Zobacz pełną wersję : Jaki termometr dla niemowlaka
hackermuz
15-12-2012, 12:23
Od ilości opinii na necie można zgłupieć :) Co polecacie?
wasilewk
15-12-2012, 12:29
Nie pamietam typu. Taki pistolet - po przyłożeniu 10cm od czoła i naciśnieciu 'spustu' od razu pokazuje temperaturę na wyświetlaczu.
hackermuz
15-12-2012, 12:50
no właśnie jest masa takich i często widzę opinie, że można sobie mierzyć do woli i za każdym razem jest pokazywana inna temperatura
igorbyrski
15-12-2012, 12:53
http://www.amazon.com/Braun-Thermoscan-Thermometer-ExacTemp-Technology/dp/B001FWXKMM
ten chyba najlepszy - tylko nie wiem czy dla niemowlaka bedzie odpowiedni...
W szpitalu takich uzywaja. Pomiary sa... niedokladne i czesto rozne na przestrzeni 3 kolejnych pomiarow... Moim zdaniem kwestia metody pomiaru.
@up
Douszny. Moze nie byc odpowiedni dla niemowlaka.
wasilewk
15-12-2012, 12:59
no właśnie jest masa takich i często widzę opinie, że można sobie mierzyć do woli i za każdym razem jest pokazywana inna temperatura
Ja używam często podczas opieki nad 4-letnim wnuczkiem. Od 4-ch lat działa i to dobrze. Nie będziemy tu rozważać dokładności, ale mój egzemplarz działa poprawnie, gdy ja mierzę: jak mierzy żona, to już pomiary są różne. Trzeba przestrzegać tych 10cm i puścić przycisk dopiero po usłyszeniu 'beep'. Przez 4 lata pomiarów (dzieci i dorośli) stwierdziłem, że zdaje egzamin wystarczająco.
Pzdr.
A jak bedziesz mial go pod reka mozesz podac wiecej informacji o producencie, modelu, gdzie zostal kupiony moze? Moze po prostu jest lepszy niz to co uzywaja teraz.
wasilewk
15-12-2012, 13:04
A jak bedziesz mial go pod reka mozesz podac wiecej informacji o producencie, modelu, gdzie zostal kupiony moze? Moze po prostu jest lepszy niz to co uzywaja teraz.
To jest ThermoFlash ma jakiś numerek: 072280400293 - syn zamówił przez internet - koszt ok. 450zł.
Ja przetestowałem termometr do skroni, nie zdał egzaminu zbyt duże rozbieżności,
Pozostał nowoczesny termometr tradycyjny - czyli elektroniczny do pupy, teraz jak dzieciaki są starsze mierzyny pod pachą rtęciowym, albo nowszym 5-cio minutowy (inna ciecz w zbiorniczku).
Tremometry elektroniczne raczej pod pachą dają złe wyniki.
Takiego (http://www.amazon.co.uk/Braun-ThermoScan-IRT4520-Ear-Thermometer/dp/B0001D0LMS/ref=sr_1_1?s=drugstore&ie=UTF8&qid=1355518338&sr=1-1) rozważam jako dla starszych i dla noworodków. Niby można ale.... Ja to w ogóle tym elektronicznym nie ufam. A takie małe, przypominające kształtem normalny termometr to w ogóle jakieś ostatnie G jest
Ten ThermoFlash to coś takiego (http://www.ceneo.pl/5779181#tab=spec) ?
wasilewk
15-12-2012, 14:04
Ten ThermoFlash to coś takiego (http://www.ceneo.pl/5779181#tab=spec)?
Tak.
Ja kupiłem kilka temu taki właśnie pistoletowy (głowicę przykłada się do czoła) za jakoś 39pln... Pomiary są powtarzalne, zgadzają się z wskazaniami tradycyjnego termometru.
