłoniło mnie do tego że kupiłem cyfrową lustrzankę, pomino że wcześniej miałem kilka kompaktów.
Przyzwyczajenia pozostały, ma być ciężki i wyglądać jak aparat.

slawek061964
19-12-2012, 20:41
Najpierw trzeba zacząć od myślenia - zakup lustrzanki to powinien być kolejny krok w rozwoju pasji, a nie początek.

Jak nie wie jak ustawić aparat, to znaczy że nie ma zielonego pojęcia o podstawach fotografii - jedyne wyjście to zielony albo tematyczne.
Do reszty programów trzeba mieć jakąś wiedzę.

dla tego Instrukcja jest składnicą wiedzy która odpowie na wiele pytań i fotografowanie nawet rzeczy bezsensownych A pytania w stylu jak zrobić ładną fotkę są bez sensu bo aparat to tylko narzędzie mniej lub bardziej wyrafinowane Najlepiej na własnych błędach się człowiek uczy Niech te pierwsze fotki będą nawet tragiczne ale trzeba myśleć i brnąć do celu a nie BO JA NIE WIEM

karwi
20-12-2012, 01:53
Nie chciałem walić auto. Bo nie po to inwestowałem w nowy aparat żeby korzystać ze standardowych ustawień. Stopniowo odkrywam funkcje aparatu i wychodzą mi coraz ciekawsze fotki. Nie każdy jest tak mądry jak niektórzy tu na forum i wysyła mnie do instrukcji itp. Dziękuję MarekK za odpowiedz na email - gościu napisał w kilku zdaniach wszystko co powinienem wiedzieć - a nie jak niektórzy wymądrzali się tylko. Pozdrawiam.

karwi
20-12-2012, 01:55
A i nie dostałem lustrzanki na świeta...

dax1990
20-12-2012, 01:58
(...)Nie każdy jest tak mądry jak niektórzy tu na forum i wysyła mnie do instrukcji itp. (...)

Jeśli o mnie Ci chodzi w tych słowach to powiem, że sam w ten sposób zacząłem.

Poza tym bez sensu jest pisanie dla każdego początkującego kolejnego poradnika, jakich mnóstwo w sieci. Internet to kopalnia tylko musisz trochę chcieć poszukać.
Możesz też oglądać zdjęcia jakie Ci się podobają, w niektórych jest EXIF - możesz podejrzeć przykładowe ustawienia.

Art Erie
20-12-2012, 03:24
Nie chciałem walić auto. Bo nie po to inwestowałem w nowy aparat żeby korzystać ze standardowych ustawień[...].

Więc ustaw aparat w tryb M i tak długo ćwicz, aż będziesz zadowolony z efektu. Zapewniam Cię, że to nie żart a czas nauki może być wprost proporcjonalny do Twoich oczekiwań.
W tak zwanym "międzyczasie" możesz korzystać z trybów półautomatycznych A lub S, natomiast P możesz sobie darować.
Jak koledzy wyżej polecam wnikliwą lekturę instrukcji aparatu (wiem, jest napisana w sposób mało czytelny, ale wystarczy przeczytać kilka razy, a pózniej tylko wracać do potrzebnych fragmentów), lekturę książek i netu o podstawach fotografii.
O Forum chyba nie muszę wspominać, ale by uzyskać konkretną odpowiedż musisz użyć sensownego zapytania, więc dopóty, dopóki nie jesteś w stanie takowego wyartukułować zalecam czytać, czytać i czytać to Forum.