PDA

Zobacz pełną wersję : Lampa wbudowana + druga przez kabel synchonizacyjny TTL na stopkę - za działa??

GonzoG
18-12-2012, 03:51
Mam takie, czy ktoś z Szanownych forumowiczów bawił się w takie zestawienie...
Wiem, że raczej się taki kabel nie znajdzie, który pozwoli na otworzenie lampy wbudowanej, ale przerobienie dostępnych do dla mnie nie problem i podejrzewam, że dla części z Was również.

Natomiast zastanawiam się czy jest takowa możliwość, bo nie chce mi się wydawać przewie 100zł na kabel, jeśli będzie aparat nie będzie działać jak chcę... a kupowanie kolejnej lampy z dwoma palnikami, gdy mam już dwie to raczej zbędny wydatek...

Raf 007
18-12-2012, 11:30
Raczej nie.
Lampa wbudowana nie działa gdy inna lampa jest na aparacie, a przez kabel ttl to tak jak by siedziała na sankach.

Przez kabek PC to zadziała, ale tracisz ttl

Me_how
18-12-2012, 12:04
Raczej nie.
Lampa wbudowana nie działa gdy inna lampa jest na aparacie, a przez kabel ttl to tak jak by siedziała na sankach.

Przez kabek PC to zadziała, ale tracisz ttl

To ostatnie proponowałbym sprawdzić. U mnie w D200 jest tak, że po podniesieniu lampy wbudowanej, sygnał przez gniazdo pc w korpusie nie wychodzi. Natomiast, po włożeniu zewnętrznej lampy w sanki, nie mam problemu.

Mavcio
18-12-2012, 12:43
Może trochę offtop, ale jeżeli dobrze zrozumiałem chcesz użyć lampy z body i drugiej z sanek jednocześnie ?

W jakich sytuacjach takie rozwiązanie się przydaje i co daje ?

GonzoG
18-12-2012, 15:06
Może trochę offtop, ale jeżeli dobrze zrozumiałem chcesz użyć lampy z body i drugiej z sanek jednocześnie ?

W jakich sytuacjach takie rozwiązanie się przydaje i co daje ?

Chciałbym "zrobić" lampę dwupalnikową - jak Metz 58 czy Nissin Di866. Błyskając z odbicia często pojawiają się nie ładne cienie, lampa wbudowana miała by jest po prostu zlikwidować.

Raz użyłem w tym celu CLS'a, ale za dużo zabawy z włączaniem/wyłączaniem błysku lampy wbudowanej.

Próbowałem sprawdzić miernikiem, czy po otworzeniu lampy wbudowanej następuje zwarcie na stopce, ale jest ono za krótkie, aby prosty miernik cokolwiek zarejestrował. :/

Art Erie
18-12-2012, 15:43
Zadziała, no może prawie :(
Sprawdzone na D300+SB 800 + kabelek iTTL. Problem w tym, że kostka wpięta w sanki blokuje lampę wbudowaną, a ta nie tyle się otwiera co zaledwie uchyla.
Więc obie lampy działają, ale z wbudowanej pożytku nie ma.

varjo
19-12-2012, 16:35
Każdy aparat może taką konfigurację interpretować inaczej. Zadziała lub nie ;)

GonzoG
19-12-2012, 17:52
@Art Erie - dzięki. Jak działało z D300, to może i z D7000 ruszy - jest przynajmniej jakaś podstawa do wydania tych ~80zł. Co do uchylania lampy - przerobienie nie stanowi dla mnie problemu... trochę kleju tu, trochę taśmy tam i będzie się otwierać ;)

Tak więc zostało tylko zakupić kabel... Jak zrobię dam znać co i jak.

Art Erie
20-12-2012, 02:47
Obawiam się, że taśma klejąca i Twoja inwencja nie wystarczy. Aby lampa otwierała się swobodnie, kostka kabelka iTTL musi mieć niższy profil - a to by oznaczało sporą ingerencję w kabelek (wyprucie kostki do samej stopki), więc nie wiem czy to ma sens?