Zobacz pełną wersję : DxOMark I ostrość obiektywów
Trochę nieszczęśliwy ten mój tytuł. Chodzi o pomiar "ludzkiego odbioru" rozdzielczości obiektowów w przypadku rożnych wielkości matryć.
http://www.dxomark.com/index.php/Publications/DxOMark-Reviews/Looking-for-new-photo-gear-DxOMark-s-Perceptual-Megapixel-can-help-you
volkerball
18-12-2012, 23:17
Witam. Według tych danych mam rozumiec, ze skoro D90 ma 12Megapixeli, a N50 1.4D daje mi na takiej matrycy "tylko" 9M, to mogę zmniejszyć rozdzielczość w aparacie, nie tracąc jakości zdjęć ?
Witam. Według tych danych mam rozumiec, ze skoro D90 ma 12Megapixeli, a N50 1.4D daje mi na takiej matrycy "tylko" 9M, to mogę zmniejszyć rozdzielczość w aparacie, nie tracąc jakości zdjęć ?
Zasadniczo tak, tylko po co? Oszczędność miejsca na karcie? W RAWach niewykonalne i tak.
Dość dużo danych trzeba by pamiętać, choć oczywiscie można.
Przy D90 problem jest w sumie nieznaczny, ale weźmy taki D800... Cóż z faktu że ma 36MPix? Producenci się tym nie martwią i dalej szaleją ze swoim hurraoptymizmem.
Ale to się dobrze sprzedaje... Jak widać nawet zawodowcy się dadzą nabrać.
Z porównań body D 90 i D 300s na stronie DxO wynika, że puszka D 90 jest nieznacznie lepsza w tworzeniu obrazka :)
Matryca jest taka sama, więc spór może dotyczyć milimetrów i miejsc po przecinku.
Ale jak ktoś nie ma co robić, to czemu nie? Ja tam wolę zdjecia robić, nawet jakbym miał do tego aparat "nieznacznie gorszy w tworzeniu obrazka" ;-)
cz4rnuch
19-12-2012, 13:00
Z porównań body D 90 i D 300s na stronie DxO wynika, że puszka D 90 jest nieznacznie lepsza w tworzeniu obrazka :) Słowo klucz to "nieznacznie" i oznacza, że możesz spokojnie to olać, złapać za aparat zrobić kilka fotek niezależnie od tego czy masz lepszego D90, gorszego D300s czy może D40. Sam często puszczałeś w eter podobną radę w wielu wątkach dla sprzętowych onanistów, także wiesz co robić :)(wiem jak to zabrzmiało, ale piszę bez złośliwości) pozdrawiam
Słowo klucz to "nieznacznie" i oznacza, że możesz spokojnie to olać, złapać za aparat zrobić kilka fotek niezależnie od tego czy masz lepszego D90, gorszego D300s czy może D40. Sam często puszczałeś w eter podobną radę w wielu wątkach dla sprzętowych onanistów, także wiesz co robić :)(wiem jak to zabrzmiało, ale piszę bez złośliwości) pozdrawiam
Oczywiście, że masz rację. Tekst zamieściłem raczej z zaskoczenia, że D 90 gdzieś tam, coś tam po przecinku wychodzi lepiej niż D 300. Kiedyś krótko bez badania netu zastanawiałem się czy nie zrobić przesiadki na D 300 (marząc wciąż o D 700), a tu okazuje się, że obie puszki /D90, D300/ w obrazowaniu mają identyczne parametry. Być może mój wpis powyżej sprawi, że niektóre osoby nie będą sobie łamać głowy nad wyborem jednej z tych puszek (pomijając inne różnice niż obrazowanie).
