PDA

Zobacz pełną wersję : Jaki FILTR - UV czy POLAR - 18-105 Nikor

minerek
14-12-2012, 12:36
Hej, mam pytanie, przymierzam sie do zakupu aparatu d7000 + 18-105 Nikora, chcialbym zapytac jaki kupic filtr UV (w celu ochrony szkla) ew czy nie lepiej zamiast tego wziac polar jakis? Wchodze w swiat fotografii dopiero,interesuja mnie zdjecia widokow, miasta za dnia i noca ale takze ulic. Zastanawiam sie wlasnie czy jesli bardziej niezbedne bedzie uzycie polaru to czy jest sens kupowac UV? mozna uzywac zawsze filtra polaryzacyjnego jak np UV? jaki byscie mi polecili? czytalem testy widze ze Hoya wygrywa z UV ale sporo sprzeciwow jest. Kroluja jednak marki B&W czy Marumi. Podobno tez lepiej sie czyszcza. Czy naprawde dlatego warto doplacic do nich? co byscie mi polecili?
zalezy mi przez zakupe aparatu gdyz komplet bede mial taniej niz normalnie jesli kupuje od jednej osoby.
Dzieki z gory

dax1990
14-12-2012, 12:46
poczytaj o filtrach - na forum znajdziesz mnostwo info.

Co do polara to nie używasz go zawsze. UV można stosować celem ochrony soczewki obiektywu.

Sephi
14-12-2012, 13:01
Cześć,

zakup obydwa filtry - na co dzień będziesz używał UV, a w odpowiednich sytuacjach podmienisz na "polarkę". Używam Hoya i złego słowa nie powiem - dla mnie OK :) Jak chcesz fotografować miasto, ulice etc to rozważ również zakup filtra szarego.

Pozdrowienia

minerek
14-12-2012, 13:36
Dzieki za rady, znalazlem cos takiego:
http://www.unicat.webd.pl/cyfr_abc_a2.htm#a2_2
pomocne, moze komus sie przyda.

A powiedzcie mi jeszcze jaki kupic UV?i jak sie to ma do Skylight? sporo w nich symboliki, np. Marumi MC, Hoya HMC, czy Marumi WPC.. jest tez Haze..
I wlasnie, slim czy normalny?

raftik
14-12-2012, 13:43
Dzieki za rady, znalazlem cos takiego:
http://www.unicat.webd.pl/cyfr_abc_a2.htm#a2_2
pomocne, moze komus sie przyda.

A powiedzcie mi jeszcze jaki kupic UV?i jak sie to ma do Skylight? sporo w nich symboliki, np. Marumi MC, Hoya HMC, czy Marumi WPC.. jest tez Haze..
I wlasnie, slim czy normalny?

Jak już chcesz kupić filtr to kup naprawdę porządny i napewno drogi, ja z moich doświadczeń wywaliłem najtańsze filtry ze szkiełek. Tu poczytaj mój post z niedawna: http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=2989908&postcount=46

minerek
14-12-2012, 13:52
Jak już chcesz kupić filtr to kup naprawdę porządny i napewno drogi, ja z moich doświadczeń wywaliłem najtańsze filtry ze szkiełek. Tu poczytaj mój post z niedawna: http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=2989908&postcount=46

Wow, przyznam ze naprawde widac roznice, jaki to dokladnie filtr? Marumi UV Haze Filter? Jak wezme jakis wielopowlokowy to powinno byc lepiej mi sie wydaje.

raftik
14-12-2012, 13:56
Wow, przyznam ze naprawde widac roznice, jaki to dokladnie filtr? Marumi UV Haze Filter? Jak wezme jakis wielopowlokowy to powinno byc lepiej mi sie wydaje.

Tak Marumi :) masz dokładnie jak się nazywa. Mam taką kiszkę również na Sigmie 17-50 f2.8 z filtrem Hoya ale może troszkę w mniejszym stopniu ale jest wyraźnie widoczne pogorszenie z filtrem. Wywaliłem filtry UV bo te tanie pogarszają znacznie fotki a na drogie mnie nie stać narazie.

minerek
14-12-2012, 14:42
A powiedz mi jaki do jest drogi? czyli ile? :) i który by mi polecacie? ew moze macie jakies inne propozycje.. ?

- Marumi Filtr UV WPC 67mm
- Marumi MC UV SLIM 67mm
- Marumi MC UV Sky 1A MC / Sky 1B MC 67mm
- B+W 010 UV 67mm MRC
- HOYA Filtr UV (0) Pro1 Digital 67mm

raftik
14-12-2012, 14:45
A powiedz mi jaki do jest drogi? czyli ile? :) i który by mi polecacie? ew moze macie jakies inne propozycje.. ?