Microlife NC 100 (http://www.ceneo.pl/4551354)
mam, polecam :)
przy okazji masz mozliwosc mierzenia temperatury w pomieszczczeniu,
czy temperatury jedzonka dla dziecka albo wody w wanience ;)
Ja kiedyś miałem Brauna takiego do ucha ale dużo zależało od tego pod jakim kątem się to do ucha wsadziło i dodatkowo dziecko nie lubiło jak mu się coś do ucha wkłada. Fajne są takie w smoczku, jak dziecko używa smoczków. My kiedyś kupiliśmy taki pasek przykładany do głowy co w 5 sek. podaje przybliżoną temperaturę. Używamy do dzisiaj. W sumie to nie o ma dużego znaczenia czy dziecko ma 38 czy 38,5 tak aby się zorientować czy gorączka jest czy nie.
hackermuz
17-12-2012, 00:11
Microlife NC 100 (http://www.ceneo.pl/4551354)
mam, polecam :)
przy okazji masz mozliwosc mierzenia temperatury w pomieszczczeniu,
czy temperatury jedzonka dla dziecka albo wody w wanience ;)
No właśnie na ceneo ma mnóstwo negatywnych opinii, że są duże różnice pomiaru.
Na bangla.pl czy jak sie ta stronka nazywa też niezbyt to chwalony wynalazek. Ja chyba kupie tego Brauna ktorego wspomnialem wczesniej.
jak sie go uzywa prawidlowo to odczyty sa prawidlowe ;)
Mam obecnie 1,5 roczną Antosię.
Nie wiem jak inni, ale my potrafimy obecnie bez termometru wyczuć/zobaczyć po małej czy w ogóle ma temperaturę, czy też jest mocno rozgorączkowana. Dziecko daje jeszcze milion innych oznak, że coś jest nie tak.
Posiadamy termometr elektroniczny z miękką końcówką (dupcia ,ucho, pacha) - 10- sekundowy. Ale pomiaru dokładnego to on nie daje, gdziekolwiek by go nie umieścić.
Ze słyszenia i obserwacji moim zdaniem wynika, że nie ma ideału.
marcinq76
17-12-2012, 22:55
my mamy jakiś silvercrest z lidla i mierzy bardzo dobrze. Jedynie trzeba wiedzieć gdzie mierzyć, bo na czole w każdym miejscu będzie trochę inna temperatura :)
Ja tego nie rozumiem :( Kiedyś była szklana rurka z podziałką i rtęcią i wszystko działało jak należy. Teraz na kilkanaście rodzajów termometrów nic nie jest wiarygodne
Ja do dziś mam kilka rtęciowych bo te elektroniczne to coś kiepsko działają.
Ja tego nie rozumiem :( Kiedyś była szklana rurka z podziałką i rtęcią i wszystko działało jak należy. Teraz na kilkanaście rodzajów termometrów nic nie jest wiarygodne
Kiedyś to nawet D100 robiło zdjęcia ;)
rtęciowe lub te z płynem, bo jest różny, są zdecydowanie najdokładniejsze
dokładna elektronika jest bardzo droga a i tak potrzebuje skalowania
dokładność elektronicznych termometrów zależy bardzo od siły baterii i części używania...tracą dokładność...
jako orientacja wystarczą ale w przebiegu choroby wirusowej z wysoką temperaturą gdzie liczy się czas do podania następnej dawki leku się nie nadają....
myszatek
09-07-2013, 12:43
Podobno w miarę dokładny pomiar daje termometr Microlife NC 100. Jest elektroniczny i bezdotykowy, wyposażony w dodatkowe funkcje typu alarm gorączki. Ale są też inne termometry tej firmy, też niezłe.
Ja do dziś mam kilka rtęciowych bo te elektroniczne to coś kiepsko działają.
Mój ojciec ma trzy rtęciowe, z których każdy pokazuje inną temperaturę.
Mierzy trzema na raz i wyciąga średnią :)
Mi kiedyś znajomy lekarz polecił Braun IRT 4520, przyznaję, że jest rewelacyjny.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://nokautimg3.pl/p-f6-a0-f6a0b1ce5949ff30e98d169eb9187694500x500/termometr-braun-irt-4520.jpg)
u kupno takiego jak nam mierzono temperaturę jak bylismy niemowlakami problemu nie rozwiąże ? Przeżylismy, dorośliśmy, jesteśmy zdrowi i problemu nie ma.
Czy teraz niemowlaki sa inne niż my byliśmy i wymagają kosmicznej technologii do zmierzenia temperatury.
