PDA

Zobacz pełną wersję : Praktyczne rady i uwagi użytkowników D7000

easy raider
18-12-2012, 11:10
Może obok ciągle puchnącego wątku "opinie użytkowników" pora na jakieś praktyczne sprawy? :).
Miło by było podzielić się swoim doświadczeniem w użytkowaniu D7000 i współpracującym z nim osprzętem, lampy, zdalne wyzwalacze, obiektywy, mieszki makro itp. itd. Wiadomo instrukcja instrukcją a życie i pomysłowość ludzi wszystko i tak zweryfikuje. Ustawienia aparatu z poziomu jego Menu sporo tego jest - ustawić picture control czy nie?...wyostrzenie?...i tego typu zagadnienia, zawsze ktoś tam na coś niestandardowego wpadnie :).
Wielu nowych użytkowników a i nieco starszych też ;/ nurtują te pytania, szukają muzyki po świecie z wujkiem gogle a mogli by mieć odpowiedzi u Siebie tzn. tu na Ich forum NIkoniarze.pl

Pierwsze pytanie na ile warto ustawiać w/w picture control w zasadzie to działa tylko dla jpg. Kiedyś z ciekawości zrobiłem zdjęcie przez szybę okna pod kątem w dół przy miernym oświetleniu na zewnątrz, zdjęcie miało niebieskie zabarwienie (nic nowego) po ustawieniu pic.. con..na neutral i wykonaniu zdjęcia -miało normalne barwy.
Jak się ma zabawa z pic..con...jeśli chodzi o późniejsze odbitki czy też obróbkę w programach czy tak jak w instrukcji jest opisane czy w praktyce wygląda to inaczej?

GonzoG
18-12-2012, 15:28
Pierwsze pytanie na ile warto ustawiać w/w picture control w zasadzie to działa tylko dla jpg. Kiedyś z ciekawości zrobiłem zdjęcie przez szybę okna pod kątem w dół przy miernym oświetleniu na zewnątrz, zdjęcie miało niebieskie zabarwienie (nic nowego) po ustawieniu pic.. con..na neutral i wykonaniu zdjęcia -miało normalne barwy.
Jak się ma zabawa z pic..con...jeśli chodzi o późniejsze odbitki czy też obróbkę w programach czy tak jak w instrukcji jest opisane czy w praktyce wygląda to inaczej?

Picture Control - to coś jak preset wywołania - wpływa tylko na JPEGi. Tylko aplikacje Nikona (ViewNX, CaptureNX) potrafią odczytać te ustawienia z RAWów, ale nie wpływają na zdjęcie, bo te ustawienia można później zmienić w tych programach.
Podgląd zdjęć w aparacie uwzględnia ustawienia PC.

easy raider
19-12-2012, 10:43
Osobiście nie narzekam na jakość moich zdjęć (ostrość) czy wyostrzenie sprawdza się w każdych warunkach? - moim zdaniem warto je zmniejszać czy też dodawać dla określonego rodzaju zdjęć, a może się mylę?

easy raider
22-12-2012, 21:48
Gdy scena ma wysoki kontrast, odpowiedni zakres tonalny otrzymujemy dzięki obniżeniu stopnia wyostrzenia obrazu. Obraz mocno wyostrzony charakteryzuje się dużym kontrastem pomiędzy sąsiadującymi pikselami. Czasem daje to gorszy rozkład tonalny, ponieważ dużej liczbie pikseli odpowiadają skrajne tony zakresu, natomiast udział tonów pośrednich jest stosunkowo niewielki. Najlepiej samemu poeksperymentować jak zachowuje się aparat w różnych wariantach ustawienia. Warto przeanalizować histogram aby przekonać się jak wyostrzenie wpływa na rozkład tonalny zdjęcia.

