Zobacz pełną wersję : Bracket i zestaw studyjny
Kacper82
15-12-2012, 11:15
Witajcie,
Ostatnio mnie wzięło na zdjęcia doświetlone zewnętrznymi lampami. Jednak jest to tylko mój odchył, zawodowo zajmuję się fotografią reporterską, dlatego planuję skompletować zestaw, z którego część pasowałaby do reporterki.
Na razie posiadam dwa statywy, parasolkę i SB-700
I tak dokupić chcę:
- bracket na lampę błyskową (czym kierować się przy jego wyborze, polecicie jakiś?)
- coś do wyzwalania lamp - i tu mam największy problem, bo musi być to coś bezprzewodowego, żeby pasowało i do strobingu i do bracketu i nie może być za duże, bo się nie zmieści w bracket..
- dodatkowa lampa - zastanawiam się nad SB-910 jeśli fundusze pozwolą + statyw do niej
- softbox
Co sądzicie o takim komplecie na start? Jaki sprzęt polecilibyście?
Z góry dzięki!
RobertMiernik
15-12-2012, 14:29
- bracket na lampę błyskową (czym kierować się przy jego wyborze, polecicie jakiś?)
Koniecznie idź do sklepu w którym będziesz mógł pomacać sprzęt po zamocowaniu na swój aparat. Każdy ma odrobinę inną technikę trzymania puszki i te odrobiny często powodują nieprzyjemne problemy. Mój pierwszy kupiony przez internet bracket musiałem pchnąć bo mimo, że wg znajomego to był najlepszy ja ciągle zaczepiałem o niego. Później okazało się, że on inaczej rękę układa przy kręceniu zoomem.
Zdecydowanie trzeba macać!
- coś do wyzwalania lamp - i tu mam największy problem, bo musi być to coś bezprzewodowego, żeby pasowało i do strobingu i do bracketu i nie może być za duże, bo się nie zmieści w bracket..
Sensowne brackety zawsze mają kabelek do wyzwalania i to jest jedyne słuszne rozwiązanie...
jomawitu
15-12-2012, 15:09
Będę dziś na Allegro wystawiał praktycznie jak nowy, zetaw Nikon SB-R1C1. W komplecie są dwie lampy SB-R200 i sterownik SU-800, którym można wyzwalać także inne lampy z systemu Nikona z odległości do 10m. Taki zestaw można także wykorzystać w reporterce, w prosty sposób uzyskując efekt jak Terry Richardson. Cena całego kompletu będzie oscylowała wokół ceny SB-910 więc zapraszam wieczorkiem na aukcję :)
Kacper82
15-12-2012, 15:45
Jomawitu: Dzięki za ofertę, ale wydaje mi się że nie jestem tak zaawansowany żeby używać zestawu makro do focenia w reporterce. Ponadto, poszukuje czegoś uniwersalnego, a na ten zestaw raczej nie założę softboksa i nie użyję w plenerze na sesji ;)
RobertMiernik: Dzięki, z tym że problemem jest znalezienie sklepu gdzie takowe są... w poniedziałek będę w Szczecinie to poszukam...
Dlaczego uważasz że bezprzewodowy wyzwalacz nie ma sensu do bracketu? Wydaje mi się że jest to uniwersalne połączenie, które można też użyć do innych celów.
RobertMiernik
15-12-2012, 15:52
.
RobertMiernik
15-12-2012, 15:53
Brackety sa tak robione, zeby pracowac z kabelkiem, nie ma tam miejsca na duzy wyzwalacz a tylko takie przenosza TTLa
Kacper82
15-12-2012, 17:17
Czyli muszę się przyszykować na kupno i zewnętrznego wyzwalacza, i Bracketa z kabelkiem?
Co do wyzwalania na start polecacie do 2-3 lam błyskowych? W zasadzie nie musi przenosić TTLa, chciałbym nauczyć się prawidłowego doświetlania na manualu.
RobertMiernik
15-12-2012, 17:22
Co do wyzwalania na start polecacie do 2-3 lam błyskowych? W zasadzie nie musi przenosić TTLa, chciałbym nauczyć się prawidłowego doświetlania na manualu.
To w zupełności wystarczy 603 - najtańszy ale powinien bez problemu wystarczyć.
jomawitu
15-12-2012, 20:54
Jomawitu: Dzięki za ofertę, ale wydaje mi się że nie jestem tak zaawansowany żeby używać zestawu makro do focenia w reporterce. Ponadto, poszukuje czegoś uniwersalnego, a na ten zestaw raczej nie założę softboksa i nie użyję w plenerze na sesji ;)
Tutaj akurat się baaaardzo mylisz :)
Poza mocowaniem na obiektywie, lampy posiadają w zestawie stopki, które montuje się np. na statywie, brackecie itp... Pracują bezprzewodowo w i-TTL, D-TTL, TTL, manualu, ewentualnie na kablu TTL. Wszystko będzie w aukcji. Poza tym masz SB-700 - czyli byłyby w sumie trzy źródła światła kontrolowane bezprzewodowo z jednego sterownika, a dołożyć poźniej możesz w zasadzie nieskończoną ilość lamp podzieloną na trzy grupy. Napisałem to tylko by wyjaśnić. I tak zdecydujesz co dla Ciebie najlepsze.
Pozdrawiam :)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.jomawitu.com/rozne/Nikon_SB-R1C1.jpg)