PDA

Zobacz pełną wersję : Które Nikony posiadaja gniazdo PC

stempel74
19-12-2012, 13:59
Dzień dobry wszystkim,
Moje pytanie jest takie jak w temacie szukam niedrogiej albo raczej bardzo taniej lustrzanki do pracy z lampami studyjnymi, czyli ma mieć gniazdo PC, nie znam nikonów ale z dzieciństwa pamiętam film sensacyjny gdzie reporter miał nikona i mojej podświadomości zawsze to siedziało że wkońcu go będe miał, bo generalnie już przeszedłem wszystkich olka fuji minolty sony i canona czas po mału na Nikona, podpowiedzcie zatem czy D70 ma gniazdo synchro?

Jacek z Nikonem też
19-12-2012, 14:23
Nie potrzebujesz gniazda PC aby pracowac z lampami studyjnymi, wyzwalacz mozna nalozyc na sanki lampy blyskowej do kazdego modelu aparatu.

stempel74
19-12-2012, 18:44
ale jednak wole w studio pracować po kablu niby mam jakis chiński wyzwalacz z jednym odbiornikiem ale za duzo jest czarnych zdjec szkoda migawki a na POCKETWIZARD mnie niestać na razie, zadałem w sumie proste pytanie, jak jest prowadzona polityka oznaczania poszczególnych modeli przez Nikona? które to półprofesjonalne np w Canonie jedno i dwucyfrowe oznaczenia maja gniazda PC 10D, 20,30D, 5D, 1D

GonzoG
19-12-2012, 19:15
Raczej chodziło o kostkę z gniazdem PC na sanki aparatu, a nie wyzwalacz radiowy.

zdyboo
19-12-2012, 19:27
W Nikonie gniazdo PC ma seria jedno- i trzycyfrowa.

devilcape
19-12-2012, 20:19
D70 nie ma gniazda PC, jednak, jak już wielu zauwazylo, w studio warto pracować na wyzwalaniu radiowym. Nie mówię tu o pocketwizard'ach bo to akurat niekonieczne, zwłaszcza TTL itp. Budzetowo, dobrze spisuje się np. Yongnuo rf602. Czas synchro do 1/200 do większości zastosowań studyjnych wystarczy. Kupujesz jeden nadajnik i kilka odbiorników i masz temat zlatwiony.

Pamiętaj, że kablem podlaczysz jedna lampę, a dalsze musisz wyzwalać fotocelą. To często bywa sporym ograniczeniem w budowie kadru i źródłem frustracji, zwłaszcza w niewyciemnionych studiach i nie tylko z resztą.

Jak już musisz koniecznie podłączyć się kablem pc, kup kostkę na gorąca stopke. Aparat obojętny.

Jacek_Z
20-12-2012, 03:04
ale jednak wole w studio pracować po kablu To błąd, ja to wszystkim odradzam. Zmień radiówkę na "dzisiejszą", bo jak gubisz klatki to masz chyba jakiegoś chińczyka sprzed 3 lat. Za cenę nieco ponad 100 zł masz pewnie działające synchro na każdym z korpusów nikona. Modeli jest bez liku: YN, Piksele itd.

stempel74
20-12-2012, 09:21
Dziękuje wszystkim z pomoc, faktycznie mam stara radiówkę taką ponad 3 letnią i pójdę chyba w te stronę.