Zobacz pełną wersję : Pocket wizzard plus II problem z zasiegiem
foto4deg
12-12-2012, 16:33
Z gory przepraszam za brak polskich znakow.
Mam problem z pwd plus II. Otoz podlaczam pod niego sb-900, ktora jest na body, ustawiam na drugiej lampie sb-800 su-4 i po zesjciu pietro nizej, nie chce mi juz wyzwalac sb-800. Odleglosc mniejsza niz 15m. Ktos zna moze rozwiazanie problemu?
SU-4 to wyzwalanie za pomocą błysku przez fotocelę wbudowaną w lampę. Nie ma to nic wspólnego z PW.
foto4deg
12-12-2012, 16:57
Uhm...
to dlaczego na tym filmie używa właśnie pocketwizard z sb900 i sb800 w trybie su4? https://www.youtube.com/watch?v=SF0HVvEoe0U
RobertMiernik
12-12-2012, 16:59
Czy dobrze rozumiem, że masz
Body + PW + SB
i
SU + SB
?
Bo jeśli tak, to brakuje w drugim zestawie PW
Powinno być
Body + PW + SB
i
PW + SU + SB
I to tylko jeśli w zestawie PW + SU będzie więcej niż jedna SB, jeśli chcesz wyzwalać dwie lampy to powinno być:
Body + PW + SB
PW + SB
Uhm...
to dlaczego na tym filmie używa właśnie pocketwizard z sb900 i sb800 w trybie su4?
Nie wiem na jakim filmie i nie wiem co ten film ma przedstawiać.
PW - wyzwalanie drogą radiową - potrzebny nadajnik na aparacie i lampa podpięta do odbiornika - lampa ustawiona w tryb manualny lub TTL, nie SU-4...
SU-4 (tryb w lampie)- wyzwalanie lamp Nikona bez użycia innych urządzeń - za pomocą błysku, a dokładniej podczerwieni.
fotocela SU-4 (oddzielne urządzenie) - fotocela pozwalająca na zdalne wyzwalanie lamp w dwóch trybach:
1) manualny - czyli lampa w trybie manualnym lub automatyki własnej wyzwalana na błysk.
2) auto - czyli z tego co zrozumiałem to CLS slave (AWL).
Nie można bezpośrednio połączyć jednego z drugim.