- Marumi Filtr UV WPC 67mm
- Marumi MC UV SLIM 67mm
- Marumi MC UV Sky 1A MC / Sky 1B MC 67mm
- B+W 010 UV 67mm MRC
- HOYA Filtr UV (0) Pro1 Digital 67mm

Zbyt dosłownie mnie odebrałeś, nie mam doświadczenia w filtrach i kojarzy mi się, że w tej dziedzinie to prawie reguła, że drogi znaczy dobry :)

minerek
14-12-2012, 16:58
Nie no ja rozumiem Cie, pewnie nie bardzo ma znaczenie ktore bym wzial z tych co wymienilem bo pewnie nie jakiegos wiekszego znaczenia skoro to sa wszystkie te drozsze choc nie chcialbym aby kwota byla moim wyznacznikiem :) na pewno wiele ludzi tu ma takie filtry i moga cos polecic konkretnego

J51
14-12-2012, 17:27
Kup najlepszy na jaki cię stać,z tych co wymieniłeś najlepszy to B+W MRC.

minerek
14-12-2012, 17:47
ten:
http://www.niezdzieramy.pl/b-w-filtr-b-w-uv-mrc-67mm,id-1458
bylby ok? a slim czy zwykly gruby? ma to jakis wplyw?

J51
14-12-2012, 20:06
ten:
http://www.niezdzieramy.pl/b-w-filtr-b-w-uv-mrc-67mm,id-1458
bylby ok? a slim czy zwykly gruby? ma to jakis wplyw?
O właśnie,ten jest super,trochę drogi ale jakość pierwsza klasa,slim się zakłada raczej do szerokich kątów,do 18-105 zwykły wystarczy.Ale do tego obiektywu kupiłbym raczej Samyanga,jest tani i bardzo dobry.

minerek
17-12-2012, 11:00
moze ktos jeszcze wypelni ankiete, bedzie latwiej bo wciaz mam dylemat czy placic tyle za sama UV'ke, czy nie lepiej odlozyc na laepszego polara za jakis czas a teraz kupic do ochrony cos tanszego byle by nie tracic na jakosci zdjec jesli bede mial UV'ke zalozona na stale.

Art Erie
17-12-2012, 11:17
moze ktos jeszcze wypelni ankiete, bedzie latwiej bo wciaz mam dylemat czy placic tyle za sama UV'ke, czy nie lepiej odlozyc na laepszego polara za jakis czas a teraz kupic do ochrony cos tanszego byle by nie tracic na jakosci zdjec jesli bede mial UV'ke zalozona na stale.

Nie będę wypełniał ankiety, ponieważ jest niepełna :)
A tak na serio, to jeśli masz ograniczone fundusze na zakup filtrów, to na Twoim miejscu kupiłbym:
UV - Samyang - bardzo dobra UV-ka, mam ją na 35 i 50mm i porównuję do UV Heliopan, której używam do szkieł o średnicy 77mm.
Polaryzacyjny - B+W - zaoszczędzoną kasę na UV z pewnością warto przeznaczyć na filtr polaryzacyjny najwyższej jakości (B+W lub Heliopan).

minerek
17-12-2012, 14:26
Nie będę wypełniał ankiety, ponieważ jest niepełna :)
A tak na serio, to jeśli masz ograniczone fundusze na zakup filtrów, to na Twoim miejscu kupiłbym:
UV - Samyang - bardzo dobra UV-ka, mam ją na 35 i 50mm i porównuję do UV Heliopan, której używam do szkieł o średnicy 77mm.
Polaryzacyjny - B+W - zaoszczędzoną kasę na UV z pewnością warto przeznaczyć na filtr polaryzacyjny najwyższej jakości (B+W lub Heliopan).

Dzieki za odpowiedz, widze druga osoba za Samyang, one sa tanie, czy naprawde nie wplynie to na kontrast zdjec ani nie bedzie krawedzi rozmytych jak sie zdarza na takich filtrach? znalazlem cos takiego?
http://allegro.pl/filtr-uv-samyang-umc-67-67mm-z-8-powlokami-schott-i2866126792.html

Art Erie
17-12-2012, 14:40
Dla jasności - nie stawiam Samyang'a na tej samej półce co B+W, albo Heliopana; ale S ma bardzo dobre szkła, w tym filtry. Jak napisałem wyżej mam 2szt ich filtrów i z czystym sumieniem mogę polecić taką UV-kę, cenę można pominąć ( praktycznie darmo :) ).
Z kolei filtry polaryzacyjne to bardzo wymagające szkiełka i chyba najdroższe z filtrów; tutaj nie warto oszczędzać i należy kupić coś z górnej półki ( zaoszczędzić na UV i dołożyć do polara). Opcja minimum dla filtra polaryzacyjnego to Marumi, stosunkowo tani i dobry filtr polaryzacyjny.
Mam polara Marumi i jest OK, ale polaryzuje nieco inaczej niż B+W; normalnie mam B+W na 77mm, Marumi kupiłem ze względu na cenę i średnicę 67mm.
Gdybym potrzebował czegoś na 77mm, to było by to B+W, lub Heliopan i to bez znaczenia jaki filtr. Na mniejsze średnice kupuję coś tańszego, czyli polar - Marumi, UV - Samyang.

