Zobacz pełną wersję : d3100/3200 czy d5000/5100 a może coś innego?
Jakub365
16-12-2012, 22:24
Witam,
Posiadam pentaxa kx, ale chciałbym przesiąść się na Nikona ewentualnie C lub S :D Nie interesuje mnie d90, ponieważ chciałbym lustro, które robi ładne zdjęcia z małymi szumami ma w sobie dużo bajerków, przydatnych opcji itp itd, oraz kręci filmy niekoniecznie hd ważne, aby można było filmować te 30 min i nie było jakiś opóźnień w obrazie. Zastanawiam się nad ww modelami szkieł jakich będę głównie używam to 18-105 oraz 50/1.8. Wiem, że te modele nie posiadają AF ani stabilizacji obiektyw 18-105 posiada wbudowane te funkcje, a jak np będzie się sprawdzała stałka bez stabilizacji, ponieważ nie chciałbym kupować tej droższej, czy zdjęcia z ręki będą wychodziły dobrze, czy raczej będą nieostre i rozmyte? Który model mi radzicie? a może jakiś C np 500d,550d,600d??;D ewentualnie s A580??:D
To już d90 nie robi ładnych zdjęć?
Jakub365
16-12-2012, 22:33
oj nie o to mi chodziło:) robi, ale amator sobie z tym nie poradzi po drugie wolę nowszy sprzęt a d90 już swoje lata ma:)
sokolnik
16-12-2012, 22:38
no do filmowania D90 nie się nie nadaję... brak AF w filmach, utrudnia to mocno filmowanie. Nie można chyba podłączyć zew mikrofonu (niech ktoś potwierdzi albo zaprzeczy).
Jakub365
16-12-2012, 22:49
podłączenie mikrofonu akurat mi nie będzie potrzebne. Jak z tymi obiektywami do ww modeli muszą posiadać VR i AF-S tak?
otwieracz
16-12-2012, 22:51
Ale dlaczego chcesz się przesiadać? Przecież Kx to świetna puszka. Myślisz że aparaty które wymieniłeś robią ładniejsze zdjęcia niż Pentax? Tu się mylisz, nie idź tą drogą, aparaty nie robią zdjęć, tylko ich właściciel. Naucz się najpierw podstaw fotografii, bo czy zdjęcia z 50 będą ostre czy nie to zależy od Ciebie, a dokładnie od Twojej wiedzy.
Jakub365
16-12-2012, 22:59
chcę zmienić ponieważ chciałbym nowszy sprzęt z większymi "bajerkami" uważam, że pentax jest biedny jeśli chodzi o menu, wyświetlacz ma kiepskiej jakości, brak uchylanego ekraniku oraz mała ilość używanych obiektywów, a jak już coś się trafi to cena jest kosmiczna:/
Miałem K-x i po przesiadce na D90 jakością obrazka byłem trochę zaskoczony (mówię o JPG prosto z body) - Kiks wypluwał lepszej jakości zdjęcia przy wyższych ISO (od ok. 1000 wzwyż). Stąd też jeśli zależy CI na szumach, to D90 CI nie polecam. Jeśli chcesz któregoś z wymienionych Nikonów, to wiedz, że zakup taniej 50/1,8D wiąże się z tym, że nie ma Af i pozostaje ostrzenie manualne. Czy brakuje stabilizacji? Wszystko zależy od czasów, mnie nie brakuje, choć osobiście staram się nie schodzić poniżej 1/100 - widocznie ręce mi się trzęsą :).
Z drugiej strony, przesiadka na D5100 czy D3200, to nie szkoda pieniędzy? Pytam serio, bo nie będziesz miał ogromnego przeskoku jakościowego.
no do filmowania D90 nie się nie nadaję... brak AF w filmach, utrudnia to mocno filmowanie. Nie można chyba podłączyć zew mikrofonu (niech ktoś potwierdzi albo zaprzeczy).
nie posiada
otwieracz
16-12-2012, 23:09
chcę zmienić ponieważ chciałbym nowszy sprzęt z większymi "bajerkami" uważam, że pentax jest biedny jeśli chodzi o menu, wyświetlacz ma kiepskiej jakości, brak uchylanego ekraniku oraz mała ilość używanych obiektywów, a jak już coś się trafi to cena jest kosmiczna:/
"Bajerki" nie robią zdjęć, i od nich nie zależy jakość zdjęcia. Jakość wypluwanego obrazka zależy od jakości matrycy (a matryca to nie bajer w aparacie), podpiętego szkła do aparatu i wiedzy użytkownika.
piszesz ze P nie ma uchylanego a d3100 i d3200 też nie mają... jak rozważasz matryce 14, 16 i 24mpx to może jeszcze d5200 weź pod uwagę... nie wiem co Ci nie pasujuje w obecnym modelu...?
A nie lepiej zmienić na K5? Matryca taka sama, jak w D7000 i D5100, tylko lepiej oprogramowana.
Jakub365
16-12-2012, 23:35
nie wiem sposób poruszania się po menu, przechodzenie do różnych funkcji w N i C jest jakby lepsze, bardziej mi odpowiada do tego są to większe aparaty i lepiej w dłoni mi leżą nie wspominając już, że są ładniejsze:) obecny zestaw mam okazje sprzedać za 2k a za tą kwotę miałbym nikona z obiektywem 18-105 i dołożę parę zł i kupię 50mm. Do pentaxa jest bardzo mało używanych obiektywów, a też chciałbym mieć coś w zakresie takich ogniskowych jak podałem wyżej