PDA

Zobacz pełną wersję : Zaparowana tylna soczewka w obiektywie

d40nikon
17-12-2012, 18:07
Byłem dzisiaj na zdjęciach plenerowych i tu mam pytanie : ile powinien odleżeć aparat aby spokojnie doszedł do swojej temperatury? Wyjąłem go na chwilę, przetarłem obiektyw ( przednią i tylną soczewkę ) i po zrobieniu 2-3 zdjęć na nowo paruje tylna soczewka (z zewnątrz, środek suchy). Odczepiłem obiektyw od body, wyjąłem baterię i wrzuciłem do szafki, czy coś jeszcze powinienem zrobić?

RobertMiernik
17-12-2012, 18:10
Nic nie wycierać, samo powinno 'odejść'.

Zależy od różnicy temperatur i wilgotności, od 2 do 30 min powinno wystarczyć.

TOP67
17-12-2012, 18:41
To nie obiektyw paruje, tylko wilgoć z pomieszczenia osiada na zimnym obiektywie. Poczekaj aż temperatura się wyrówna, a potem aż odparuje to co osiadło.
Następnym razem nie wyjmuj aparatu z torby. A jak chcesz przyspieszyć ogrzewanie, to włóż całość do szczelnej reklamówki.

cigi
17-12-2012, 19:53
Żeby Ci niepotrzebnie nie mókł, polecam przed wejściem do mieszkania zamknąć aparat w jakiejś foliówce, czy nawet w zwykłej, dobrze zamkniętej torbie/plecaku (tam nie jest tak wilgotno, jak w mieszkaniu) i nie wyciągać przez czas, aż przy dotnkięciu opakowania nie będziesz czuł zimna (5-60min - zależnie od warunków). Coś mi świta, że nawet w instrukcji polecali chować aparat w foliówce.

varjo
18-12-2012, 18:36
Nigdy jakoś specjalnie nie traktowałem aparatu po zdjęciach na mrozie. Po przyniesieniu do domu sprzęt musi po prostu dojść do siebie. Ja zostawiam aparat w torbie na ok. pół godziny, nic nie wycieram.

gALL
18-12-2012, 19:27
Aparat musi sie ogrzac powyzej tzw. punktu rosy. Ogolnie nie wyjmowac aparatu z torby przez jakis czas, niech temperatury otoczenia i samego aparatu sie wyrownaja.

To dotyczy calej elektroniki i optyki, nie tylko aparatow.

tedd
19-12-2012, 01:49
Aparat musi sie ogrzac powyzej tzw. punktu rosy. Ogolnie nie wyjmowac aparatu z torby przez jakis czas, niech temperatury otoczenia i samego aparatu sie wyrownaja.

To dotyczy calej elektroniki i optyki, nie tylko aparatow.

Warto nadmienić, że torba ma silne własności termoizolacyjne, więc aparat w niej zostawiony będzie "dochodził" do temperatury znacznie dłużej niż poza torbą. Jeżeli mamy czas, to OK, ale jak nie mamy, to woreczek foliowy w miarę szczelnie zamknięty znacznie skróci ten czas a i zapobiegnie zaparowaniu.

gosiaamak
23-12-2012, 12:07
najprosciej jak chcesz przyspieszyć ogrzewanie, to włóż całość do szczelnej reklamówki.