Prosze mnie uświadomic bo czytając te wszystkie watki mam prawo podejrzewac ze obecnie dzieci rodza się jakieś inne bo wymagają tak zaawansowanych i kosmicznych rozwiązań jakich 30 lat temu nie było. A patrze po znajomych i jakoś nie sa koślawi, głupi, niedożywieni mimo że mierzyli im temperature rtęciowym i srali w tetrę.
Rtęciowych już się nie produkuje/sprzedaje od dawna.
u kupno takiego jak nam mierzono temperaturę jak bylismy niemowlakami problemu nie rozwiąże ? Przeżylismy, dorośliśmy, jesteśmy zdrowi i problemu nie ma.
Czy teraz niemowlaki sa inne niż my byliśmy i wymagają kosmicznej technologii do zmierzenia temperatury.
Prosze mnie uświadomic bo czytając te wszystkie watki mam prawo podejrzewac ze obecnie dzieci rodza się jakieś inne bo wymagają tak zaawansowanych i kosmicznych rozwiązań jakich 30 lat temu nie było. A patrze po znajomych i jakoś nie sa koślawi, głupi, niedożywieni mimo że mierzyli im temperature rtęciowym i srali w tetrę.Wiesz, to jest tak, że jak się nie ma dziecka, to trochę się nie wie, o czym się piszę... Oczywiście, jakoś się wychowaliśmy i wyrośliśmy, mimo braku kosmicznych technologi... Ale zapytaj swoich rodziców, jaką gehennę przechodzili i oni i Ty, jak Ci mieli rtęciowy termometr wsadzić w... tam, właśnie tam, żeby Ci zmierzyć temperaturę, podczas gdy Ty miałeś wysoką gorączkę, byłeś marudzący, zapłakany, źle się czułeś, liczyła się każda minuta... Bo u dziecka sprawy mogą przybrać zły obrót dosłownie z minuty na minutę... Kiedyś też umieralność była większa, bo nie było kosmicznych technologii. Więc dlaczego mamy z nich nie korzystać teraz, skoro są na wyciągnięcie ręki? Wiesz ile można i dziecku i sobie stresu oszczędzić, mając możliwość zmierzyć temperaturę w pół sekundy, a nie w 3 minuty?
Rtęciowych już się nie produkuje/sprzedaje od dawna.
http://allegro.pl/listing/listing.php?string=termometr+rt%C4%99ciowy ;>
Rafał_Sz
11-07-2013, 08:35
Jakikolwiek dobry, markowy termometr na podczerwień rozwiązuje sprawę. Dodatkowo szybko mierzy się temperaturę pokarmu i tą w pomieszczeniu.
http://allegro.pl/listing/listing.php?string=termometr+rt%C4%99ciowy ;>
Precyzyjniej - nie wolno na terenie Unii produkować i wprowadzać do obiegu. Przy aukcjach widnieje napis: Wprowadzone do obiegu zgodnie z dyrektywą UE przed 03.04.2009. Zdarza się, ze sprzedawane są teromometry wycofane ze szpitali (!). Ten problem (zakazu używania rtęci) dotyczy też ciśnieniomierzy rtęciowych, ponoć najdokładniejszych - w gabinetach funkcjonują jeszcze niedobitki.
Ja mam dwójkę dzieci (obecnie w wieku 5 lat i 3.5 roku) i nie wyobrażam sobie już teraz niczego innego niż:
http://www.hurt.com.pl/termometr-thermoflash-lx-26-visiomed,p8637.html?k=c&start=porownywarka;ceneo;8637
Ja mam starszy model, kosztował 4 lata temu ok. 270pln. Do dzisiaj działa na tym samym komplecie baterii alkalicznych.
Bardzo dokładny i szybki pomiar (<1sek), ale przede wszystkim możliwa jest kontrola temperatury gdy dziecko śpi, bo głowicę termometru zbliżamy do czoła dziecka na około 3-5cm. Jako, że jest to pirometr, ważne jest miejsce na czole, którego temperaturę kontrolujemy (pokazane w instrukcji), bo temperatura może różnić się znacznie.
Dla pewności warto mieć jeszcze zwykły termometr elektroniczny "pod pachę" - mamy też taki za 10pln. Kilka razy, gdy dzieci mocno gorączkowały weryfikowaliśmy wskazania Thermoflasha, ale zawsze się potwierdzały.
RobertMiernik
11-07-2013, 10:41
Dodatkowo szybko mierzy się temperaturę z pokarmem i tą w pomieszczeniu.
