PDA

Zobacz pełną wersję : CS5 - dłuuuga praca programu

sokolnik
13-12-2012, 23:04
Witam,

Mam problem, duuuuży problem z pracą cs5. Bardzo dłuuugo trwa kadrowanie jpg. Załóżmy że pracuje sobie na pliku (max 1mb, rozdzielczość dosyć duża, ponad 16mln pikseli. Pracuje na warstwach, generalnie coś tam sobie ćwiczę.
Na koniec chce wykadrować zdjęcie i trwa to tak długo, że do rana by się nie zrobiło. Co może być przyczyną?
Menadżer zadań pokazuje dla cs5 użycie prawie 2gb ramu! 0 ramu dostępne. komp tak ma nawet po restarcie oraz po włączeniu cs5 i pliku .psd. RATUNKU! co tu zrobić?

wiem, wymienić kompa na najnowszy model z prockiem i7 oraz super szybką kartą graficzną. Niestety, nie chce wydawać ciężko zarobione pieniądze na kompa. mam laptopa, Core 2 Duo 2.2 GHz, geForce gt 240M, 4 GB ramu, dysk 320 w połowie wolny.

Ktoś pomoże?

Mekano
13-12-2012, 23:21
Sprawdz sobie dysk twardy, on moze byc problemem, a jesli dysk masz w porzadku, to sprawdz tez wszystkie procesy, zobacz co ci sie odpala wraz z windowsem, powywalaj to co niepotrzebne..

sokolnik
13-12-2012, 23:32
co rozumiesz pod pojęciem "jeśli dysk mam w porządku" ? jak sprawdzić czy jest dysk w porządku ? Odpala mi się dużo różnych rzeczy, skąd mam wiedzieć co jest potrzebne a co nie ?

prz3mo
13-12-2012, 23:41
Kompa wcale nie masz takiego słabego...
Z ciekawości zerknąłem ile zajmuje w pamięci u mnie CS5. Z otwartym jakimś jpg (12mpx) - 430MB. A więc coś u CIebie nie halo... Próbowałeś zresetować wszystkie ustawienia w PS do domyślnych?

sokolnik
13-12-2012, 23:48
nie próbowałem.
przyznam się że mój lapek od nowości nie widział formata :) także masa rzeczy jest tu pewnie nie potrzebna, instalowana i usuwana. ale pracuje stabilnie. Dopiero jak włączę cs5 i coś grubszego chce zrobić to mnie krew zalewa.
firefox - jakieś 10 zakładek 280 mb ramu
cs5 włączony bez pliki 200 mb
włączam plik na którym pracowałem, 1mb był jpg, kilka warstw i zrobiło się 4 mb, po włączeniu tego pliku cs5 ma użycie 1200mb czyli całej dostępnej pamięci ramu. tzn w momencie kliknięcia OPCJI kadruj - enter, wyskakuje okienko postępy "w kardowaniu" i zielony pasek się do rana nie wypełni. mieli i mieli :/

Kurtz
13-12-2012, 23:49
Moze podrzuc tu przykladowy plik zeby mozna bylo porownac?

sokolnik
13-12-2012, 23:50
jaki plik ?

sokolnik
13-12-2012, 23:52
Próbowałeś zresetować wszystkie ustawienia w PS do domyślnych?

nie wiem jak to zrobić :/ nie próbowałem

Mekano
13-12-2012, 23:57
sokolnik spowolnienie pracy dysku, o ktorym wspomniales jednym z powodow, moze sugerowac iz jest on uszkodzony, ale ponizej napisales ze glownie przy cs5 problem wystepuje, wiec najlepiej sprawdz dysk programem CrystalDiskInfo.
Nastepnie sciagnij sobie clean i zobacz jakie procesy uruchamiaja ci sie przy starcie.. i wyczysc sobie komputer tym programem rowniez..

sokolnik
14-12-2012, 00:01
sokolnik spowolnienie pracy dysku, o ktorym wspomniales jednym z powodow, moze sugerowac iz jest on uszkodzony, ale ponizej napisales ze glownie przy cs5 problem wystepuje, wiec najlepiej sprawdz dysk programem CrystalDiskInfo.
Nastepnie sciagnij sobie clean i zobacz jakie procesy uruchamiaja ci sie przy starcie.. i wyczysc sobie komputer tym programem rowniez..

zainstalowałęm CrystalDiskInfo, pokazuje status dysku DOBRY. nie wiem co mam tu sprawdzić, bo się na tym nie znam.

jaki program mam ściągnąć do tych procesów?

Mekano
14-12-2012, 00:07
No to dysk masz raczej ok.
CCleaner: http://www.piriform.com/ccleaner on ci wyczysci z registro duzo smieci, itp. sprawdz sobie.

sokolnik
14-12-2012, 00:09
kiedyś tak czyściłem dysk, że połowa poznikała ! czy to bezpieczne ?

Mekano
14-12-2012, 00:15
Tym programem? A patrzyles co masz w autostarcie?

sokolnik
14-12-2012, 00:22
innym. Już czyszcze. Pliki. Rejestr. Kopie zapasowa zrobiłem. Usuwam teraz cs3 bo Zapomniałem że jest zainstalowany :) program naprawił błędy w rejestrze. Autostart pusty. Zaraz reset kompa i sprawdze Jak chodzi

Mekano
14-12-2012, 00:28
Powinno byc ok, w ostatecznosci, bym odinstalowala cs5 i zainstalowala od nowa.

sokolnik
14-12-2012, 00:32
system chodzi chyba ok. nie widzę nic złego/dziwnego.
ale jeżeli chodzi o kadrowanie to chodzi tak samo, długo że masakra. Paint kadruje w mgnieniu oka :) a tuu masakra
musi być jakiś sposób na pozbycie się tego problemu. Może komuś wyśle na maila ten plik i mi ktoś powie jak u niego się go kadruje :) maile na priv :)

sokolnik
14-12-2012, 00:56
nie wiem co pomogło, ale zainstalowaniu ponownie cs5 problem z kadrowaniem tego pliku znikł :) teraz będę testować :) muszę tylko zainstalować nowszą wersje Camera Raw :)
dziękuje za pomoc wszystkim :)