PDA

Zobacz pełną wersję : nikkor 75-300 blolada przyslony

wiktor19
13-12-2012, 11:53
Witam serdecznie.
Czy orientuje się ktoś z szanownego grona, jak odblokować pierscienn przysłony w tym obiektywie przy podpieciu do d5000 ?
Z góry dziekuje i pozdrawiam

zdyboo
13-12-2012, 12:10
Suwak umieszczony nad pierścieniem, oznaczony pomarańczowym znacznikiem, należy unieść do góry. Potem da się kręcić pierścieniem przysłony.
Tylko nie wiem po co? W przypadku D5000 musisz go przestawić na f/32, a potem najlepiej zablokować suwakiem. Przysłoną sterujesz z aparatu.

wiktor19
13-12-2012, 14:49
Dzięki za szybka odpowiedź. A po co mi to? Mam trochę szkieł pod m-42 , i przyzwyczaiłem się do ręcznego ustawiania, jest mi poprostu tak wygodniej, zwłaszcza z okiem przy wizjerze.

zdyboo
13-12-2012, 14:57
Tyle, że D5000 nie umożliwia sterowania przysłoną za pomocą pierścienia na obiektywie w przypadku słoików z prockiem. Jeżeli masz wersję szkła ze stykami, a raczej taką masz skoro piszesz o blokadzie pierścienia, to po jego przekręceniu z pozycji f/max wyskoczy błąd.

wiktor19
13-12-2012, 15:29
Zgadza się, z tym ,że przy M-42 tego problemu nie ma, więc myślę , że można to łatwo ominąć (odizolować styki na obiektywie, minuta pracy i błędu nie ma). Chciałbym uniknąć rozbierania całego tyłu i usuwać całkowicie bolec bolec przysłony, zwłaszcza ,że nie mam żadnej serwisowki do niego. Myślałem żeby go poprostu zeszlifować/obciąć, ale na ta metodę jest zawsze czas ;).

zdyboo
13-12-2012, 15:34
Rób jak uważasz, ale moim zdaniem pozbywanie się ułatwienia jakie niesie ze sobą obiektyw z elektroniką tylko z powodu złych przyzwyczajeń z pracy z M42 jest kuriozalne.
Nie rozumiem też jak wyświetlanie przysłony i czasu w wizjerze może być wygodniejsze od braku tych informacji. Nie uzurpuję sobie jednak praw do zrozumienia wszytkiego. Powodzenia, dla mnie EOT.

wiktor19
13-12-2012, 15:52
Szanuję Twoje zdanie, masz do niego prawo, niemniej jednak nie zawsze "kuriozalne " rozwiązanie jest pozbawione sensu. W każdym razie dziękuję za próbę pomocy, a o reszcie możemy porozmawiać na privie niezaśmiecając watku.
Pozdrawiam

PLASTUś
08-06-2013, 23:40
pozwolę sobie odświeżyć wątek.
Mam d5100 i założonym obiektywem 75-300 i zablokowanym pierścieniem przysłon body nadal wyświetla komunikat: zablokuj pierścień przysłony na przysłonie maksymalnej (największa liczba f/). sądzę że to obiektyw jest wadliwy, lecz proszę o wypowiedź bo może te dwa sprzęty ze sobą nie gadają mimo że oba są sprawne. jeśli uszkodzony jest obiektyw to proszę o podpowiedź co może być uszkodzone - może sam bym się za to zabrał bo dwóch lewych rąk nie mam.

adriansocho
09-06-2013, 11:00
Czyli: pierścień przysłony jest ustawiony na f/32 czy co tam jest i mimo to wyświetla się ten błąd? Działa dobrze z innymi obiektywami? Sprawdź w obiektywie, czy przesuwając wajchę od przysłony faktycznie przysłona się rusza i zamyka/otwiera, oraz jak chodzi sama wajcha - powinno być tak, że jest zamocowana na sprężynce i wraca do swojego położenia. Drugi krok: kręcenie pierścieniem powoduje przesuwanie pozycji startowej wajchy i stopniowe jej otwieranie. Jeśli coś z tymi dwoma jest nie tak, to możesz próbować rozebrać obiektyw i szukać np. zgiętych metalowych dźwigni przenoszących pozycję przysłony na wajchę. Robisz to oczywiście na swoją odpowiedzialność, moja jedna rada - jak zdejmiesz pierścień od przysłony, to wypadnie spod niego kulka stalowa ok. 2 mm (może też wypaść dociskająca ją sprężynka) - uważaj na tę kulkę.