GonzoG
22-12-2012, 21:53
Ja wyostrzenia nie używam, a dokładniej - zazwyczaj nie zwracam uwagi na ustawienia Picture Control, bo robię w RAWach. Szybka obróbka RAW nie jest trudna czy czasochłonna, a pozwala uzyskać o wiele lepsze efekty.

easy raider
22-12-2012, 22:00
Jak najbardziej się zgadzam z Twoim zdaniem...ale wiesz nie wszyscy format RAW stosują :) sam dopiero od jakiegoś czasu przesiadłem się na RAWy. A druga sprawa że dzisiejsze aparaty przy odpowiednim ustawieniu ekspozycji to i w JPG potrafią zaskoczyć jakością zdjęcia i to zazwyczaj "kowalskiemu" wystarcza;)

GonzoG
22-12-2012, 22:55
Jak najbardziej się zgadzam z Twoim zdaniem...ale wiesz nie wszyscy format RAW stosują :) sam dopiero od jakiegoś czasu przesiadłem się na RAWy. A druga sprawa że dzisiejsze aparaty przy odpowiednim ustawieniu ekspozycji to i w JPG potrafią zaskoczyć jakością zdjęcia i to zazwyczaj "kowalskiemu" wystarcza;)

Zazwyczaj się zgadzam.
Niestety totalnie nie przemawia do mnie działanie AWB w D7000. Bardzo podatny na kolory w kadrze - np. bardzo reaguje na trawę i takie zdjęcia obowiązkowo tylko w RAW, bo AWB dorzuci masę magenty... podobnie jest przy żółciach, pomarańczach i magencie. Słabiej przy czerwieni. Jak nie chce mi się robić RAWów, to biorę D60 - ma znacznie mniej humorzasty AWB.

Z innych rzeczy - warto na początku zaopatrzyć się w gruszkę lub nawet zestaw do czyszczenia matrycy - dość szybko się brudzi. Szczególnie z początku użytkowania - to co tak narzekają w D600, ale w mniejszym stopniu.

Nie bać się deszczu - warunek to szło z uszczelnieniem przy bagnecie. Mój przestał 4 godziny w ulewnym deszczu i nawet się nie zająknął. Nie radzę nikomu aż tak ekstremalnie moczyć swoje, ale normalny deszcz nie jest czymś co zmusza do schowania aparatu.

easy raider
31-12-2012, 09:54
Miałem okazję robić zdjęcia w (normalnym) deszczu i potwierdzam jest OK. Do przetarcia szkiełek polecam W5 Cleaning Cloths 50 szt. kupione w Lidlu za 4,99 zł.:) sprawdzają się naprawdę extra używałem wcześniej lepszych czytaj droższych a efekt był gorszy.

easy raider
31-12-2012, 13:41
Dla lubiących niekonwencjonalne rozwiązania jeśli stoicie przed wyborem zdalnego pilota-interwałometru z własnego doświadczenia mogę polecić programik na Androida PhotoIRemote (sklep google) w prosty sposób można wykonać przewód lub emiter IR przesyłający sygnał z źródła: tele. tablet... do aparatu -sprawdzone dla HTC desire HD jak i Asus tf300 podejrzewam że dla innych marek sprzętu działających na Androidzie nie powinno być problemów.

GonzoG
31-12-2012, 14:10
PhotoIRemote

Nie PhotoIRemote, a PhotoIRmote. Identyczne działanie ma "DSLR Remote" i jest darmowy.

easy raider
31-12-2012, 14:58
...co do nazwy...zgadza się przejęzyczenie. :/ ja płaciłem nie całe 19zł.

madnessmilo
02-01-2013, 18:10
Nie chce nowego tematu zakladac.
Czy istnieje jakis sposob by w manualu szybciej zmienic czas naswietlania ?

Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2

GonzoG
02-01-2013, 18:38
Nie chce nowego tematu zakladac.
Czy istnieje jakis sposob by w manualu szybciej zmienic czas naswietlania ?

Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2

Jak szybciej ?? Bo przecież kręcisz pokrętłem i tyle... Jeśli chodzi tobie szybsze przeskakiwanie, to masz w sumie 3 opcje:
1) co 1/3 EV
2) co 1/2 EV
3) co 1 EV (do ustawienia pod przycisk funkcyjny lub podglądu)
Wszystko w instrukcji.

madnessmilo
02-01-2013, 23:54
No o tych wiem, chodziło mi o same kółko :), ale dziękuję.

matta
20-01-2013, 18:14
Mam może głupie pytanie ... czy wszystkie te opisywane problemy z AF w D7000 dotyczą tylko automatycznego ostrzenia ? czy jeśli korzysta się tylko z manualnych obiektywów to można polegać na punktowych czujnikach ? ew. ostrości w wizjerze ?

GonzoG
20-01-2013, 18:36
Mam może głupie pytanie ... czy wszystkie te opisywane problemy z AF w D7000 dotyczą tylko automatycznego ostrzenia ? czy jeśli korzysta się tylko z manualnych obiektywów to można polegać na punktowych czujnikach ? ew. ostrości w wizjerze ?

Wskazania AF są nie zależne od obiektywu - czy to manualny czy z AF.

jo44
20-01-2013, 18:37
Opisywane kłopoty (niezależnie od tego czy rzeczywiste czy urojone) nie dotyczą ostrzenia w trybie LV lub w oparciu o manualne ustawienie ostrości na matówce.

elwis_29
21-01-2013, 07:16
Niestety totalnie nie przemawia do mnie działanie AWB w D7000.

A ja mam zdecydowanie odmienne doświadczenia. Poprzednio miałem D90 i tam AWB był kiepski. W D7000 ku mojemu ździwieniu ABW działa świetnie i w zasadzie cały czas go używam.

KwaK410
21-01-2013, 09:28
Prośba do użytkowników d7000. Czy możecie sprawdzić swój AF w świetle żarowym na ogniskowej 17-20 mm, ostrząc na przedmiot znajdujący się 1m od obiektywu ? Trafia ?

button
21-01-2013, 09:51
Trafia oczywiście (testowane na 18-105)

GonzoG
21-01-2013, 12:55
Prośba do użytkowników d7000. Czy możecie sprawdzić swój AF w świetle żarowym na ogniskowej 17-20 mm, ostrząc na przedmiot znajdujący się 1m od obiektywu ? Trafia ?

Z N18-105, N18-55 i S17-50/2.8 trafia tak samo jak i na innych ogniskowych.

Ogniskowa nie ma znaczenia dla AF. Układ działa zawsze tak samo. Jak masz problemy na różnych ogniskowych, to sprawdź obiektyw.

KwaK410
21-01-2013, 13:12
Z N18-105, N18-55 i S17-50/2.8 trafia tak samo jak i na innych ogniskowych.

Ogniskowa nie ma znaczenia dla AF. Układ działa zawsze tak samo. Jak masz problemy na różnych ogniskowych, to sprawdź obiektyw.

Na krótkich ogniskowych najbardziej się to wg mnie rzuca w oczy. Na innych też jest BF. Obiektyw jest OK - sprawdzane z innymi body. Zresztą sprawdzałem rożne obiektywy.

tutaj macie sample

http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=3029776&postcount=164

KwaK410
21-01-2013, 13:15
Trafia oczywiście (testowane na 18-105)

Możesz wstawić sample porównania LV a AF podobne to tych moich ? Tylko najważniejsze jest, żeby światło było ŻAROWE !!

KwaK410
22-01-2013, 09:21
i co ? nikt nie sprawdzał ? Czy się może okazało, że wszystkie nie trafiają ? :)

galaza
22-01-2013, 09:26
Kwak410, po pierwsze primo, czep się jednego wątku, adekwatnego do Twojego problemu, po drugie primo, spróbuj zawęzić pole AF w żarowym zgodnie z zaleceniem producenta. U mnie pole AF jest ustawione na najmniejsze, jakoś tak zrobiłem na początku przy ustawianiu puszki i tak zostało.

