Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Wybór lampy do CLS

Ronin79
16-12-2012, 17:34
Witam

Mam kłopot z wyborem lampy. Posiadam D70s i lampę SB-400. Potrzebuję zestawu umożliwiającego błyskanie lampą poza body. Pobawiłem się trochę różnymi kombinacjami z fotocelą i efekty były marne. Pożyczyłem SB-700 ustawiłem i nagle zaczęło wszystko działać jak należy.

Nie mam orientacji za bardzo w lampach i tu prośba do znawców tematu co można kupić (najlepiej w rozsądnych pieniądzach), żeby bez większych problemów działało w CLS.

slawek061964
16-12-2012, 17:44
Pożyczyłem SB-700 ustawiłem i nagle zaczęło wszystko działać jak należy.

no to sobie odpowiedziałeś dodał bym jeszcze Nissina

Ronin79
16-12-2012, 17:50
Tak, ale poza SB-700 jest jeszcze sporo innych lamp i dlatego chciałbym poznać wasze opinie. Wydatek jest raz na długi czas więc nie powinno się kupować pochopnie. Słyszałem trochę dobrych opinii o Metz ale nie miałem ich nigdy w ręku, a przy cenie 700-tki można dostać innych firm znacznie mocniejsze tylko czy warto i czy będą działały z cls.

Art Erie
16-12-2012, 17:51
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=198478

slawek061964
16-12-2012, 18:01
no nie i dlatego sugeruję systemowe zero problemów pewno są jeszcze używki można wychaczyć jakąś w dobrym stanie nie wiem czy to twoja pierwsza lampa ale na pewno nie będziesz żałować systemowej a i tak sądzę jeśli zainteresowałeś się CLSem to na jednej się nie skończy ,a moc ? wcale nie jest z nią tak źle daje rade

Fludi
17-12-2012, 13:00
Możesz się jeszcze ewentualnie zainteresować SB-900/910. Co prawdą są trochę droższe niż 700.

Ronin79
17-12-2012, 14:37
O systemowych wiem. Mnie interesują bardziej informacje na temat niezależnych producentów. Ich cena w stosunku do parametrów wygląda lepiej niż SB ale to w teorii. Chciałbym się dowiedzieć jak to wygląda od strony praktycznej. Mój aparat komunikuje się z lampą tylko na A 3. W planach zmiana body, z tylko obecnie więcej zyskam nową lampą niż nowym body więc musi poczekać.

Art Erie
17-12-2012, 14:46
Część lamp (równeż firmowa SB 700) ma okrojony CLS, więc warto sprawdzić czy pracuje na A3 i czy będzie działać z D70.
A tak w ogóle, to polecam SB 800 - tania i najlepsza lampa Nikona; menu CLS ma trochę pokręcone w porównaniu do SB 700/900/910, ale generalnie po za łatwiejszym menu młodsze siostry nie mają startu do SB 800 pod żadnym względem.

GonzoG
17-12-2012, 14:49
Jeśli tylko A3, to Nissin Di622 odpada - pracuje tylko na A1.
Metze poniżej modelu 48 pracują na każdym kanale, tylko w grupie A, więc każdy Metz będzie działał.
Więc wybór jest taki:

Nissin Di866 mk II
Metz 44 AF-1 Digital, 48 AF-1, 50 AF-1, 52 AF-1, 58 AF-2
Nikon SB-700/800/900/910
YongNuo YN-560EX, YN-565EX, YN-568EX,

z tego co mi wiadomo, to na tym wybór się kończy.

