PDA

Zobacz pełną wersję : Ocena zestawu do domowego studia

dkk
14-12-2012, 17:04
Witam,

Chciałbym poprosić o opinię nt wybranego przez mnie zestawu do domowego studia, które służyć będzie do fotografii przedmiotów - największym z nich będzie 5L opakowanie płynów.

Mam już:
Nikon D60

Chcę kupić:
2 x Lampa Quantuum R+300
2 x Softbox Quantuum 80x120
2 x Quantuum AIR statyw 260 cm
Wyzwalacz radiowy PocketWizard Plus III

Stół bezcieniowy zrobię sobie sam

Czy wg was zestaw jest rozsądnie skomponowany? Zastanawiam się czy nie potrzebuję jeszcze czegoś do oświetlenia przedmiotów od dołu?

MateuszB
14-12-2012, 17:29
Skoro będą to przedmioty nie większe gabarytowo od opakowania 5-litrowego płynu, to moim zdaniem (uwaga: nie mam doświadczenia ;) jestem tak samo przed zakupem pierwszego sprzętu studyjnego) nie potrzebujesz aż tak dużych softbox'ów. Może 60x90 cm?
Co do pozostałych podpunktów, to niech wypowiedzą się Ci doświadczeni.

marszull
14-12-2012, 17:42
softy moga byc mniejsze i bym dorzucil okte albo okte i jeden soft
plus lampy bym sie zastanowil nad wieksza regulacja (gdzies pod spodem sa posty o lampach)
statywy i wyzwalacze ok
aha i pomysl o jakims prostym boomie, bo czasem trzeba zaswiecic z gory

Flores
14-12-2012, 17:57
Żadnych odbłyśników nie zamierzasz dokupić?

MateuszB
14-12-2012, 18:03
Żadnych odbłyśników nie zamierzasz dokupić?

Zapewne w celu zminimalizowania kosztów, odbłyśniki zostaną wykonane własnoręcznie, chociaż mogę się mylić - Autor wątku nic nie wspomniał o budżecie.

dkk
14-12-2012, 18:54
No właśnie, własnoręcznie to chcę zrobić tylko stół bezcieniowy, resztę już kupię, budżet - nie chcę za dużo wydać, bo to tylko na własne potrzeby sprzęt.

softy moga byc mniejsze i bym dorzucil okte albo okte i jeden soft
plus lampy bym sie zastanowil nad wieksza regulacja (gdzies pod spodem sa posty o lampach)
statywy i wyzwalacze ok
aha i pomysl o jakims prostym boomie, bo czasem trzeba zaswiecic z gory hmm czyli te softboxy powiedzmy 60x90 + jedna okta? A boom jaki byłby dobry?

Żadnych odbłyśników nie zamierzasz dokupić? Jeśli warto je mieć to tak, a jakie mógłbyś polecić?

Jacek_Z
14-12-2012, 19:32
Bez sensu przedrażasz zestaw kupując do synchro PW Plus III. Kup 603, za zaoszczędzoną kasę kup inne drobiazgi.

marszull
14-12-2012, 20:59
w sumie jak nie uzywasz sekonica to PW mozna sobie darowac, jacek ma racje
co do odblysnikow to kup dwie rozne wielkosci 5w1 i jeden trojkatny z raczka (srebrny, zloty)

Jacek_Z
14-12-2012, 21:14
co do odblysnikow to kup dwie rozne wielkosci 5w1 i jeden trojkatny z raczka (srebrny, zloty)Nie wiem czy takie ekrany mu się przydadzą, bo:

służyć będzie do fotografii przedmiotów - największym z nich będzie 5L opakowanie płynów.
Zamiast PW możesz kupić nie ekrany, ale ... lustra (zamów u szklarza) i to takie 2x większe niż pojemniki które będziesz fotografował. 30x50 cm będzie dobre. Może się przydać też drugie - większe.

MateuszB
14-12-2012, 22:10
Witam,
Zastanawiam się czy nie potrzebuję jeszcze czegoś do oświetlenia przedmiotów od dołu?

Dwie lampy to już o wiele większa wygoda, aniżeli jedna. Zaopatrzysz się w armię luster i nie powinno Ci braknąć światła. Od spodu może jakaś żarówka?
Tak się zastanawiam, czy z jedną lampą i mnóstwem luster też można coś ciekawego zdziałać...

marszull
15-12-2012, 11:09
Nie wiem czy takie ekrany mu się przydadzą, bo:

Zamiast PW możesz kupić nie ekrany, ale ... lustra (zamów u szklarza) i to takie 2x większe niż pojemniki które będziesz fotografował. 30x50 cm będzie dobre. Może się przydać też drugie - większe.

masz racje, plus ekrany ze styropianu
chociaz ja przy jedzeniu wole rozne blendy ;)

Flores
15-12-2012, 13:45
Do produktów blendy 5w1? Lekka przesada bo za duże są. Tak jak marszull mówi, postaraj się o kawałek styropianu, zrób sobie różnej wielkości kawałki i tym doświetlaj. Jedne oklej folią termoizolacyjną i wuala. Ja jeszcze mam kilka lusterek i jestem mega zadowolony z tego. Mocujesz to wszystko takimi ustrojstwami (http://fripers.pl/product_info.php/info/p302_Uchwyt-gietki-z-klipsem---trzecia-reka---pomocny-FreePower.html) i wszystko idzie jak po maśle.

marszull
15-12-2012, 13:49
napisalem wczesniej ze bleny, bo do innych rzeczy sie przydadza i bardziej mobilne niz styropian, ale jak tylko produkt to styropian rzadzi ;)
i patent z oklejaniem drugiej strony na srebrno, ja mam jeszcze dwie plyty czarnym papierem jako murzyny

Flores
15-12-2012, 13:54
O, to dobry patent z murzynami i czarnym papierem. Dzięki :)
Zastanawiam się teraz nad popsikaniem dwóch kawałków styropianu 1,80/1 czarnym matem i czy się sprawdzą jako duże murzyny.

RobertMiernik
15-12-2012, 14:18
O, to dobry patent z murzynami i czarnym papierem. Dzięki :)
Zastanawiam się teraz nad popsikaniem dwóch kawałków styropianu 1,80/1 czarnym matem i czy się sprawdzą jako duże murzyny.

Sprawdzą się idealnie...
Czarny sprej działa miodzio.

marszull
16-12-2012, 12:08
Sprawdzą się idealnie...
Czarny sprej działa miodzio.

nie kruszy sie po jakims czasie?