KwaK410
22-01-2013, 10:43
Kwak410, po pierwsze primo, czep się jednego wątku, adekwatnego do Twojego problemu, po drugie primo, spróbuj zawęzić pole AF w żarowym zgodnie z zaleceniem producenta. U mnie pole AF jest ustawione na najmniejsze, jakoś tak zrobiłem na początku przy ustawianiu puszki i tak zostało.

czy Ty na prawdę myślisz, że przy teście AF wybieram AUTO ze wszystkimi polami aktywnymi ?

A Ty jakbyś czytał więcej niż jeden temat to byś przeczytał, że ktoś Ci napisał już o "zawężaniu" pola AF

galaza
22-01-2013, 11:10
Hej mam po prostu dosyć wątków z jojczeniem na ten akurat model. Masz nieudany egzemplarz, nie jesteś zadowolony z usługi serwisowej, to sprzedaj u kup lepszy do swoich wymagań model aparatu a nie śmiecisz po całym forum albo dywagujesz. Naprawdę się cieszę, że kupiłem ta puszkę nie czytając forum.

PiotrPJ
22-01-2013, 12:42
Kwaku
bez urazy i obrazy ale może jakieś rady i uwagi zapodasz? Praktyczne rady i praktyczne uwagi od i dla użytkowników d7000...

_Ocean_
22-01-2013, 13:12
Zależy jak jasna żarówka -.-

Jak piszecie o porównaniu af z LV i z pryzmatu, to gratuluję!

W słabym świetle LV nie ma prawa działać, bo działa na zasadzie detekcji kontrastu!
Ten z wizjera z kolei na zasadzie detekcji fazy. Zastanówcie się co pracuje lepiej w słabym świetle.

Ludzie, nikt nie będzie ostrzyć AF-em w piwnicach!

a f/3.5 w pokoju oświetlanym 40-60W żarówką nie jest jasnym pomieszczeniem!

Proponuję przestać histeryzować i zabrać się do robienia zdjęć do diabła.

Co do panów z pilotami od googla - GRATULUJĘ PONOWNIE.

Na bank się przyda przy mrozie, albo gdy będę chciał zadzwonić. Albo jak mi bateria w telefonie zacznie siadać. Ludzie. 10zł za pilot to raczej dużo nie jest. A interwałometr to macie w aparacie -.-.

Co do Panów mówiących o jpg - w dzisiejszych czasach rawy to standard, chyba, że mówimy o fotografii sportowej.
W innych przypadkach nie widzę sensu kupowania d7000, po to by używać JPG. Trzeba było sobie coolpixa kupić.

Co do brudzących się matryc - ja swoją przeczyściłem po roku czasu użytkowania (dokładnie). Wcale się nie brudzi szybko, trzeba umieć natomiast obsługiwać sprzęt, zmieniać obiektywy itp.

Grucha to tak czy siak podstawowe narzędzie do czyszczenia aparatu. Tak samo w tym momencie uważam ściereczki W5 z lidla.

Co do porad dla użytkowników: NIE DOTYKAĆ MATÓWKI. Nie dotykać matówki. I nie dotykać matówki. Paproch w wizjerze - olej.
Ja nie olałem i musiałem wymieniać matówkę (sam to zrobiłem).

A i jeszcze jedno - NIE DOTYKAĆ MATRYCY. To samo się tyczy z używaniem sprężonego powietrza - NIE UŻYWAĆ.

Sprężonego powietrza to można użyć do czyszczenia dekli, obudowy, czy jeżeli ktoś POTRAFI się tym obsługiwać, do czyszczenia zewnętrznych soczewek.

KwaK410
22-01-2013, 14:12
Hej mam po prostu dosyć wątków z jojczeniem na ten akurat model. Masz nieudany egzemplarz, nie jesteś zadowolony z usługi serwisowej, to sprzedaj u kup lepszy do swoich wymagań model aparatu a nie śmiecisz po całym forum albo dywagujesz. Naprawdę się cieszę, że kupiłem ta puszkę nie czytając forum.

nie chce mi się z Tobą dyskutować !

