Zobacz pełną wersję : Problem z odwróconym kitem do NIKON'A D3100
Nie wiem, czy ten temat juz byl, czy nie, jesli tak, to prosze powiadomic. Jestem tu nowa.
Mam problem i licze na pomoc najjasniejsza i najprostsza.
Otoz mam standardowy obiektyw i dokupiony adapter do odwrotnego mocowania. Gdy mocuje obiektyw i wlaczam
DSLR to wyskakuje komunikat "Nie zamoc. obiektyw". Co robic?
HEELP!!
militarius
16-12-2012, 00:32
przestaw na tryb "M" ;)
przestaw na tryb "M" ;)
Przestawiłam i niestety też nie działa. Próbowałam nawet odsłonić
przesłone ręcznie ale niestety tym fikuśnym pstryczkiem ale niestety..
wasilewk
16-12-2012, 11:30
Tak ustaw aparat, żeby robił zdjęcia nawet bez obiektywu - potem zamontuj odwrócony obiektyw. Regulacja przysłony i ostrości oczywiście manualnie.
Tak ustaw aparat, żeby robił zdjęcia nawet bez obiektywu - potem zamontuj odwrócony obiektyw. Regulacja przysłony i ostrości oczywiście manualnie.
Ok, spoko. Próbowałam poszukać takiej opcji ale nie mogę znaleźć. Poszukam jeszcze, może coś wymyślę. A obsługa Manualna, jakim sposobem w DX?
Ok, spoko. Prubowałam poszukać takiej opcji ale nie mogę znaleźć. Poszukam jeszcze, może coś wymyślę. A obsługa Manualna, jakim sposobem w DX?
Dobra, juz wiem. Tylko tej opcji nie moge znaleźć :/
Przede wszystkim, to obiektywy G nie nadają się do odwrotnego mocowania, ze względu na brak możliwości ustawienia przysłony. Kombinowanie z patyczkami blokującymi popychacz, to proszenie się o kłopoty. I dopiero wtedy powinnaś napisać w dziale serwis.
Musisz użyć obiektywu z pierścieniem przysłony, np 50/1.8D. Nie musi to być wcale Nikkor. Bardzo dobrze spisują się obiektywy M42 (ale mają zwykle filtr 49 mm).
Poczytaj dział optyka/filtry, pierścienie.
Przede wszystkim, to obiektywy G nie nadają się do odwrotnego mocowania, ze względu na brak możliwości ustawienia przysłony. Kombinowanie z patyczkami blokującymi popychacz, to proszenie się o kłopoty. I dopiero wtedy powinnaś napisać w dziale serwis.
Musisz użyć obiektywu z pierścieniem przysłony, np 50/1.8D. Nie musi to być wcale Nikkor. Bardzo dobrze spisują się obiektywy M42 (ale mają zwykle filtr 49 mm).
Poczytaj dział optyka/filtry, pierścienie.
Ok dzięki.
Ok dzięki.
Przepraszam za OT, ale muszę...
Masz ciekawy nick. Domyślam się, że z tym modelem wiążesz przyszłość ;)
Jeszcze raz przepraszam ;)
Przepraszam za OT, ale muszę...
Masz ciekawy nick. Domyślam się, że z tym modelem wiążesz przyszłość ;)
Jeszcze raz przepraszam ;)
No moze calkowitej przyszlosci to nie, ale ze narazie jestem dobrym amatorem a
ten model jest odealny dla mnie – jak narazie :)