Zobacz pełną wersję : Pytanie do zawodowo sprzedających na Allegro i innych portalach aukcyjnych
Rafał_Sz
12-12-2012, 17:27
Witam!
Od kilkunastu lat sprzedaję swoją produkcję i usługi wyłącznie podmiotom gospodarczym (tylko faktury VAT). Jednak od dłuższego już czasu dostaję wiele próśb o sprzedaż detaliczną ("na paragon") i chcę taką sprzedaż uruchomić - po prostu szkoda kasy która mogła by wpaść ekstra. ;)
W związku z tym, chcę uruchomić sprzedaż poprzez portale aukcyjne, zwłaszcza na Alledrogo, automatycznie muszę się wyposażyć w kasę fiskalną. I tu mam kilka pytań:
1. Zamiast samej kasy fiskalnej, chcę kupić drukarkę fiskalną i połączyć to z programem do księgowania sprzedaży. Mój wybór padł na Subiekt (dotychczas korzystałem z Ksary) połączony z drukarką Innova Profit EJ. To dobry wybór, czy jest coś lepszego?
2. Czy istnieje jakiś sprytny moduł, który współpracuje z programem księgującym i samym Allegro czy eBay (także zagranicznym - mam sprzedaż wewnątrzunijną)? Taki, co będzie mi automatycznie kontrolował wpłaty, adresowanie, księgowanie itp. ?
Z góry dzięki za rady, bo co firma od kas fiskalnych, to inne pomysły i zaczynam już tego nie ogarniać, a w "detalu" jestem zielony... ;)
Jest jeszcze jedna opcja jeśli nie będziesz wystawiał jakoś mnóstwo tych paragonów zawsze możesz wystawiać klientom indywidualnym również faktury ale imienne bez NIPu i jest po sprawie ale to wszystko zależy od ilości sprzedawanych dóbr...
RobertMiernik
12-12-2012, 17:35
Też uważam, że powinieneś zacząć od zwykłych rachunków (faktur) a dopiero w ostateczności kupować kasę.
Jesteś pewny, że nie spełniasz wymagań dotyczących sprzedaży bez kasy?
http://www.bankier.pl/wiadomosc/Kiedy-kasa-fiskalna-jest-obowiazkowa-2538496.html
Moim zdaniem można to podciągnąć pod dostawę towarów w systemie wysyłkowym (pocztą lub przesyłkami kurierskimi), za które zapłata w całości następuje za pośrednictwem poczty lub banku na rachunek przedsiębiorcy. Wtedy nie jest potrzebna kasa. Dodatkowo przecież możesz wystawiać każdemu fakturę, która jest równorzędnym dokumentem (a w zasadzie bardziej szczegółowym).
Ale na początek startuj bez kasy.
Rafał_Sz
12-12-2012, 17:59
No ok, a co w przypadku, gdy zapłata nie idzie przez bank, tylko np. zbiorcza przez DotPay? To nie jest bank i chyba nie ma możliwości identyfikacji każdej transakcji jak to wymaga ustawa?
Najlepiej byłoby wysłać zapytanie do US, ale wiadomo...
Z allegro dostajesz co miesiąc zestawienie płatności. Jeśli na całość wystawisz faktury, to może przejdzie?
Rafał_Sz
12-12-2012, 18:48
Każda transakcja musi być zidentyfikowana osobno poprzez list przewozowy lub formularz PP (pobranie) lub pełne dane przelewu od kupującego - to już wiem z US. To wymaga prowadzenia osobnej ewidencji sprzedaży. Ale, ale. Naprowadziliście mnie Panowie na słuszny trop, mianowicie żeby wystawiać zwykłe imienne faktury VAT i już. Jak zbliżę się do przyszłorocznego progu 20 000 zł sprzedaży detalicznej dla osób prywatnych, wtedy wejdę w kasę.
Macie u mnie piwo, albo nawet dwa. :D
Wystaw już w tym roku, to w przyszłym będziesz miał limit 40 tys. Zresztą działalność już chyba masz, a mowa jest o 20 tys. w pierwszym roku działalności (a nie sprzedaży detalicznej).