KwaK410
22-01-2013, 14:15
Kwaku
bez urazy i obrazy ale może jakieś rady i uwagi zapodasz? Praktyczne rady i praktyczne uwagi od i dla użytkowników d7000...

jasne, następnym razem zamiast się rozpisywać powiem po prostu, że AF słabo działa a tak to wszystko OK z D7000. Po co ludziom szczegóły ?? i dodam taką poradę - dla tych którzy mają problemy - sprzedajcie puszkę, niech się inni męczą.

galaza
22-01-2013, 16:53
Tak samo w tym momencie uważam ściereczki W5 z lidla.

Piszesz o tych ściereczkach do okularów?
Ja do tej pory używałem starej metody na łyk spirytusu+chuchanie oparami na obiektywy.
Z jednej strony fajnie bo wyniki czyszczenia są rewelacyjne, nawet raz udało mi się wyczyścić z filtra kroplę żywicy znikąd a przy większym czyszczeniu lekka faza gratis, z drugiej strony spiryt strasznie żre w paszczę. Chętnie się przesiądę na bardziej cywilizowaną metodę.

_Ocean_
22-01-2013, 17:52
Nie wiem czy wiesz, ale Nikon oficjalnie odradził chuchania na szkła obiektywów, ze względu na to, że w wydychanym powietrzu znajdują się kwasy, które na dłuższą metę mogą uszkodzić lub zdegradować filtry nakładane na obiektywy.

I tak - chodzi mi o ściereczki do okularów.

galaza
22-01-2013, 18:43
Stąd płukanie paszczy czystym spirytusem, który wiąże wodę. Kiedyś wyczytałem tą metodę na grupach dyskusyjnych. Jutro będę w Lidlu i chętnie nabędę te chusteczki do testów.

GonzoG
22-01-2013, 19:06
Najtańszym rozwiązaniem i chyba najlepszym czyszczenia jest szmatka do optyki (lub porządna ircha) i płyn do optyki - jedno i drugie dostępne u każdego optyka.
Odradzam papierowych chusteczek do okularów - mogą rysować powłoki.

_Ocean_
22-01-2013, 21:12
Hmm... W sumie spirytus jest dobrą wymówką, by się nabzdryngolić... "CZYSZCZĘ SOCZEWKI KOCHANIE!"

cocodrillo
22-01-2013, 21:38
Używam IZOPROPANOLU to czysty alkohol, ale nie do picia :)

_Ocean_
22-01-2013, 21:48
Łee. Wolę metodę Galazy.

Spirytus nie jest czystym alkoholem. Czystym etanolem (bo w tym kontekście mówimy) człowiek się otruje (jak mentanolem). Dlatego spirytus konsumpcyjny jest 99%.

jo44
22-01-2013, 21:52
Spirytus nie jest czystym alkoholem. Czystym etanolem (bo w tym kontekście mówimy) człowiek się otruje (jak mentanolem). Dlatego spirytus konsumpcyjny jest 99%.
Spirytus konsumpcyjny jest 95,6%. Czysty nie jest trujący.:)

zgera
22-01-2013, 22:10
Ja mam inny patent, soczewki obiektywu np. po dotknięciu palcem czyszczę płynem do szyb, takim do mycia okien.
Dlaczego, zaraz wytłumaczę, posiadam płyn do matryc który również można używać do czyszczenia optyki, więc zrobiłem eksperyment, zacząłem od filtru UV HOYA, płyn do matryc pozostawiał smugi, faktem jest że ten filtr trudno się czyści ale płyn do szyb prawie idealnie go wyczyścił.
W ten sam sposób czyszczę zewnętrzne soczewki obiektywu, płyn do szyb i chusteczki higieniczne, oczywiście wcześniej nie używane, ściereczki do optyki również dobrze się sprawdzają o ile są nowe.

