PDA

Zobacz pełną wersję : [ Architektura ] Uliczki Verony

Jedrek.S
14-12-2012, 10:55
Oto jeden pstryk z październikowego wypadu. Przepał na niebie może przeszkadzać, próbowałem to zniwelować ale najwyraźniej trzeba jeszcze postudiować aperture :)

zapraszam :

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us/a/img202/1200/a061077.jpg)

dominikpl72
14-12-2012, 12:17
Od takich kontrastów (i co za tym idzie - przepałów) to nie jest Aperture, tylko prawidłowe naświetlanie ("na światła") :)
Nie pasują mi walące się budynki.

Dune
15-12-2012, 12:33
Przepał, a w zasadzie kolor nieba mi nie przeszkadza. Jeśli chodzi o pochylenie, mam podobne odczucia jak Dominikpl72. Patrząc na Twoje zdjęcie mam wrażenie, że stojąc na tej bardzo ładnej uliczce chciałeś za wszelką cenę zmieścić ją w kadrze całą - od chodnika po szczyty kamienic na pierwszym planie. Taki zabieg w kameralnych zaułkach często kończy się niepowodzeniem. Narzuca bowiem - z reguły - 1) konieczność użycia szerokiego kąta, który zniekształaca perspektywę i przerysowuje zwłaszcza pierwszy plan, "nisząc" nierzadko kameralność sceny, oraz 2) pochylenia pionów co dynamizuje kadr, ale zabiera harmonię układu budynków, bedącą mzd jednym z podstawowych walorów tego rodzaju miejsc. Myślę, że gdybyś zastosował ogniskową o kącie widzenia zbliżonym do standardowego oraz nie pochylał obiektywu, efekt byłby lepszy. Nie byłoby co prawda widocznych dachów na pierwszym planie, a kadr nie byłby dynamiczny, ale - mzd przynajmniej - oddane zostało by to, co tworzy nastrój włoskich uliczek. Przy dłuższej ogniskowej lepiej byłby też wyeksponowany zamykający kadr zakręt ulicy oraz światło na kamienicach po lewej stronie. Miałbyś też mniej przepalonego nieba ;-). Pozdrawiam :-)

Ps. jeśli przeszkadza przepał na niebie, mogłeś zrobić drugą klatkę z ekspozycją na niebo, względnie pożyczyć niebo z innego kadru, i zastąpić oryginał.

Jedrek.S
15-12-2012, 15:13
Dune, święta racja z drugą ekspozycją. Zapomniałem o tym że mam ją również w ORF-ie, spróbuję coś zdziałać.
co do perspektywy, nie mogłem się powstrzymać przed ujęciem całego szeregu budynków, chciałem pokazać troche przestrzeni na tej fotografii

pozdrawiam.

Dune
15-12-2012, 15:47
(...)
co do perspektywy, nie mogłem się powstrzymać przed ujęciem całego szeregu budynków, chciałem pokazać troche przestrzeni na tej fotografii

pozdrawiam.

... tyle, że przy tej ogniskowej pokazałeś jej więcej niż widziały Twoje oczy, (chodzi mi o odległości między poszczególnymi elementami kadru) ;-) Spoko, to kwestia prefererncji. Pozdrawiam :-)

shaolin
15-12-2012, 15:52
Widzialbym to wyprostowane i w dobrym CZB. Przepal nie bedzie tak walil w galy.