FullMaverick
17-12-2012, 15:25
Przejrzyj te testy i stwierdź czy chcesz przepłacać:
http://www.optyczne.pl/5.15-Inne_testy-Test_filtr%C3%B3w_UV_Hoya_72_mm_HMC_UV-0.html

minerek
19-12-2012, 13:33
tak wiem, przegladalem to juz, ale tu jest test pod wzgledem wlasnie UV a nie np kontrastu itp, chcialbym zeby to nie mialo wplywu na jakosc zdjec, a jesli nie ma filtr np samyang to po co mi przeplacac do np B+W. To chcialem wlasnie wiedziec, jak to z nimi jest, czy drozszy filtr zapewnia ze to nie wystapi czy place tylko za marke i jakosc wykonania co w tym wypadku niewielkie ma dla mnie znaczenie. Planuje uzywac tego filtra na stale jako ochrona

minerek
28-12-2012, 11:12
Ok dzieki Panowie, kupilem tego Samyang UMC 67mm chyba za 53zł i jest ok :) Dobre wykonanie, spodziewalem sie troche slabszej jakosci a naprawde wyglada solidnie. Zobaczymy jak bedzie ze zdjeciami.

krokus66
28-12-2012, 11:30
Filtr polaryzacyjny nie stosuje się jako ochronny - jest pieruńsko drogi.

Przez wiele lat w analogu na stałkach N stosowałem filtry ochronne średniej klasy. Kolega nakręcił mnie na ochronne B+W. Kolosalna różnica jakości zdjęć. Obecnie przy zmianie optyki i średnic mam Heliopan wielopowłokowe.

rafal_83
29-12-2012, 00:16
Ja przy tym obiektywie uzywam B+W UV MRC.

minerek
12-01-2013, 22:03
a co do polara mam dylemat, czytalem test z optyczne polarow i doradzcie mi czy warto doplacac do Marumi choc to i tak ten sam koncern:
http://allegro.pl/filtry-dhg-c-pl-fujiyama-marumi-67-mm-slim-w-wa-i2923576422.html
lub
http://allegro.pl/filtr-polaryzacyjny-67mm-marumi-dhg-super-gratis-i2931091185.html
co byście wybrali? roznica 50 zł a Fujiyama wypada w tescie troszke gorzej.. a jest 50 zl tańsza.

Marumi DHG Super Circular P.L.D 72 mm - wynik: 29.6 pkt
Winietowanie mniejsze, luminancja wieksza, transmisja spectrum mniejsza w porownaniu do Fujiyamy.
Fujiyama Digital DHG Circular P.L.D 72 mm - wynik: 29.4 pkt

Na jakie parametry zwrocic bardziej uwage?

Art Erie
12-01-2013, 22:23
Do czego jest Ci potrzebny "polar", czego po nim oczekujesz?. Moja odpowiedż jest już w tym wątku, ale sądzę że filtra polaryzacyjnego potrzebujesz "do kompletu", lub do sprawdzenia jak działa.

minerek
14-01-2013, 15:13
potrzebuje na wakacje, najpierw chce go poznac i wiedziec jak go ustawiac, nie kupowac go przed samym wyjazdem, planuje wyjazd do hiszpani dluzszy, wiec woda, krajobrazy nad oceanem, w miejscach gdzie sa szyby tez zdarza mi sie robic wiec mysle ze raczej zbedny nie bedzie. chyba ze to malo? oczekuje rpzede wszystkim braku odbic po wodzie, wyciagniecia koloru niebieskiego z nieba i braku odbic w szybach fotografujac uliczki miast. Na tym mi zalezy.

Art Erie
14-01-2013, 15:19
Więc poniżej Marumi bym nie schodził, nie znam Fujiyama i różnica 0,2pkt w jakimś teście mnie nie przekonuje. Tam gdzie nie ma miesjca na kompromis, to już tylko B+W i Heliopan, ale z Marumii będziesz zadowolony.

minerek
14-01-2013, 15:45
No wlasnie tez mialem takie obawy, niby Fujiyama dobra w tescie ale nie spotkalem by ktokolwiek uzywal tych filtrow a wzorowac sie tylko na tescie to dla mnie za malo. Dzieki za pomoc

T_P_
16-01-2013, 23:10
Jeżeli jeszcze nie wybrałeś, a możesz sobie pozwolić finansowo, to z zestawienia jakie podałeś wybierz B+W. Zaś niżej Marumi.

T_P_

minerek
17-01-2013, 19:51
Jeszcze nie wybralem ale to jednak zbyt spora suma za B+W, 250 ujdzie ale wiecej to juz troche przesada.. za male szkielko tyle kasy..

T_P_
18-01-2013, 22:48
minerek, jeżeli nie możesz pozwolić sobie na B+W, to kup wielopowłokowe Marumi DHG, a na pewno będziesz zadowolony i zmieścisz się w cenie.
Pamiętaj, że przy wyborze filtrów jest taka sama zasada jak przy wyborze obiektywu - kupujesz najlepsze na jakie Cię stać...

T_P_