cz4rnuch
22-01-2013, 22:41
... Czysty nie jest trujący.:) W zeszłym tygodniu próbowałem na własnym organiźmie i skłaniam się ku temu co pisze _Ocean_ :)

galaza
22-01-2013, 23:09
Odgrzebałem w wyszukiwarce, zaprezentowana przeze mnie metoda gościła już na nikoniarzach: http://forum.nikoniarze.pl/archive/index.php/t-2376.html

GonzoG
23-01-2013, 00:13
W zeszłym tygodniu próbowałem na własnym organiźmie i skłaniam się ku temu co pisze _Ocean_ :)

Wszystkim można się zatruć... nawet i Sobieskim jak się go za dużo wypije, a C2H5OH otrzymywany w procesie fermentacji i destylacji nie jest trujący, ale szkodliwy może być.

Wracając do czyszczenia - ogólnie środki oparte o alkohole nie za bardzo są polecane do czyszczenia optyki - powodem jest powstawanie osadu po odparowaniu alkoholu.

gebels
23-01-2013, 01:17
Ja mam inny patent, soczewki obiektywu np. po dotknięciu palcem czyszczę płynem do szyb, takim do mycia okien.
Dlaczego, zaraz wytłumaczę, posiadam płyn do matryc który również można używać do czyszczenia optyki, więc zrobiłem eksperyment, zacząłem od filtru UV HOYA, płyn do matryc pozostawiał smugi, faktem jest że ten filtr trudno się czyści ale płyn do szyb prawie idealnie go wyczyścił.
W ten sam sposób czyszczę zewnętrzne soczewki obiektywu, płyn do szyb i chusteczki higieniczne, oczywiście wcześniej nie używane, ściereczki do optyki również dobrze się sprawdzają o ile są nowe.

Lekarza, niech ktoś wezwie lekarza... a może samo mi przejdzie.

_Ocean_
23-01-2013, 01:45
Pardon, pomyliłem się z 99%, po prostu kiedyś widziałem taki i mi siedział w głowie.

Aczkolwiek nawet na lekcjach chemii uczą, że 100% etanol jest trujący jak metanol.

GonzoG
23-01-2013, 11:57
Pardon, pomyliłem się z 99%, po prostu kiedyś widziałem taki i mi siedział w głowie.

Aczkolwiek nawet na lekcjach chemii uczą, że 100% etanol jest trujący jak metanol.

A co mają uczyć ?? Picia spirolu ?? ;)

W praktyce nie jest możliwe uzyskanie 100%, a nawet 98% etanolu metodami naturalnymi - destylacja.
Otrzymywany jest on w procesach chemicznych i może być trujący ze względu na ten 1-2% silnie toksycznych substancji wykorzystywanych do jego otrzymania. Dodatkowo w przeciwieństwie to spirytusu spożywczego, techniczny może powodować oparzenia -> grzanie się w wyniku "mieszania" z innymi płynami.

easy raider
28-01-2013, 12:19
Praktyczna porada dla posiadających D7000 jak stać sie alko...pardą..koneserem napoi wyskokowych :)....wystarczy często czyścić obiektywy :)

kazziz
28-01-2013, 12:35
kupiłem sobie zestaw czyszczący za 20 złotych w popularnej sieci (konkurent Fotojokera ze sklepami opisanymi jako Nikon), była tam grucha, bardzo dobra ścierka z mikrofibry (używam wymiennie ze ściereczkami do okularów marki vision express i fielmann - 4 zł) i zaskakująco dobry szprej do czyszczenia soczewek. pozdrawiam i polecam, Piotr Frącze... wait, to nie ta bajka.

easy raider
03-04-2013, 17:31
Aktualizacja oprogramowania do ver. A 1.03 B 1.04 L-bez zmian. Dodano obsługę obiektywu AF-S NIKKOR 800mm f/5.6E FL ED VR.