PDA

Zobacz pełną wersję : D40 - ślimaczy autofocus

aardvark
23-03-2007, 00:38
Witam wszystkich serdecznie, mam Nikona D40 i nie pasuje mi kwestia działania jego AF.

AF zawsze złapie ostrość, tyle, że czasem zajmuje mu to nawet 40 sekund... trzeba go nierzadko ponaglać częstym, ponownym przyciskaniem pólspustu. Rozumiem w ostatecznośc, przy słabym świetle, wieczorem, w nocy, przy lampce mdłej... ale te problemy zdarząją się również w ciągu dnia (choć oczywiście nie w tak ekstermalnym charakterze)!
Poza tym, gdy świeżo aparat rozpakowałem, nie był taki wybredny..

Druga rzecz, boczne pola AF. W nich, aparat wydaje się łapać ostrość dużo wolniej, lub wogóle...

Czy to tak już jest, że proste lusterka cyfrowe wymiękają przy pierwszym lepszym kompakcie, czy też mam uruchomić kartę gwarancyjną? Czy ktoś może słyszał już o problemach a AF w D40?

Pozdrawiam i z dziękuję z góry.

cyrusvirus
23-03-2007, 01:02
a moze masz ustawione śledzenie ostrości ? AF-C ? Jesli nie, to kurka nie wiem... a co do bocznych pol to przynajmniej w d70s tez gorzej łapią ostrosc. Przy dobrym swietle jest ok

edit:
a za co przepraszasz w stopce ? Za to ze kupiłes d40 pomimo gadania wielu osob (w tym mnie) żeby go nie kupowac bo nie ma srubokreta ? Wez przestań - nie kazdemu jest on potrzebny :)

TJD
23-03-2007, 01:08
Czy to tak już jest, że proste lusterka cyfrowe wymiękają przy pierwszym lepszym kompakcie, czy też mam uruchomić kartę gwarancyjną? Czy ktoś może słyszał już o problemach a AF w D40?

Lustra z reguły mają bardzo szybki AF (nieporównywalnie szybszy niż w kompaktach). Uważam, że Twój aparat nadaje się do serwisu. 2 sekundy to już bardzo wooolno....

cyrusvirus
23-03-2007, 01:13
Lustra z reguły mają bardzo szybki AF (nieporównywalnie szybszy niż w kompaktach). Uważam, że Twój aparat nadaje się do serwisu. 2 sekundy to już bardzo wooolno....
dobrze gada!

GTM
23-03-2007, 01:14
Poza tym, gdy świeżo aparat rozpakowałem, nie był taki wybredny..
.

Zresetuj puszke bo pewnie cos namieszales w ustawieniach ;).

prz3mo
23-03-2007, 01:21
Zresetuj puszke bo pewnie cos namieszales w ustawieniach ;).

Tez na to stawiam :)

qooba
23-03-2007, 01:59
D40 ma pewnie domyślnie ustawiony tryb AFA, czyli sam ustawia tryb: AF-S czy AF-c wedle swojego widzi mi się
ustaw "na sztywno" AF-S i sprawdź jeszcze raz

aardvark
23-03-2007, 02:09
Ustawienia: ,,Spowolnij AF" ? :P Co konkretnie mógłby zmienić reset?

edit:
a za co przepraszasz w stopce ? Za to ze kupiłes d40 pomimo gadania wielu osob (w tym mnie) żeby go nie kupowac bo nie ma srubokreta ? Wez przestań - nie kazdemu jest on potrzebny :)

Wszyscy jadą po tym aparacie, owszem; a moja sygnatura to żart ze skrajnie negatywnie nastawionych fotografów. :-)
...ale faktem, przydałby się śrubokręcik. Są tanie a całkiem przyjemne szkiełka, których, przez owego brak, nie kupię; zanim uzbieram na poprawnego zooma z SWM/HSM miną wieki. D50 miał osobny przycisk ISO, w D40 poświęcam na to przycisk Fn. :( Jeśli autobracketing uznam wygodnictwo, to przeboleję.;] . D40 ma te swoje wady...

TJD
23-03-2007, 08:10
D40 ma pewnie domyślnie ustawiony tryb AFA, czyli sam ustawia tryb: AF-S czy AF-c wedle swojego widzi mi się
ustaw "na sztywno" AF-S i sprawdź jeszcze raz

Wszystkie tryby powinny działać, a jak nie to dupa zbita. Serwis.

mario_
23-03-2007, 10:51
Witam wszystkich serdecznie, mam Nikona D40 i nie pasuje mi kwestia działania jego AF.

AF zawsze złapie ostrość, tyle, że czasem zajmuje mu to nawet 40 sekund... trzeba go nierzadko ponaglać częstym, ponownym przyciskaniem pólspustu. Rozumiem w ostatecznośc, przy słabym świetle, wieczorem, w nocy, przy lampce mdłej... ale te problemy zdarząją się również w ciągu dnia (choć oczywiście nie w tak ekstermalnym charakterze)!.

to coś jest nie w porządku, mój D40 łapie bardzo szybko AF, bez różnicy na którym polu, przy ustawieniu AF-A.

pozdr

arwic
23-03-2007, 23:51
Sprawdzilem to przed chwilká, dziala poprawnie we wszystkich polach, praktycznie w tym samym czasie
ok.1 sek.

aardvark
28-06-2007, 16:05
Aparat wylądował w serwisie i już wrócił. Autofocus śmiga bezproblemowo, czegokolwiek bym mu nie kazał wyostrzyć. Dziękuję za odpowiedzi.:-)

aardvark
28-06-2007, 16:14
I na koniec wyleję tu swoją frustrację. Serwis nikona dostarczył naprawiony sprzęt po 1,5 miesiącu, co dwa dni podając inforamcję ,,Tak! Będzie za dwa dni!". Spodziewałem się czegoś więcej po tej firmie, prawie zapomniałem jak wygląda mój aparat.. :/

prz3mo
28-06-2007, 17:41
I na koniec wyleję tu swoją frustrację. Serwis nikona dostarczył naprawiony sprzęt po 1,5 miesiącu, co dwa dni podając inforamcję ,,Tak! Będzie za dwa dni!". Spodziewałem się czegoś więcej po tej firmie, prawie zapomniałem jak wygląda mój aparat.. :/

Eeeehhh... szkoda gadac, najgorsze jest to, ze nic takiemu serwisowi nie mozna zrobic. Mają w dupie klientow i tyle... Jedyne czym mozna sie pocieszyc, to to, ze konkurencyjne serwisy nie lepsze są...