PDA

Zobacz pełną wersję : Pytanie do zawodowo sprzedających na Allegro i innych portalach aukcyjnych

Rafał_Sz
12-12-2012, 17:27
Witam!

Od kilkunastu lat sprzedaję swoją produkcję i usługi wyłącznie podmiotom gospodarczym (tylko faktury VAT). Jednak od dłuższego już czasu dostaję wiele próśb o sprzedaż detaliczną ("na paragon") i chcę taką sprzedaż uruchomić - po prostu szkoda kasy która mogła by wpaść ekstra. ;)

W związku z tym, chcę uruchomić sprzedaż poprzez portale aukcyjne, zwłaszcza na Alledrogo, automatycznie muszę się wyposażyć w kasę fiskalną. I tu mam kilka pytań:

1. Zamiast samej kasy fiskalnej, chcę kupić drukarkę fiskalną i połączyć to z programem do księgowania sprzedaży. Mój wybór padł na Subiekt (dotychczas korzystałem z Ksary) połączony z drukarką Innova Profit EJ. To dobry wybór, czy jest coś lepszego?

2. Czy istnieje jakiś sprytny moduł, który współpracuje z programem księgującym i samym Allegro czy eBay (także zagranicznym - mam sprzedaż wewnątrzunijną)? Taki, co będzie mi automatycznie kontrolował wpłaty, adresowanie, księgowanie itp. ?

Z góry dzięki za rady, bo co firma od kas fiskalnych, to inne pomysły i zaczynam już tego nie ogarniać, a w "detalu" jestem zielony... ;)

Blombik
12-12-2012, 17:32
Jest jeszcze jedna opcja jeśli nie będziesz wystawiał jakoś mnóstwo tych paragonów zawsze możesz wystawiać klientom indywidualnym również faktury ale imienne bez NIPu i jest po sprawie ale to wszystko zależy od ilości sprzedawanych dóbr...

RobertMiernik
12-12-2012, 17:35
Też uważam, że powinieneś zacząć od zwykłych rachunków (faktur) a dopiero w ostateczności kupować kasę.

Jesteś pewny, że nie spełniasz wymagań dotyczących sprzedaży bez kasy?

http://www.bankier.pl/wiadomosc/Kiedy-kasa-fiskalna-jest-obowiazkowa-2538496.html

TOP67
12-12-2012, 17:53
Moim zdaniem można to podciągnąć pod dostawę towarów w systemie wysyłkowym (pocztą lub przesyłkami kurierskimi), za które zapłata w całości następuje za pośrednictwem poczty lub banku na rachunek przedsiębiorcy. Wtedy nie jest potrzebna kasa. Dodatkowo przecież możesz wystawiać każdemu fakturę, która jest równorzędnym dokumentem (a w zasadzie bardziej szczegółowym).

Ale na początek startuj bez kasy.

Rafał_Sz
12-12-2012, 17:59
No ok, a co w przypadku, gdy zapłata nie idzie przez bank, tylko np. zbiorcza przez DotPay? To nie jest bank i chyba nie ma możliwości identyfikacji każdej transakcji jak to wymaga ustawa?

TOP67
12-12-2012, 18:26
Najlepiej byłoby wysłać zapytanie do US, ale wiadomo...
Z allegro dostajesz co miesiąc zestawienie płatności. Jeśli na całość wystawisz faktury, to może przejdzie?

Rafał_Sz
12-12-2012, 18:48
Każda transakcja musi być zidentyfikowana osobno poprzez list przewozowy lub formularz PP (pobranie) lub pełne dane przelewu od kupującego - to już wiem z US. To wymaga prowadzenia osobnej ewidencji sprzedaży. Ale, ale. Naprowadziliście mnie Panowie na słuszny trop, mianowicie żeby wystawiać zwykłe imienne faktury VAT i już. Jak zbliżę się do przyszłorocznego progu 20 000 zł sprzedaży detalicznej dla osób prywatnych, wtedy wejdę w kasę.

Macie u mnie piwo, albo nawet dwa. :D

TOP67
12-12-2012, 18:57
Wystaw już w tym roku, to w przyszłym będziesz miał limit 40 tys. Zresztą działalność już chyba masz, a mowa jest o 20 tys. w pierwszym roku działalności (a nie sprzedaży detalicznej).

Rafał_Sz
12-12-2012, 19:01
W US powiedzieli, że w przyszłym roku limit 20k będzie obowiązywał wszystkich. Działalność na siebie mam już od 16 lat. Dżizas, to już 16 lat...

Blombik
12-12-2012, 19:16
Jak jaczasem coś kupię na allegro już kilkukrotnie, mimo braku takiej prośby z mojej strony otrzymałem już jako kupujący właśnie imienna FV a nie paragon. Myślę, że nie będzie z tym problemu na razie. Jedno czego możnaby się dowiedzieć to jak to jest z gwarancją czy paragon=faktura imienna jak chodzi o gwarancję ( chodzi mi o prawo unijne mówiące o dwuletniej ochronie kupującego nie będącego podmiotem gospodarczym) tu wystawiasz jakby fakturę z jednej steony ale nie podmiotowi z drugiej. Trzeba by się dowiedzieć tego w PIHu.

Pamiętaj tylko, że jak już kasę będziesz miał to masz dwa wyjścia:
- zawsze do każdej FV dołączasz paragon
- przy wystawianiu FV nie dołączasz paragonu
Trzeba się zdecydować raz a dobrze ja miałem tak że najpierw dawałem potem odpuściłem i mandacik przy kontroli;)

Edit:

Znalazłem coś takiego:

http://www.pit.pl/redakcja-odpowiada/faktura-dla-osoby-fizycznej-a-nabicie-towaru-na-kase-9864/

zdyboo
12-12-2012, 19:22
Jedno czego możnaby się dowiedzieć to jak to jest z gwarancją czy paragon=faktura imienna jak chodzi o gwarancję ( chodzi mi o prawo unijne mówiące o dwuletniej ochronie kupującego nie będącego podmiotem gospodarczym) tu wystawiasz jakby fakturę z jednej steony ale nie podmiotowi z drugiej. Trzeba by się dowiedzieć tego w PIHu.

Chodzi o dowód zakupu, nie ma znaczenia co nim jest.

marcinc
12-12-2012, 19:35
Do wystawiania faktur VAT, faktur imiennych lub paragonów polecam darmowy program Mega Fakturka (http://www.poldata.pl/?ido=27).

Rafał_Sz
12-12-2012, 19:40
Pamiętaj tylko, że jak już kasę będziesz miał to masz dwa wyjścia:
- zawsze do każdej FV dołączasz paragon
- przy wystawianiu FV nie dołączasz paragonu

Przyznam bez bicia, że tego nie rozumiem.

Do wystawiania faktur VAT, faktur imiennych lub paragonów polecam darmowy program Mega Fakturka (http://www.poldata.pl/?ido=27).
Ale podatek i tak trzeba od tego zapłacić, dla US nie ma, że za darmo. ;)

tot1977
12-12-2012, 21:48
1. Zamiast samej kasy fiskalnej, chcę kupić drukarkę fiskalną i połączyć to z programem do księgowania sprzedaży. Mój wybór padł na Subiekt (dotychczas korzystałem z Ksary) połączony z drukarką Innova Profit EJ. To dobry wybór, czy jest coś lepszego?

2. Czy istnieje jakiś sprytny moduł, który współpracuje z programem księgującym i samym Allegro czy eBay (także zagranicznym - mam sprzedaż wewnątrzunijną)? Taki, co będzie mi automatycznie kontrolował wpłaty, adresowanie, księgowanie itp. ?

Z góry dzięki za rady, bo co firma od kas fiskalnych, to inne pomysły i zaczynam już tego nie ogarniać, a w "detalu" jestem zielony... ;)

ad 1)
- Subiekt czyli program Insert-a jest jednym z lepszych na rynku PL. Masz masę modułów o jakie program możesz wyposażyć. Konkurencyjny może się wydawać jedynie CDN ale o przewadze Inserta dowiesz się w momencie wsparcia technicznego i możliwości dodatkowych modernizacji systemu pod siebie ;).

ad 2)
- Istnieje i nazywa się Sello ( tez produkt Insert-a). Zapewnia pełną integrację z serwisem allegro ale nie wiem jak z eBay musisz doczytac.

Jeśli chcesz pomocy tech. co do wdrożenia Subiekta odezwij się prv, dam ci namiary na osobę która trochę ci pomoże ;)

PS: Nie jestem pracownikiem Insert-a ;)

Pozdrawiam
Tomek