Zobacz pełną wersję : Synchronizacja na tylną kurtynkę migawki
Witam.
Wczoraj "coś tam" chciałem sobie przetestować z lampą na tylną kurtynę migawki (d300 i sb800).
Trochę się zdziwiłem, że lampa miga 2 razy (w momencie wciśnięcia spustu i w momencie zamknięcia migawki).
Nie pamiętam czy wcześniej też tak było, czy powinno jednak mignąć tylko raz - na zamknięcie migawki?
Proszę o rozwianie moich wątpliwości doświadczonych kolegów.
Dzięki
thinusbaun
13-12-2012, 08:24
Nie jestem pewien ale to chyba jest tak że ten pierwszy błysk to jest pomiarowy by lampa wiedziała jak mocno później strzelić.
Wysyłane z mojego MB525 za pomocą Tapatalk 2
Błysk modelujący... Można to wyłączyć z poziomu menu lampy.
Trochę się zdziwiłem, że lampa miga 2 razy (w momencie wciśnięcia spustu i w momencie zamknięcia migawki).
Tak powinno być, u mnie zarówno wbudowana jak i zewnętrzna też błyska dwa razy.
Błysk pomiarowy; widzisz go lepiej, bo w przypadku ustawienia lampy na tylną kurtynę migawki błysk pomiarowy i właściwy są bardziej odseparowane od siebie.
dzięki za informacje.
Naszło mnie jednak dodatkowe pytanie wobec tego czego się od Was dowiedziałem. Mianowicie- jeżeli ten pierwszy błysk jest pomiarowy, modelujący (jak zwał tak zwał) - to jeżeli go wyłączę z poziomu lampy (chociaż nie znalazłem w instrukcji jak?) , to wtedy co? Będzie błyskało bez pomiaru? Czyli jak? Na maxa? Czy byle jak? Czy już całkowicie pomieszało mi się w głowie?
Wyłączysz go tylko przez przełączenie lampy w tryb M (manual), w którym sam ustawiasz moc.
i jak zawsze - najprostrze odpowiedzi, to te tłumaczące wszystko. Przecież oczywiście, jak M to sam ustawiam moc. Dzięki wielkie