Część lamp (równeż firmowa SB 700) ma okrojony CLS

SB-700 ma okrojony tylko tryb Master, jako zdalna ma wszystkie funkcje poza automatyką przesłony (AA), która jest tylko i wyłącznie w SB-800 i SB-900/910.

slawek061964
17-12-2012, 16:56
A tak w ogóle, to polecam SB 800 - tania i najlepsza lampa Nikona; menu CLS ma trochę pokręcone w porównaniu do SB 700/900/910, ale generalnie po za łatwiejszym menu młodsze siostry nie mają startu do SB 800 pod żadnym względem.

i się z tym zgadzam

Art Erie
17-12-2012, 17:22
[...]SB-700 ma okrojony tylko tryb Master, jako zdalna ma wszystkie funkcje poza automatyką przesłony (AA), która jest tylko i wyłącznie w SB-800 i SB-900/910.

Przejęzyczyłeś się ;) Oczywiście miałeś na myśli automatykę lampy (SB 800 oferuje tryb A i rozszerzony AA)

Ronin79
18-12-2012, 02:20
Wolałbym lampę nową (ciężko o pewną używkę) i niechciałbym przekraczać 1000zł, chyba, że to będzie uzasadnione. Nikt nie używa tych lamp, żeby napisać o nich coś z praktyki?

GonzoG dzieki za listę. W twoim podpisie widziałem wymienioną 50 AF1. Mógłbyś podzielić sie opinią użytkownika?

GonzoG
18-12-2012, 03:25
GonzoG dzieki za listę. W twoim podpisie widziałem wymienioną 50 AF1. Mógłbyś podzielić sie opinią użytkownika?

Ogólnie, to wolę ją od SB-700 - często używam światła odbitego w dość dużych pomieszczeniach i ustawiam ręcznie zoom na 60-70mm (dla DX), gdzie jest wyraźnie mocniejsza od SB-700, tu porównywalna z SB-800.
Ma też możliwość wyboru między iTTL, a iTTL-BL, czego wg. mnie bardzo brakuje w SB-700.
Jedyny "minus", to tendencja do przepalania o 0.3-0.7 EV przy iTTL, jeśli używa się modyfikatorów jak mały (15x22) softbox, grid, czy strumienica (przy iTTL-BL dobrze naświetla). Z nakładanym dyfuzorem typu sto-fen jest ok w obu trybach.

Obsługa - bardzo prosta. Brakuje tylko potwierdzenia gotowości dźwiękiem, bo przy zdalnym błyskaniu, błyskanie diody AF jest mało widoczne, szczególnie w plenerze, gdzie raczej trzeba ustawić fotocelą, która jest z boku pod klapką baterii, w kierunku aparatu.

CLS - działa bez problemów, choć mogłoby być lepiej z czułością fotoceli. SB-700 pozwala na pracę w troszkę większych odległościach - z lampą wbudowaną w D7000 SB-700 wyzwalała się o ok 1-2m dalej w terenie otwartym. W pomieszczeniach nie miałem okazji porównać.

Fajną rzeczą, jest fakt, że lampa uruchamia się w różnych trybach w zależności czy jest podpięta pod body czy nie. A dokładniej jak ma komunikację z body, albo nie, to uruchamia się w ostatnim trybie używanym w danej sytuacji.
Ale też jak masz podpiętą i włączysz przed włączeniem aparatu (powiedzmy że zdalnie bez podpięcia masz w trybie remote CLS), to jak tylko włączysz aparat przełączy się w TTL, jeśli taki był ostatnio używany na body.
Więc nie trzeba za każdym razem ustawiać w odpowiedni tryb - taka funkcja mi się bardzo podoba. Bo zdejmuję lampę z body, wyłączam i włącza się już w trybie remote.

Z minusów:
- gorsze wspomaganie AF niż w SB-700 - rzuca pionowe mało ostre linie, które zaledwie pokrywają 5-9 centralnych punktów i raczej tylko czujniki krzyżowe są w stanie złapać ostrość. Dodatkowo zazwyczaj jest lekko przesunięte w górę i lewą stronę. Jest jednak lepiej niż w Nissin Di622 oraz Di622 mk II (mają takie samo wspomaganie) , gdzie wspomaganie działa tylko dla centralnego punktu AF, jak i kryje większy obszar, jednak kosztem zasięgu.
- podświetlenie wyświetlacza - ma dwa poziomy jasności i nie bardzo wiem od czego zależy dobór jego jasności... Zdarza się, że podświetla słabo, gdy jest nie jest za ciemno i przydałoby się mocniej...
- zastosowanie korekty błysku jednocześnie w lampie i body powoduje mało przewidywalne efekty - jest albo dobrze, albo prześwietla.
- brak blokady głowicy w innych pozycjach. Nie jest akurat to takie straszne jeśli tylko podnosimy palnik i nie obracamy aparatu - dość dobrze trzyma się pionowy obrót palnika, natomiast poziomo nie trzyma najlepiej i przy stosowaniu trochę cięższych modyfikatorów przy pionowym kadrowaniu i jakimkolwiek odchyleniu palnika potrafi się obracać.
- i to największy - lampa nie ma nic z dodatków. W pudełku otrzymujesz samą lampę. Ani pokrowca, ani stopki... Tak więc dyfuzor, czy filtry temperaturowe trzeba dokupić. Najbardziej mi brakuje właśnie dyfuzora i filtra do światła żarowego, choć ten dołączony do SB-700 jest, wg. mnie, trochę za ciepły, ale zawsze to lepsze niż nic.

Jak bym miał jeszcze raz wybierać, to wybór byłby pomiędzy: Metz 50, Metz 58 (2 palniki - bardzo fajna rzecz), SB-800, SB-910. Ostatecznie można dodać do tego Nissin Di866 mk II, ale totalnie nie przypadło mi do gustu menu lampy, które jest powolne w obsłudze, oraz Metz 52 - jednak obawiam się o żywotność dotykowego ekranu przy mało delikatnym obchodzeniem się ze sprzętem - w końcu jest od działania, a nie pieszczenia się z nim...

slawek061964
18-12-2012, 18:16
SB 700 ma też iTTl

Art Erie
18-12-2012, 18:19
SB 700 ma też iTTl

A możesz mi pokazać lampę, która ma iTTL BL z punktowym pomiarem światła?

Ronin79
21-12-2012, 02:41
Na polu bitwy pozostały Nissin Di688 mkII, Metz 50af1 i 52af1. Do tego oczywiście Sb700. Yongnuo odpada - jakoś nie mam przekonania, chyba że się mylę. Czy ktoś korzystał z tej opcji aktualizacji softu przez USB, czy to tylko zbędny bajer? Jak w praktyce spisuje sie ten Nissin? N youtube widzaiałem jakiś filmik, gdzie ta lampa pracowała strasznie głośno i skokami podczas pracu zoomu. Miałem wrażenie, że się zaraz zepsuje. Czy ta lampa tak ma, czy może tylko wrażenie z kiepskiego jakościowo filmiku?

Ronin79
31-12-2012, 15:45
Byłem zdecydowany na Nissina Di866 mkII (w poprzednim poście pomieszałem cyferki). Niestety z jego dostępnością jest tragedia, a w miejscach gdzie można zapłacić kartą to nawet śladu po nim (poza euro gdzie 28 dni roboczych oczekiwania). Czy z jej serwisem jest podobnie jak z dostępnością?

Ronin79
05-01-2013, 12:39
Zakup dokonany. Udało się kupić Nissina. Pierwsze wrażenie bardzo pozytywne. Jakość wykonania dobra, plastiki wysokiej jakości. Menu wymaga przyzwyczajenia, ale nie wydaje mi się, żeby chodziło wolno (wbrew powielanym opiniom) czy było jakoś nielogicznie rozwiązane. Współpraca w CLS - ok. W komplecie pokrowiec i stopka. Brak jedynie nakładanych filtrów i dyfuzora (tu sprawę rozwiązało za kilka zł Alle...). Mam za to pełen zestaw funkji (aż na wyrost w stosunku do moich potrzeb). Zobaczymy jak będzie po dłuższym użytkowaniu. Jak na razie oceniam ją bardzo pozytywnie.