Zobacz pełną wersję : Filtry szare do fotografiwania na dlugich czasach
Kacper82
17-12-2012, 00:21
Jaki zestaw filtrow szarych jest potrzebny do fotografowania na czasach rzedu 30 - 60 minut nocnego nieba? ND 4 i 8 wystarczy czy jednak zdecydowac sie np. Na ND 4 i ND 16?
RobertMiernik
17-12-2012, 00:56
60 min raczej na ND4 nie zrobisz...
Kacper82
17-12-2012, 01:01
Chodzilo mi o konfiguracje ND 4 i ND 8, czyli 4x8.
A moze lepszym rozwiazaniem bedzie filtr Fader?
RobertMiernik
17-12-2012, 01:03
Fader rzadko jest dobrym rozwiązaniem zwykle dość mocno degradują obraz...
w zależności od ilości światła sztucznego możesz potrzebować od zera do 5-6 EV. czyli do dwóch ND4 lub ND8+ND2. (tak źle pamięci liczone)
Tylko jest to zbędne przy cyfrze. Lepiej składać kilka-, kilkanaście klatek na krótszych czasach.
zastosowanie filtrów ND widzę tylko przy analogu, ale wiąże się toctez że znacznym zmniejszeniem ilości zarejestrowanych gwiazd.
W nocy fotografuje się bez filtrów zabierających światło. Jak jest za jasno to wystarczy przymknąć obiektyw. Zazwyczaj jest jednak za ciemno i jaśniejsze szkło jest na wagę złota.
Kacper82
19-12-2012, 13:43
Hmm dzięki za rozwiązania bez filtra, na które nie wpadłem :)
W takim razie pytanie nieaktualne.
W nocy fotografuje się bez filtrów zabierających światło. Jak jest za jasno to wystarczy przymknąć obiektyw. Zazwyczaj jest jednak za ciemno i jaśniejsze szkło jest na wagę złota.
no chyba, ze chodzi o uzyskanie malej glebi ostrosci. wtedy bez filtra szarego ani rusz bo przymkniecie obiektywu zabije nam mala glebie.
ForestPoland
20-12-2012, 07:08
Przy fotografii nocnego nieba głębia ostrości nie ma żadnego znaczenia.
Przy fotografii nocnego nieba głębia ostrości nie ma żadnego znaczenia.
I celu;)
Tylko golym obiektywem lub z uv dla wrazliwych...
Tomek126
13-05-2015, 22:03
witam,
posiadam filtr Hitech 10 stop .Podpinam ten filtr do Tokina 11-16,17-70 sigma, i niestety na każdym z tych obiektywów są odbicia ( pierścienie ) .
Obecnie używam systemu Cokin.Fakt nie jest to ,system zbyt szczelny ,interesują mnie fotografie na dłuższych czasach .Zatem jak sobie poradzić z owym problemem odbić ?
Czy zakup filtrów i adaptera marki Lee coś zmieni ? Zdjęcia robię o różnych porach .
witam,
posiadam filtr Hitech 10 stop .Podpinam ten filtr do Tokina 11-16,17-70 sigma, i niestety na każdym z tych obiektywów są odbicia ( pierścienie ) .
Obecnie używam systemu Cokin.Fakt nie jest to ,system zbyt szczelny ,interesują mnie fotografie na dłuższych czasach .Zatem jak sobie poradzić z owym problemem odbić ?
Czy zakup filtrów i adaptera marki Lee coś zmieni ? Zdjęcia robię o różnych porach .
zasłaniasz wizjer zaślepką? ...przez wizjer wchodzi duzo swiatla do puszki i robia sie rozne dziwne rzeczy potem na zdjeciach...
Zrób takie coś...
http://www.achim-sieger.de/en/filters-on-the-nikon-af-s-nikkor-14-24-mm-128g-ed/
minimalscapes
31-05-2015, 13:03
Sprawdz też czy przypadkiem swiatło nie dostaje sie bokami do filtra.