PDA

Zobacz pełną wersję : Która lampa i jak to działa?

herba
22-03-2007, 21:57
Mam pytanko dotyczące tanich lamp:
1.Tumax 880 AFZ
2.NISSIN 481
która z nich bardziej podchodzi do Nikona 70s?
Potrzebna mi lampa do okazyjnych zdjęć rodzinnych i na jedną uroczystość ślubną.Poczytałem trochę na forum i bardziej skłaniam się w stronę Tumaxa ale sam już nie wiem?

Inna sprawa to technika wykonywania fotek z lampą, czy są jakieś zasady, czy wystarczy podłączyć lampę i pstrykać? Za chwilę będę kupował obiektyw-Tamrona 70-300 i zastanawia się czy lampa będzie z nim współpracować,chodzi mi o różne ogniskowe?

kaktus
23-03-2007, 01:26
Mam Tumaxa. Kupilem, bo potrzebowalem lampy do Nikona 5000 i tak zostala. Blysk nie jest super powtarzalny, ale tragedii nie ma. Swieci dosc mocno, nie brakowalo mi jeszcze mocy w niej, doswiadczalnie uzywalem nawet w ogrodzie noca - odbijajac od sufitu tez nie mialem problemow z doswietleniem. Jednak lampy nie uzywam ostatnio, bo jestem mega amatorem, a poza tym do moich zastosowan starcza mi w zupelnosci standardowa - ta ma 2 przerazajace wady. Uzywam glownie obiektywow w pelni radzieckich czyt. manulanych, a ta lampa nie ma mozliwosci takich jak standardowa "1/16 mocy, 1/8 mocy" itd, wiec nie moge jej uzywac w ogole, po prostu nie dziala. Druga wada to brak obracanego na boki palnika - jestem fanem zdjec pionowych, wtedy odbicie od sufitu jest niemozliwe, a odbicie od bocznej sciany powoduje bardzo nierownomierne oswietlenie fotki (albo ja czegos nie umiem).

Jesli potrzebujesz jakies fotki, to pisz co dokladnie, a postaram sie pstryknac i gdzies wrzucic.

Natomiast jesli chodzi o ogniskowe rzedu 70-300 to nie mialbym wiekszych zludzen - ciemno bedzie, to nie halogen zaden superasny (na samej lampie skala jest 28 do 85, ostatnia wartosc daje rade perfekcyjnie w ciemnosci dla obiektywu nastawionego na ~45 - przypominam o cropie w cyfraku)