I tutaj skoro już wspomniałeś o puszczaniu rad w eter ... muszę przyznać, że z jednej strony już wycieram półkę pod Nikona D 800, a z drugiej uświadomiłem sobie, że leniwie siedzę w domu zamiast wyjść z aparatem do ludzi i fotografować. To chyba przez tą biało-szarość za oknem i zimnicę której z wiekiem co raz bardziej nienawidzę :)
PS. Marzy mi się, mieć blisko siebie niewielką grupę entuzjastów fotografii, filozofowanie o fotografii przy kominku z whisky w łapie (już wyobrażam sobie nowe teorie zbliżające się do szaleństwa wprost proporcjonalnie do ilości wypitego alkoholu). Uwielbiam fotografowanie w świetle zastanym, jestem wrogiem zbytniego ingerowania w zdjęcie tj. usuwanie elementów, zmiany rzeczywistych barw, łączenie efektów .... ale na przykład ostatnio zastanawiałem się nad zdjęciami kolegi z forum gdzie sfotografował okolicę w świetle poranka czy może zachodzącego słońca ale niebo na zdjęciu (to jest panorama) .... niebo całe upstrzone jest gwiazdami nocnego nieba. Kolega jak zauważyłem zajmuje się też astrofotografią. Naprawdę efekt powalił mnie na kolana. Pytanie brzmi: czy jest to profanacja fotografii czy też dzięki niemu widz może wreszcie uświadomić sobie jak piękny jest świat, jakie cuda każdego dnia mamy nad głowami. Co jest dobre / co jest właściwe w fotografii, jaką prawdę powinna przedstawiać .... itd, itp, etc. :)
lukaszD1x
20-12-2012, 13:17
NIKOLAY bardzo dobre podsumowanie. Uważam strona nic nie wnosi jest bo jest dla ludzi lubiących teorię nie praktykę.
To jedna za skrajności ;-)
Warto się zapoznać, zeby wiedzieć co w trawie (sprzętowej) piszczy.
I robić zdjecia tym czym się ma :-) :-)
Racja Tedd ... Czasami oglądam fotografie wykonane jakimiś egzotycznymi dla mnie D 70 czy D 80 (jakieś puszki z wykopalisk) ... i przyznam, że za niektórymi autorami tych fotografii mógłbym nosić torbę ze sprzętem :)
lukaszD1x
20-12-2012, 21:56
Dokładnie tak :)
chcesz zmienić zdanie to spróbuj "przetrawić" ten wątek, a uprzedzam jest bardzo ciężko strawny
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=220108
Faktycznie. Na stronie nr 3 z 8 stron wyszedłem po drinka ... i chyba odpocznę :) Nie mniej faktem jest, że wyobraźni nie kupisz za żadne pieniądze tego świata.
.. Według tych danych mam rozumiec, ze skoro D90 ma 12Megapixeli, a N50 1.4D daje mi na takiej matrycy "tylko" 9M, to mogę zmniejszyć rozdzielczość w aparacie, nie tracąc jakości zdjęć ?Niestety, jest to błędny wniosek.
Przy D90 problem jest w sumie nieznaczny, ale weźmy taki D800... Cóż z faktu że ma 36MPix? Producenci się tym nie martwią i dalej szaleją ze swoim hurraoptymizmem.
Ale to się dobrze sprzedaje... Jak widać nawet zawodowcy się dadzą nabrać.Przyjąłeś, że kolega wyżej słusznie rozumuje. Tak nie jest.
Układ optyczny matryca - obiektyw zawsze da mniej niż mozliwość samej matrycy.
Nie wiem czy uprawnione jest wylicznie z takiej prostej proporcji, ale na D800 taki obiektyw może przenieść powiedzmy 27 Mpx.
Zagadnienie jest zdecydowanie bardziej skomplikowane, nie mozna podawać jednej cyfry, bo MTF się zmienia w zależności od przymknięcia przysłony, więc trzeba by podawać jaka matryca, jaki obiektyw, jaka przysłona. I to jeszcze nie wszystko co trzeba brac pod uwagę.
devilcape
25-12-2012, 01:24
Prawda. Z resztą, w dxo można przy danym szkle zmieniać aparaty (wielkosc matryc) i otrzymujemy wówczas rożne wartości tego parametru.