Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Przystań
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/12/_DSC2231Edit_zps12ef8f69-1.jpg
źródło (http://i1155.photobucket.com/albums/p550/Grzegorz_Trzoch/_DSC2231-Edit_zps12ef8f69.jpg)
mskowronski
16-12-2012, 22:13
To ja może zacznę...
1. krzywy horyzont
2. przepalone chmury
3. dziwna winieta
4. niedopracowany kadr (ucięte łódki z lewej, a z prawej za dużo "niczego")
Ogólnie zdjęcie ma potencjał, ale poPSułeś je obróbką, która jest zbyt agresywna i kontrastowa.
Zdjęcie na pewno ma potencjał, ale razi przepał w chmurach, centralnie. Winieta nieregularna jakaś, dziwna, przez nią nienaturalny kontrast w chmurach wyszedł. Kolory wyprane.
piter670
17-12-2012, 07:40
Trafiam na kolejne Twoje zdjęcie, z jednej strony z "pojechaną" obróbką, z drugiej z pozostawieniem w ramach tej obróbki "oczywistych oczywistości" (horyzont, przepał). Robienie zdjęć sztampowych nie jest obowiązkiem - każdy eksperymentuje - ale tu wynika to raczej jeszcze z braku, niż nadmiaru wiedzy w posługiwaniu się PS ;).
Sam kadr ciekawy i "broni się".
Krzywy horyzont... Nie wiem jak moglem tego nie zauważyć :) Obróbka ostra, bo zdjęcie chciałem wrzucić w zupełnie inny klimat. Wyszło jak wyszło, bo PS nie posiadam, jedynie LR i od niedawna filtry NIK.
Przy cross procesingu wyszedł przepał, którego nie umiałem zniwelować.
Dziękuje za komentarze, dzięki nim idę powolutku do przodu. Na fejsie wśród znajomych ciężko liczyć na konstruktywna krytykę.
Następne mam nadzieje, ze będą lepsze.
Pozdrawiam
maniak666
31-12-2012, 13:56
... PS nie posiadam, jedynie LR i od niedawna filtry NIK.
Pozdrawiam
Masz potężne narzędzia.
Kwestią doświadczenia, ale przede wszystkim umiaru w ich stosowaniu jest by nie masakrowac zdjeć obróbką.
Pozdrawiam.
Wiem, staram się nie masakrować, ale czasem pokusa u początkującego jest zbyt silna :)
maniak666
31-12-2012, 14:10
Zapewniam Cię , ze nie tylko początkujących przypadłość.
Wiem coś o tym z autopsji:mrgreen: