Zobacz pełną wersję : refleksja
No to może z okazji zbliżających się świąt napiszę kilka słów.
Czytam posty, przeglądam zdjęcia i... wiecie ile razy miałem ochotę spalić komputer? :)
Wszędzie plucie jadem, jeden mądrzejszy od drugiego. Jaki sens ma komentarz do zdjęcia: "do kosza" ?
Albo stwierdzenia: "wystawiam gnioty do oceny" są moim zdaniem marnym zaproszeniem do szukaniu w zdjęciu czegoś wartościowego.
Wiem że świata nie zwojuje, ale to chyba nie jest takie trudne aby ktoś kto ma większą wiedzę czy umiejętności w łapaniu kadrów powiedział coś sensownego drugiemu człowiekowi. Mylę się?
Na święta życzę Wam: bądźcie ludzcy
I właśnie dlatego część osób nie zamieszcza tu zdjęć... (np.: ja :) ).
I znów przypomniał mi się eksperyment w którym ktoś wrzucił zdjęcie jakiegoś znanego i cenionego artysty na jakieś forum czy galerię pod innym nickiem i oczywiście zdjęcie zostało totalnie zjechane, choć na świecie uważane było za wzorcowe.
smutne to ale zapewne prawdziwe. w końcu narodowy sport Polaków to narzekanie :)
Rafał_Sz
16-12-2012, 17:21
Jest też niepotrzebna, głupia duma. Jeśli zdjęcie jest faktycznie do kosza, to co napisać? Tak?
-Widzę, że się starałeś, że masz zarąbistą lustrzankę i w ogóle, tylko wiesz, jakby to powiedzieć... Modelka to pasztet i dlatego to zdjęcie wygląda fatalnie!
Oczywiście pomijam wypowiedzi osób nie mających o fotografii zielonego pojęcia, ale za to mających niepohamowaną chęć wsadzenia komuś szpilki w d.
Mimo, że świąt nie obchodzę bo i one mnie nie obchodzą, życzę wszystkim mile spędzonych chwil w gronie rodzinnym, ale takich szczerych i z wyłączonym telewizorem. :)
Widzisz Rafał wszystko zależy od tego jak mamy ochotę się wypowiedzieć, zawsze ubieramy myśli w słowa, które nam się podobają. Uważam odmiennie niż Ty, że duma nie jest głupia a jednak nie napiszę elaboratu na ten temat :) bo szanuję Twoje zdanie, gdy mi nie jest z nim po drodze to milczę ot taka filozofia. Pozdr
Wystarczy : "zdjęcie do kosza, bo...." i jeśli w miejscu kropek znajdzie się konkretna i obiektywna krytyka to ma to sens.
Jeśli zdjęcie jest do kosza to napisać dlaczego i tyle.
Rafał_Sz
16-12-2012, 18:07
Widzisz Rafał wszystko zależy od tego jak mamy ochotę się wypowiedzieć, zawsze ubieramy myśli w słowa, które nam się podobają. Uważam odmiennie niż Ty, że duma nie jest głupia a jednak nie napiszę elaboratu na ten temat :) bo szanuję Twoje zdanie, gdy mi nie jest z nim po drodze to milczę ot taka filozofia. PozdrJa nie napisałem, że duma jest głupia, bo duma to bardzo ważna rzecz. Napisałem głupia duma, a to zupełnie coś innego. :)
Wystarczy : "zdjęcie do kosza, bo...." i jeśli w miejscu kropek znajdzie się konkretna i obiektywna krytyka to ma to sens.
Jeśli zdjęcie jest do kosza to napisać dlaczego i tyle.Jeśli coś się krytykuje, to powinno się to uzasadnić. To jest tak samo oczywiste, jak mówienie dzień dobry w pewnych okolicznościach. "Nie, bo nie" jest zarezerwowane wyłącznie dla kobiet w pewnym, comiesięcznym okresie ich życia (chociaż i tak jest przez nie notorycznie nadużywane). ;)
Jeśli zdjęcie jest do kosza to napisać dlaczego i tyle.
Tak powinno być zawsze. każdy może mieć swoje zdanie, ale powinien je umieć uzasadnić. Patrz niżej:P
Ja nie napisałem, że duma jest głupia, bo duma to bardzo ważna rzecz. Napisałem głupia duma, a to zupełnie coś innego. :)
Jeśli coś się krytykuje, to powinno się to uzasadnić. To jest tak samo oczywiste, jak mówienie dzień dobry w pewnych okolicznościach. "Nie, bo nie" jest zarezerwowane wyłącznie dla kobiet w pewnym, comiesięcznym okresie ich życia (chociaż i tak jest przez nie notorycznie nadużywane). ;)
Niestety obecnie panuje moda na kwestionowanie wszystkiego, łącznie z dobrym wychowaniem, przestrzeganiem norm i zasad, wychodzi że każdy może wszystko.
No to może z okazji zbliżających się świąt napiszę kilka słów.
Czytam posty, przeglądam zdjęcia i... wiecie ile razy miałem ochotę spalić komputer? :)
Wszędzie plucie jadem, jeden mądrzejszy od drugiego. Jaki sens ma komentarz do zdjęcia: "do kosza" ?
Albo stwierdzenia: "wystawiam gnioty do oceny" są moim zdaniem marnym zaproszeniem do szukaniu w zdjęciu czegoś wartościowego.
Wiem że świata nie zwojuje, ale to chyba nie jest takie trudne aby ktoś kto ma większą wiedzę czy umiejętności w łapaniu kadrów powiedział coś sensownego drugiemu człowiekowi. Mylę się?
Na święta życzę Wam: bądźcie ludzcy
Nie mylisz się. Napisałeś coś co widzi wiele osób ale tylko kilka jest w stanie zareagować. To taka sama sytuacja jak z gówniarzem w tramwaju - wydziera się, przeklina ale nikt mu uwagi nie zwróci bo po co, a potem pretensje że nikt nie reaguje.
Oj racja. I w tym momencie przypomniało mi się cyt.: "Każdy może, prawda, krytykować, a mam wrażenie, że dopuszczanie do krytyki panie to nikomu... Mmmm... Tak, nie... Nie podoba się. Więc dlatego z punktu mając na uwadze, że ewentualna krytyka może być, tak musimy zrobić, żeby tej krytyki nie było. Tylko aplauz i zaakceptowanie..." No więc budujmy :) A tak poważnie to aby coś zmienić, trzeba o problemie rozmawiać a nie jak mówisz w tramwaju odwrócić się, czy jakiejkolwiek sytuacji choćby naszych postach forumowych, dowalić i nie uzasadnić. Rozmawiajmy, to nic nie kosztuje a z pewnością wniesie więcej do naszego życia.
Zamiast "do kosza" to może lepiej "do szuflady"?
To co aktualnie wydaje nam się totalną szmirą za rok czy dwa może być arcydziełem ;)
Rafał_Sz
18-12-2012, 21:07
Zamiast "do kosza" to może lepiej "do szuflady"?
W moim biurku jest to niewielka różnica. ;)
Zawsze jeszcze można dać najgorszego gniota do AO. Przemilczą :)
To i ja coś napiszę, bo mam zasadne przemyślenia w tym temacie od lat obserwując co się tu dzieje.
Umieszczając zdjęcie w jednej z kategorii (nie tylko ja ale również inni), jeśli jest mało znaną osobą w tej kategorii a wystawia dobrą pracę, odzew osób głównie "krytykantów" jest niewielki, ale słów na + również brak. Dobre opinie są w stanie wystawić osoby spoza kręgu wzajemnych sympatyków, chwała im za to ! Jeśli natomiast fotkę wystawia osoba z "kręgu koleżeńskiego", zachwyty i klepanie po ramieniu aż razi w oczy.
Teraz sytuacja odwrotna, ktoś mało znany z fotką kiepską dostaje "zimny prysznic" i nigdy nie wróci ponownie. Osoba z kręgu wzajemnych sympatyków spotka się z umiarkowanymi opiniami na zasadzie, "następnym razem powinno być lepiej, popraw to czy tamto" ;-)
Zatem: autor wątku ma oczywistą rację i trafne spostrzeżenia z jakimi ja to obserwuję. Na razie celowo nie napiszę i jaką kategorię mam na myśli, sam zrezygnowałem z zamieszczania tam zdjęć. Kategoria skupia wokół siebie kilka osób wzajemnie sobie słodzących, choć poziom prac wysoki oddając im honor.
Teraz aby przelać czar goryczy
Inna kategoria tematyczna (też póki co nie napiszę jaka), ktoś zamieszcza jako "nowy" nawet przeciętną fotkę i nagle otrzymuje rzeczowe oceny bez wywyższania się i jest to w sposób kulturalny przedstawione.
Reasumując, są lepsze i dużo gorsze kategorie tematyczne...ja póki co mogę to odnieść do 2-3 i różnice widać że aż po "oczach bije"....
Sendilkelm
19-12-2012, 10:46
Mnie zastanawia jeszcze jeden fakt odnośnie komentarzy.
Czemu np. mała krzywizna horyzontu u osoby uczącej się, nowej, nie znającej jeszcze w pełni dobrych praktyk fotografowania jest błędem nie do przyjęcia, a u osoby zaawansowanej, wystawiającej 90% prac bardzo dobrych jest "drobiazgiem"? To jest jeden przykład, ale to samo dotyczy się: przepałów, kadrowania, kolorów, ostrości etc. Od dawna mnie to tutaj nurtuje. Moim zdaniem właśnie u bardzo dobrej osoby nie powinno się przymykać oka na rażący przepał, a u uczącej się można napisać: "jeszcze jest mały przepał, ale w końcu sam zaczniesz to zauważać". Tymczasem zazwyczaj jest tak:
Zdjęcia mega, światło super, moment świetny. Mały przepał w rogu, ale to niuans. Czemu niuans? Jesli ktoś dąży do perfekcji i dobrych zdjęć, to właśnie ten niuans jest błędem, który trzeba pokazać. A nie głaskać po plecach, że to jest "nic", bo zdjęcie dobre. Ba. To samo można spotkać w komentarzach odnośnie światła. U osób, które już mają za sobą kilkadziesiąt dobrych fotek na forum brak dobrego światła spotyka się z komentarzami: "Szkoda, że nie zaświeciło" zamiast "Wiesz przecież, że fotografia, to głównie gra świateł. Nie zaświeciło, więc zdjęcie powinno iść jako dokumentacyjne, a nie reprezentacyjne". No i teraz to samo u osób uczących się. "Brak światła dyskwalifikuje to zdjęcie. Wróć jak będzie dobre światło i dopiero pokazuj".
Czasami można przymknąć oko na błędy u osób dobrych, ale tendencja powinna moim zdaniem być odwrotna. Nie mówię o tym, żeby nie pisać o błędach i klepać po plecach osoby, które jeszcze nie zgłębili w pełni tajników fotografowania, ale oczywistym jest, że to oni będą popełniać błędy i przynajmniej na początku trzeba je im pokazywać, ale przymykać oko (do czasu). Niestety tak nie jest.
Bo to co wcześniej opisałem a Ty potwierdzsz swoimi słowy bierze się z tego że pewne kategorie tematyczne na forum "opanowane" są przez wzajemne kolesiostwo. W zasadzie nikomu nic do tego a jednak zmienia to do tego stopnia, że stanowi to "zaklęty" krąg tylko dla swoich klepiących się po ramieniu... a osoba "z poza" jest poza nawiasem.
Jakby nie zauważyć wciąż tylko te same osoby prowadzą między sobą tam dysputy dowartościowując się wzajemnie ;-)
Takich rzeczy jak stronniczość komentarzy nie unikniemy nigdy, nawet chyba nie ma sensu się bardziej nad tym zagłębiać. Myślę że skoro wątek tli się swoim malutkim płomyczkiem to jest szansa,że ktoś dzięki temu zmieni podejście i będzie więcej przyjaźnie nastawionych ludzi. Takich, którzy wskażą kierunek, dadzą coś bezinteresownie drugiej osobie. Żebym nie był źle zrozumiany, nie mam potrzeby zostać pro fotografem, bo żyję z czegoś innego. Fotografia to moja odskocznia, sposób na wypełnienie życia radością, dotknięcie czegoś magicznego ;)
Myślę że skoro wątek tli się swoim malutkim płomyczkiem to jest szansa,że ktoś dzięki temu zmieni podejście i będzie więcej przyjaźnie nastawionych ludzi. ;)
Ci przyjaźni to raczej ci z doskoku a nie stali bywalcy ;-)