No tak, w celu osiągnięcia maksymalnego przyrostu pasza powinna być odowiednio spreparowana.
Dla pewności warto mieć jeszcze zwykły termometr elektroniczny "pod pachę" - mamy też taki za 10pln. Kilka razy, gdy dzieci mocno gorączkowały weryfikowaliśmy wskazania Thermoflasha, ale zawsze się potwierdzały.
Nie wiem czy to dobry pomysł, weryfikować cokolwiek urządzeniem za 10 zł...
szczególnie elektronicznym, już lepiej raz na jakiś czas zrobić kontrolny pomiar jakimś rtęciowym.
;]
Precyzyjniej - nie wolno na terenie Unii produkować i wprowadzać do obiegu. Przy aukcjach widnieje napis: Wprowadzone do obiegu zgodnie z dyrektywą UE przed 03.04.2009. Zdarza się, ze sprzedawane są teromometry wycofane ze szpitali (!). Ten problem (zakazu używania rtęci) dotyczy też ciśnieniomierzy rtęciowych, ponoć najdokładniejszych - w gabinetach funkcjonują jeszcze niedobitki.
Powiem Ci tak, kicha mnie ta dyrektywa, mam nadzieję, że fabryki przed jej wejściem pracowały na 3 zmiany i za 10 lat też będę mógł kupić rtęciowca. A ekologię niech sobie w ... wsadzą, razem z elektroniką która będzie zalegać na wysypiskach, gdy takie elektroniczne cuda się rozsypią po paru latach.
Mam zwykły elektroniczny - dziecko ma 4 lata i jeszcze żyje, choć rozważałem opcję wykupu jakiegoś satelity NASA by móc weryfikować mój pomiar.
Ps. A poza tym mam jeszcze dłoń, którą przykładam do czoła - dość dobrze weryfikuje odczyty....
Odkopuję :D
Już od kilku lat mam zamiar kupić jakiś dobry, bezdotykowy termometr. Wybór padł na Beurer FT90 - macie jakieś doświadczenie z tym modelem? Może polecacie coś innego? O Microlife NC 100 troche poczytałem i troszkę się zraziłem.
Ja mam dwójkę dzieci (obecnie w wieku 5 lat i 3.5 roku) i nie wyobrażam sobie już teraz niczego innego niż:
http://www.hurt.com.pl/termometr-thermoflash-lx-26-visiomed,p8637.html?k=c&start=porownywarka;ceneo;8637
Ja mam starszy model, kosztował 4 lata temu ok. 270pln. Do dzisiaj działa na tym samym komplecie baterii alkalicznych.
Bardzo dokładny i szybki pomiar (<1sek), ale przede wszystkim możliwa jest kontrola temperatury gdy dziecko śpi, bo głowicę termometru zbliżamy do czoła dziecka na około 3-5cm. Jako, że jest to pirometr, ważne jest miejsce na czole, którego temperaturę kontrolujemy (pokazane w instrukcji), bo temperatura może różnić się znacznie.
Mamy go od czasu narodzin córeczki czyli 1,5 roku. Albo ja jestem nienormalny albo to jest jedno wielkie G. Już 2 razy go reklamowaliśmy bo pokazywał co chciał. Za każdym razem dostawaliśmy nowy. To że termometr (rzekomo sprawny) pokazuje u dorosłego zdrowego człowieka regularnie temp poniżej 36 stopni chyba nie świadczy na jego korzyść. Jak córce mierzyliśmy to się po 3 próbach poddałem bo wychodziło na to że zamiast stanu podgorączkowego młoda ma jakieś 35 stopni. Termometr leży głęboko w szafce a jak potrzebujemy to bierzemy od rodziców rtęciowego klasyka. Ten się nie myli
velaskez
09-09-2014, 23:08
Jak potrzeba dokładności to możecie kupić sobie pirometr z prawdziwego zdarzenia :twisted:
http://www.atel.com.pl/produkt.php?hash=06343&adwords=PRO_MIE_Pirometry&gclid=CN7i8ZmF1cACFVNutAodlgkArw
Jak potrzeba dokładności to możecie kupić sobie pirometr z prawdziwego zdarzenia :twisted:
http://www.atel.com.pl/produkt.php?hash=06343&adwords=PRO_MIE_Pirometry&gclid=CN7i8ZmF1cACFVNutAodlgkArw
Nie wiem, czy zdajesz sobie sprawę, że do celów diagnostycznych, najlepiej mierzyć temperaturę wewnętrzną ciała, Najlepiej odbytniczy lub waginalnie. ;-)
velaskez
09-09-2014, 23:32
Nie wiem, czy zdajesz sobie sprawę, że do celów diagnostycznych, najlepiej mierzyć temperaturę wewnętrzną ciała, Najlepiej odbytniczy lub waginalnie. ;-)
Zdaje, ale wyraz twarzy znajomych jak bym mierzyl tem dziecka z 15m celujac w nie laserem - bezcenne.