PLASTUś
09-06-2013, 11:55
sprawdziłem tak jak napisałeś - obiektyw mechanicznie działa tak jak powinien według twoich powyższych testów (aparat jest sprawny na 100 %, z 18-105 działa tak jak zostało mu przeznaczone). dziękuję za ostrzeżenie odnośnie rozbierania obiektywu. skoro obiektyw mechanicznie jest sprawny to czy kłopot może być elektroniczny? uszkodzony jakiś mikroprocesor w obiektywie - jeśli coś takiego tam jest? a może to po prostu zabrudzenie?

adriansocho
09-06-2013, 13:34
Dalej to ja się nie znam - opisałem to z czym miałem do czynienia przy okazji obiektywu składanego po (własnoręcznej) wymianie pierścienia zoomowania. Więcej nie pomogę, na obiektywach znam się zdecydowanie mniej niż na serwisowaniu rowerów, w takiej sytuacji zaniósłbym ten obiektyw do jakiegoś serwisu oferującego bezpłatną (lub tanią) wycenę kosztów naprawienia usterki.

PLASTUś
09-06-2013, 20:08
dziękuję za odpowiedź - dzięki tobie wiem że mechanicznie obiektyw jest sprawny. teraz potrzebuję informacji na temat spraw elektronicznych w tym obiektywie - szczególnie o tym co może ulec awarii.

PLASTUś
15-06-2013, 12:21
forum umiera? to tragiczna przyczyna braku odpowiedzi na moje kłopoty z obiektywem. nie sądzę żeby chodziło o brak kompetentnych osób bo wertując różne techniczne tematy na tym forum zauważyłem że jest sporo uczestników posiadających wiedzę techniczną na wysokim poziomie. uprzejmie proszę o pomoc w kłopotach elektronicznych z obiektywem w/w 75-300.

puch24
15-06-2013, 13:12
Najprościej jest znaleźć defekt drogą eliminacji, tzn. wypróbować korpus aparatu z różnymi obiektywami, obiektyw z różnymi korpusami. Raczej nie sądzę, by obiektyw Nikona AF był niekompatybilny z korpusem Nikona AF - w każdym razie nigdzie nie czytałem o takich niekompatybilnościach konkretnych modeli aparatów i obiektywów - jeśli są niekompatybilności, to nie chodzi o konkretną parę aparat-obiektyw, tylko o niekompatybilności "systemowe", wynikające ze zmian konstrukcyjnych bagnetu, i dotyczą całych określonych grup aparatów i obiektywów.
W tym konkretnym przypadku podejrzewam uszkodzenie obiektywu. Sprawdź jeszcze, czy po ustawieniu przysłony na pomarańczową wartość, występ na pierścieniu przysłon zaczepia o suwak przy bagnecie aparatu (mniej więcej na godzinie 7-8 ), i przesuwa go - to jest sygnał dla aparatu, że pierścień przysłon został ustawiony na wartość maksymalną. Jeśli coś jest np. ułamane, aparat nie dostaje sygnału o ustawieniu przysłony na maksymalną wartość.
Najprościej byłoby sprawdzić obiektyw z innymi korpusami - dla pewności najlepiej z takim samym i z innym modelem aparatu. Drogą eliminacji doszedłbyś do tego, czy to obiektyw jest uszkodzony (jeśli tak będzie z każdym aparatem), czy faktycznie ten aparat jest niekompatybilny. Jeśli nie masz dostępu do innego korpusu, może możesz przespacerować się do sklepu z aparatami i powiedzieć, że chciałbyś zobaczyć, jak działa aparat z obiektywem, który już masz (możesz udawać zainteresowanego zakupem aparatu, chcącego się przekonać, jak to będzie w takim połączeniu).