PDA

Zobacz pełną wersję : Nikkor 40mm 2.8 macro - opinie uzytkowników?

arkadiuszarek
18-12-2012, 21:05
Witam , body to D90 , mogę wydać 900pln, chciałem kupić którąś 50-tkę , lecz fajnie byłoby zrobić jeszcze jako takie macro, za tą kasę mam nowego N40mm lub używkę N60mm . Pytanie brzmi czy ten N40mm jest tak samo ostry jak chociażby 50-tki , a może podchodzi pod N60mm? Zdjęcia na necie z N40mm w miarę się prezentują, proszę o radę użytkowników tego szkła czy wart tych pieniędzy? cena nówki mi odpowiada, pozdrawiam

nikkor83
18-12-2012, 22:08
Powiem szczerze że miałem 50 1.8 i zamieniłem właśnie na 40 2.8. Pomimo gorszego światła jest dużo ciekawszym szkłem ze względu skalę odwzorowania.

pioter m
19-12-2012, 08:58
Do makro kiepska sprawa. Zbyt blisko trzeba przysunąć do obiektu, dlatego tak mało popularny.
Ja wolałbym używany 60mm. Jednak.

arkadiuszarek
19-12-2012, 14:11
Do makro kiepska sprawa. Zbyt blisko trzeba przysunąć do obiektu, dlatego tak mało popularny.
Ja wolałbym używany 60mm. Jednak.

o tym blisko to już się oczytałem , coś za coś ,w macro trzeba się trochę nagimnastykować..... , tu jest nowy jednak obiektyw , a N60mm używka , trzeba trochę poszukać aby zdobyć w dobrej cenie , bo ludzie ten sprzęt trzymają w plecaku i używają .... , no i 40mm trochę szerszy.

darkmajin
19-12-2012, 14:26
chyba nie chodzi o gimnastykę tylko o to że musisz być centymetry od obiektu więc poza kwiatkami i martwymi muchami nic za bardzo nie ustrzelisz ( chyba że to Cię nie interesuje ), do tego wysuwający się tubus.. na dx 40 to szału nie ma z tą szerokością... może jakaś sigma 20/24/28 mają bliskie ogniskowanie, a na dx będzie na tyle szeroko że się zrobi fajne szkło na co dzień bez przepinania...

cigi
19-12-2012, 22:04
chyba nie chodzi o gimnastykę tylko o to że musisz być centymetry od obiektu więc poza kwiatkami i martwymi muchami nic za bardzo nie ustrzelisz ( chyba że to Cię nie interesuje ), do tego wysuwający się tubus.. na dx 40 to szału nie ma z tą szerokością... może jakaś sigma 20/24/28 mają bliskie ogniskowanie, a na dx będzie na tyle szeroko że się zrobi fajne szkło na co dzień bez przepinania...

Jesli nie chodzi o macro z prawdziwego zdarzenia, to się nadadzą... w praktyce S24/1.8 wypada w powiększaniu lepiej niż S70-200/2.8. W teorii też - 1:2.7 do 1:3.5. Tyle tylko, że musi być bardzo blisko - ostrość ustawiana chyba wewnątrz osłony przeciwsłonecznej kontra dystans niemal 1m.

arkadiuszarek
19-12-2012, 22:18
Byłem w sklepie porobiłem nawet sporo zdjęć , no i zabrałem szkło do domu , z uwagi na to że 80% moich kadrów mieści się w granicach 30-50mm , myślę że się nada, a jak się znudzi to można odsprzedać , gwarancja 2 lata także spoko , budowa oczywiście plastik , ale za to lekkie ha,ha... , i rzeczywiście ostrość przy macro to 3 cm od soczewki , do koników polnych raczej się nie nada, ale przyzwoicie ostre szkło i na razie cieszy....., pozdrawiam wszystkich.

Jacek_Z
26-12-2012, 22:04
Powiem szczerze że miałem 50 1.8 i zamieniłem właśnie na 40 2.8. Pomimo gorszego światła jest dużo ciekawszym szkłem ze względu skalę odwzorowania.
Jesli taki fajny to dlaczego sprzedajesz?
Wg mnie to szkło to jeden z większych bezsensów w ofercie nikona. Drugim jest kolejne macro - 85/3.5
Szkoda, że już kupiłeś - ja bym doradzał 60/2.8.

Ronin79
26-12-2012, 23:04
Wg mnie to szkło to jeden z większych bezsensów w ofercie nikona. Drugim jest kolejne macro - 85/3.5.

Co do 85-tki to się nia zgodzę. Używam i dla mnie jest to dobre szkło. Do moich zastosowań 60-tka jest za krótka a 105-tka trochę za droga (zastosowanie nie komercyjne). Potrzebuję sporej głębi ostrości wiec światło 3,5 też mi nie przeszkadza, bo i tak zawsze mam 8 i więcej.

Jacek_Z
27-12-2012, 01:20
Wyrażam tylko swoją opinię. Za to szkło jestem zły na nikona nie ze względu na właściwości optyczne ale za pazerność. Żaden problem było zrobić to szkło na FX, albo ciut jaśniejsze by było portretówką. Ale nie - kupiłeś je do jedynego zastosowania. Będziesz chciał do czego innego (FX albo portret) - musisz kupić inny obiektyw. Pazerność firmy tu mnie wkurza.
Powinno się zbojkotować takie podejście do nas, klientów.

Ronin79
27-12-2012, 01:33
Tu muszę przyznać Ci rację. Ja kupiłem do konkretnego zastosowania i w tej roli sprawdza się super. Do innych zastosowań zapewne nie bardzo się nadaje.