virginia
31-12-2014, 14:11
najlepszy termometr dla noworodka to taki bezdotykowy, ja jakis czas temu kupiłam niemiecki Geratherm Non Contact, jest dokładny w pomiarze i prosty w obsłudze, no i wykorzystuję go też do mierzenia temperatury wody, czy mleka
czarny75
26-01-2015, 20:22
Jedziesz z rocznym szkrabem na szczepienie.
Przemiła pani pielęgniarka ostrzega że w przypadku wystąpienia podwyższonej temperatury potrzebny jest kontakt z lekarzem.
Mierzysz elektronicznym cudem raz i 38..drugi raz i 36.6.
Mierzysz u siebie i za każdym razem inny odczyt..
I wiesz już co chcesz zrobić producentowi tego urządzenia.
Andrzej1974
26-01-2015, 20:36
E tam, normalka. Elektroniczne cuda tak mają. Też przez to przechodziłem. Co pomiar to inny wynik. Hmm... może średnią trzeba z tych pomiarów obliczyć? ;-)
wasilewk
26-01-2015, 20:57
E tam, normalka. Elektroniczne cuda tak mają. Też przez to przechodziłem. Co pomiar to inny wynik. Hmm... może średnią trzeba z tych pomiarów obliczyć? ;-)
Lepiej kupić lepszy termometr.
Andrzej1974
26-01-2015, 21:05
Lepiej kupić lepszy termometr.
Ja właśnie mam niby "ten lepszy"...
Ja właśnie mam niby "ten lepszy"...
Jaki masz dokładnie?
Ja we wrześniu 2014 patrząc po tym wątku :) kupiłem Beurer FT 90 i mogę go polecić, nie muszę wyciągać średniej z kilku pomiarów :) praktycznie każdy pomiar w pomieszczeniu zamkniętym jest taki sam. Ostatnio troszkę starł mi się napis "SCAN", ale to zapewne przez reakcję z jakimś kremem dla dziecka, bo termometr był cały tłusty.
19 stycznia urodziło mi się drugie dziecko, oby nie zachodziła potrzeba jego używania :) czego sobie i Wam życzę.
19 stycznia urodziło mi się drugie dziecko, oby nie zachodziła potrzeba jego używania :) czego sobie i Wam życzę.
Krzychu gratulacje, ale jak nie bedziesz uzywal dziecka to sie zepsuje :mrgreen:
Andrzej1974
27-01-2015, 06:55
Ja mam Microlife NC 100. Błąd pomiarowy 0,2 st ale to wg producenta (marketing). Życie pokazuje co innego.
Żaden termometr, który mierzy na odległość nie jest dokładny. U dzieci najbardziej wiarygodne są tradycyjne metody mierzenia, oczywiście można użyć termometru elektronicznego. Gwarantuję, że rozrzut wyników będzie bardzo mały.
Krzychu gratulacje, ale jak nie bedziesz uzywal dziecka to sie zepsuje :mrgreen:
Używam to żony, dziecko puszczam samopas ;)
Super mierzy NonContact. Z tego co się orientuję to identyczny termometr mają w szpitalach lekarze i pielęgniarki. Na długo mi bateria tutaj wystarcza, a korzystamy często bo poza gorączką też sprawdzam nim ile stopni ma mleko dla dziecka. Polecam.
greku792
24-08-2017, 10:51
Ja używam Microlife i jest w miarę dokładny.
Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka
Oczywiście - bezdotykowy. Jaki? To zależy od budżetu.
Ja rowniez polecam NonContact