PDA

Zobacz pełną wersję : Szybkie oswietlenie plenerowe

18-12-2012, 11:12
Witam ponownie, tym razem z pozornie ( dla mnie) prostym pytaniem.
Mianowicie wymyslilem sobie ze chcialbym zrobic serie portretow ludzi w moim miescie. Roznych. Od politykow czy policjantow po sprzedawcow i przechodniow.
Temat prosty, a z oswietleniem nie mam problemow. Nie mam gdy planuje sesje i jestem w studio.
A ten temat wymaga zestawu ktory bede mogl szybko rozlozyc, szybko uzyc i szybko zlozyc.
Dodatkowo postanowilem sobie by zrobic kazdemu dwa portrety, z swiatlem ostrym jak i miekkim. Dlatego ze nie wiem jak calosc sie bedzie prezentowala ostatecznie i nie wiem jaka wybiore obrobke.
Myslalem by uzyc sb900 w sofcie reporterskim, ale to bedzie miekko, i nie zmienie na szybko ustawienia jak bede mial tylko to przy sobie.
Dodatkowo do wyboru mam 2x600ws z zasilaczami plenerowymi, kilka softow wiekszych i mniejszych, paraolke, beautydisha 70 i zwykle czasze.
Ale to waga i czas potrzbebny na rozkladanie.
Jakies sugestie? Jacek_Z?

Jacek_Z
18-12-2012, 11:23
Jeżeli robisz ze swoim światłem to zdecyduj sie na to czy świecisz na miękko czy twardo. Tym bardziej, że sam piszesz o ograniczeniu czasowym. Zrób próbę na kumplu z oświetleniem jakie "wymyślisz".
Weź parasolki, istnieją też szybkorozkładalne (tak jak parasolki) okty i softy.
Jak wolisz twardziej to weź beautydisha, ale 70 cm jest spory, mniejszy byłby bardziej twardy.

18-12-2012, 12:01
Dzieki.
Wiadomo ze porobie testy. Nie wiem tylko jakie swiatlo jest bezpieczniejsze. Rozne typy urody moge spotkac.
A o szybkorozkladalnych modyfikatorach wiem, jednak nie zamierzam nic kupowac nowego.
Myslisz ze warto rozwazac swiatlo z wieksza iloscia lamp niz 1?

Mavcio
18-12-2012, 12:04
A z softa nie da się na szybko zdjąć tego białego przodu ?
Nie wiem jakie masz softy, dlatego pytam...

18-12-2012, 12:06
Da sie, robie tak tylko gdy kontruje.

bogdi64
18-12-2012, 20:53
są parasole "srebrno-przepuszczalne", na ostro masz jako odbijający, odwracasz statyw lampa z mydelniczką blisko czaszy i masz miękko, cała operacja ok 20-30 sekund i bardzo mobilne

18-12-2012, 22:02
Mam cos takiego, wlasciwie ńigdy nie lubilem parasolek i nie wnikalem jak mozna je wykorzystac, chyba sprawdze

Jacek_Z
18-12-2012, 23:49
..odwracasz statyw lampa z mydelniczką blisko czaszy i masz miękko, ...Niekoniecznie. Robiąc w trerenie w róznych wnętrzach będzie miał inny efekt. Bo wtedy znaczenie ma światło odbite. W dużej hali czy ciemnym wnętrzu wcale nie będzie miękko.