Zobacz pełną wersję : który obiektyw do pomieszczeń?
Witam. Mając D300S , chcę w najbliższym czasie porobić trochę zdjęć rodzinnych w pomieszczeniach . Na razie uczę się obsługi tego sprzętu , i tu ma pytanie - jaki obiektyw jest lepszy do tego typu zdjęć : NIKOR 18-105mm , czy stały NIKOR 35mm f/1,8G ?
Hm, chyba nie rozumiem pytania: sądząc po stopce masz oba obiektywy, więc jaki jest sens zadawania takiego pytania. Zrób kilka zdjęć rodzinnych w pomieszczeniu, takich jak chcesz i będziesz mieć odpowiedź.
Ja osobiście do tego typu zdjęć najczęściej używam 10-24 i lampy.
Chodzi mi o to , który z moich obiektywów będzie lepszy do pomieszczeń. Tak jak pisałem, dopiero raczkuję i wolałbym oprzeć się na doświadczeniach innych.
przeciez widzisz ile powierzchni mozesz objac jednym a ile drugim szklem
Art Erie
17-12-2012, 13:58
Z tego co masz, to 35mm o ile masz odejście (odpowiednio duży pokój); na jaśniejszym obiektywie złapiesz więcej zastanego i możesz liczyć na ładny bokeh ( np. lampek na choince; trzeba użyć otwartej przesłony).
Kamil_ols
17-12-2012, 16:27
Lepiej 18-105. Zawsze masz szeroki kąt na tych 18mm.
Lepiej 35/1,8. Zawsze masz jaśniej.
Jak widzisz nie ma złotego środka, ideału. Zawsze musisz wybrać - albo szerzej albo jaśniej. Jeżeli masz w pokoju dużo światła to możesz pokusić się o wysokie iso i szerzej. Jak światła mało i bardzo mało to bierz jasne szkło i wysokie iso.
Niestety szeroko i jasno kosztuje dość dużo ;)
edit: No ale to chyba nie ten dział forum...
Jedrek.S
17-12-2012, 20:18
35, ciekawszy efekt za sprawą niższej przesłony, a co za tym idzie dostajesz więcej światła zastanego. Poza tym to podobno +/- 50mm na FF to najbardziej uniwersalna ogniskowa
Jeżeli coś jest do wszystkiego, to jest do niczego. 50 mm to nie jest najbardziej uniwersalna ogniskowa, tylko ogniskowa standardowa.
Ja bym postawił na szerokość, co Ci po jasności, jeżeli będziesz musiał każdą osobę fotografować osobno.
Rzeczywiście raczej wezmę 18-105 ( to na jasełka u synka :) ... a na wigilię (gdzie raczej wszyscy będą przy stole) , popróbuję stałką . Dziękuję bardzo za rady . Pozostaje tylko życzyć spokojnych i radosnych Świąt Bożego Narodzenia :)
Boomerang
18-12-2012, 19:03
A żonie powiedz, żeby przypilnowała Mikołaja w Empiku przy książkach o foto. Masz super sprzęt. Nie spieprz tego :-)
Powodzenia.
A, i nie ten dział.
coach_lodz
19-12-2012, 13:11
ja tam zawsze biorę wszystkie szkiełka ze sobą i zmieniam... mam trochę ciaśniejszych portretów oraz parę z szerszego kąta...
Rzeczywiście raczej wezmę 18-105 ( to na jasełka u synka :) ... a na wigilię (gdzie raczej wszyscy będą przy stole) , popróbuję stałką . Dziękuję bardzo za rady . Pozostaje tylko życzyć spokojnych i radosnych Świąt Bożego Narodzenia :)
osobiście zrobiłbym dokładnie odwrotnie: przy stole używałbym 18-105 ze względu na szerokość a 35 na jasełkach ze względu na światło.
Wesołych ...
Boomerang
20-12-2012, 08:26
O czym my tu ? Obydwa do torby i naucz sie zmieniać w locie. 35 nadaje sie świetnie na portrety grupowe ale ma stosunkowo wąski kąt wiec 18-105 będzie bardziej uniwersalny przy sytuacji dynamicznej nad ktorą nie masz kontroli.
......35 nadaje sie świetnie na portrety grupowe....
Co to jest portret grupowy ?
Co to jest portret grupowy ?
Za Wikipedią:
"Typy portretów: zbiorowy (wielopostaciowy) - ukazuje więcej niż jedną postać, np. rodzinę, małżeństwo, władcę z dworem, członków organizacji itp., np. conversation pieces (http://pl.wikipedia.org/wiki/Conversation_pieces),"
Mała musztarda po obiedzie, ja obskoczyłem święta przy stole 35, bo światła jak na lekarstwo. Pare zdjęc się udało zrobić 2-3 osobom na raz, a daleko nie odchodziłem bo się nie dało. Ale za to jakie niektóre portrety fajne, w szczególności podczas rozpakowywania prezentów, jak miny wesołe były :) A głębia ostrości 35 nie pozwala jej czasem ściągnąć, taka jest fajna.
Boomerang
01-01-2013, 11:25
Jak to mówią. Raz stałka, zawsze stałka :-)
W pokoju ok 15m2 złapiesz więcej, niż każdą z osób z osobna, ale na 18mm będziesz miał wszystkich.
To, czego ci brakuje to nie nasze doradztwo, a lampa błyskowa.
Boomerang
01-01-2013, 12:22
Nie rozpędzajmy się. Przy portrecie ważniejsze od "objęcia wszystkich" jest dostosowanie odległości do ogniskowej. Portret szerokim kątem z bliska nie spodoba się osobom portretowanym :-)
Nie rozpędzajmy się. Przy portrecie ważniejsze od "objęcia wszystkich" jest dostosowanie odległości do ogniskowej. Portret szerokim kątem z bliska nie spodoba się osobom portretowanym :-)
No ba. Ja wybralem 35tkę i nie żałuję :)
Borat1979
01-01-2013, 12:42
Chodzi mi o to , który z moich obiektywów będzie lepszy do pomieszczeń. Tak jak pisałem, dopiero raczkuję i wolałbym oprzeć się na doświadczeniach innych.
Nie rozumiem jak mając te szkła i używając ich na co dzień można zadawać takie bezsensowne pytania? :o Czy to tak trudno zrobić kilka zdjęć i sprawdzić, który się lepiej w takiej sytuacji sprawdza?
Można próbować 1.8, ale lampa w sufit z ręcznymi ustawieniami do ci to czego chcesz...