Rafał_Sz
12-12-2012, 19:01
W US powiedzieli, że w przyszłym roku limit 20k będzie obowiązywał wszystkich. Działalność na siebie mam już od 16 lat. Dżizas, to już 16 lat...
Jak jaczasem coś kupię na allegro już kilkukrotnie, mimo braku takiej prośby z mojej strony otrzymałem już jako kupujący właśnie imienna FV a nie paragon. Myślę, że nie będzie z tym problemu na razie. Jedno czego możnaby się dowiedzieć to jak to jest z gwarancją czy paragon=faktura imienna jak chodzi o gwarancję ( chodzi mi o prawo unijne mówiące o dwuletniej ochronie kupującego nie będącego podmiotem gospodarczym) tu wystawiasz jakby fakturę z jednej steony ale nie podmiotowi z drugiej. Trzeba by się dowiedzieć tego w PIHu.
Pamiętaj tylko, że jak już kasę będziesz miał to masz dwa wyjścia:
- zawsze do każdej FV dołączasz paragon
- przy wystawianiu FV nie dołączasz paragonu
Trzeba się zdecydować raz a dobrze ja miałem tak że najpierw dawałem potem odpuściłem i mandacik przy kontroli;)
Edit:
Znalazłem coś takiego:
http://www.pit.pl/redakcja-odpowiada/faktura-dla-osoby-fizycznej-a-nabicie-towaru-na-kase-9864/
Jedno czego możnaby się dowiedzieć to jak to jest z gwarancją czy paragon=faktura imienna jak chodzi o gwarancję ( chodzi mi o prawo unijne mówiące o dwuletniej ochronie kupującego nie będącego podmiotem gospodarczym) tu wystawiasz jakby fakturę z jednej steony ale nie podmiotowi z drugiej. Trzeba by się dowiedzieć tego w PIHu.
Chodzi o dowód zakupu, nie ma znaczenia co nim jest.
Do wystawiania faktur VAT, faktur imiennych lub paragonów polecam darmowy program Mega Fakturka (http://www.poldata.pl/?ido=27).
Rafał_Sz
12-12-2012, 19:40
Pamiętaj tylko, że jak już kasę będziesz miał to masz dwa wyjścia:
- zawsze do każdej FV dołączasz paragon
- przy wystawianiu FV nie dołączasz paragonu
Przyznam bez bicia, że tego nie rozumiem.
Do wystawiania faktur VAT, faktur imiennych lub paragonów polecam darmowy program Mega Fakturka (http://www.poldata.pl/?ido=27).
Ale podatek i tak trzeba od tego zapłacić, dla US nie ma, że za darmo. ;)
1. Zamiast samej kasy fiskalnej, chcę kupić drukarkę fiskalną i połączyć to z programem do księgowania sprzedaży. Mój wybór padł na Subiekt (dotychczas korzystałem z Ksary) połączony z drukarką Innova Profit EJ. To dobry wybór, czy jest coś lepszego?
2. Czy istnieje jakiś sprytny moduł, który współpracuje z programem księgującym i samym Allegro czy eBay (także zagranicznym - mam sprzedaż wewnątrzunijną)? Taki, co będzie mi automatycznie kontrolował wpłaty, adresowanie, księgowanie itp. ?
Z góry dzięki za rady, bo co firma od kas fiskalnych, to inne pomysły i zaczynam już tego nie ogarniać, a w "detalu" jestem zielony... ;)
ad 1)
- Subiekt czyli program Insert-a jest jednym z lepszych na rynku PL. Masz masę modułów o jakie program możesz wyposażyć. Konkurencyjny może się wydawać jedynie CDN ale o przewadze Inserta dowiesz się w momencie wsparcia technicznego i możliwości dodatkowych modernizacji systemu pod siebie ;).
ad 2)
- Istnieje i nazywa się Sello ( tez produkt Insert-a). Zapewnia pełną integrację z serwisem allegro ale nie wiem jak z eBay musisz doczytac.
Jeśli chcesz pomocy tech. co do wdrożenia Subiekta odezwij się prv, dam ci namiary na osobę która trochę ci pomoże ;)
PS: Nie jestem pracownikiem Insert-a ;)
Pozdrawiam
Tomek