Zobacz pełną wersję : Lampa z softboxem
Dzień dobry wszystkim,
chciałabym poprosić was o pomoc.
Zamierzam kupić lampę studyjną z softboxem.
dobre mocne światło, regulacja mocy...itd
Dobra do zdjęć dzieci, dorosłych, portretowych i nie tylko.
I jeszcze jaki do tego wybrać wyzwalacz?
Najlepiej zmieścić się w 500zł, jeśli to możliwe.
Czy mogę liczyć na linki do konkretnych modeli?
Co jest ważne? Na co powinnam zwrócić uwagę?
Z góry dziękuję za pomoc.
digitaltee
11-12-2012, 16:39
zwrócić uwagę chyba przede wszystkim na dużą regulację - czym większa możliwość regulacji tym lepiej naturalnie, bo przy różnych tematach w fotografii i różnych warunkach możesz mieć zarówno za mało jak i... za dużo mocy - zwłaszcza jeśli lubisz czasem lekko spłycić głębie i nie chcesz robić tylko na przysłonie domkniętej do f8 itd.
W takiej cenie to ciężko będzie skompletować cały zestaw - tj. z sofboxem i mocną lampą... zobacz sobie dm2 freepower - one maja regulacje do 1/64 i są przy tym nieduże. Softbox najlepiej szybkiego montażu, chyba, że będziesz fotografować w jednym pomieszczeniu i masz taki komfort, że nie będziesz musiała składać i rozkładać softboxu - jeżeli ma to być urządzenie mobilne WARTO dopłacić za tą opcje szybkiego montażu. No i dobrze aby - nawet jeśli na początek przyoszczędzisz i nie kupisz - kupić taki softbox z możliwością dokupienia i zamontowania gridu - w niektórych sytuacjach okaże się bardzo pomocny.
Jeśli chcesz w tej kwocie softbox, statyw i jeszcze wyzwalacze... to lampa chyba 150Ws max... - a wyzwalacze starczą jakieś najprostsze radiowe, czterokanałowe... sieciowe, lub jeśli planujesz używać ich także do lamp reporterskich to i bateryjne.
dzięki.
a od jakiej ceny zaczyna się coś już dającego fajnie radę?
ta lampa mówisz daje radę?
http://fripers.pl/product_info.php/info/p1639_Lampa-studyjna-DM2-400-Jinbei-FreePower.html
MateuszB
12-12-2012, 01:43
dzięki.
a od jakiej ceny zaczyna się coś już dającego fajnie radę?
ta lampa mówisz daje radę?
http://fripers.pl/product_info.php/info/p1639_Lampa-studyjna-DM2-400-Jinbei-FreePower.html
Przy jednych ustawieniach lampa 200Ws może "dawać fajnie radę", z kolei przy innych 4-setka może być niewystarczająca. Nie chciałbym się tu wymądrzać, bo sam jestem przed zakupem pierwszej lampy studyjnej. Tak się składa, że 'czaję się' na przytoczoną przez Ciebie DM2. Cały czas wierzę, że 400Ws podoła moim oczekiwaniom ;)
Czy prawdą będzie, jeśli napiszę, że do portretu wygodniej mieć dwa źródła światła?
tak tak... swego czasu działałam na dwóch lampach studyjnych z softboxami i było mega cudownie <3 zwłaszcza przy robieniu zdjęć dzieciakom.
ale niestety powoli.. najpierw jedna. I tak jeszcze muszę nowy obiektyw kupić bo przy zmianie body z d70 na d600 stare obiektywy nie dają rady.
Staram się jakoś stopniować wydatki. wybór teraz padł na lampę.
hmm a przy wyborze wyzwalacza do tej lampy, czym się kierować? Jest coś co możecie polecić?
militarius
12-12-2012, 13:11
dobre, sprawdzone i tanie - RF603.
mam 500ws i mam 100ws, bardzo często w domowych warunkach korzystam właśnie z setek, 500 są dla mnie w domu za mocne, a nie chce mi się na nie zakładać co chwilę folie nd. 100 z dobrym osprzętem (na pewno nie jednym softboxem) potrafi bardzo wiele :)
MateuszB
12-12-2012, 23:24
Bogdi64, a z jakich przysłon/czasów korzystasz? Bo ostatnio coraz częściej mam obawy co do planowanej DM2 400Ws, aby nie była za mocna.
400W spokojnie w domciu wystarczy i nie ma obaw, że będzie za mocna. No chyba, że ktoś chce robić na rozkręconym szkle przy pełnej mocy to wtedy przepał nad przepałem gwarantowany :)
z przysłon takich jak potrzebuję w danej chwili, mam kilka różnych modyfikatorów i zakładam do potrzebnego efektu, dla mnie plusem jest wielkość i waga, praktycznie wszędzie się mieści, mocy mi raczej nie brakuje, a jeśli już zdarzy się taka sytuacja - to mam jeszcze 500ws, niestety to są już "klamoty", a "maleństwa" często są w bagażniku i używane (jeśli tylko jest prąd) zamiast sabinek, 400ws to już na prawdę duża moc, jeśli dostaniesz je ze "ściemką" do 1/64 to pokombinujesz, elfo ma (chyba) 1/8 i to często jest za dużo, ale każdy ci będzie radzić co innego (czytaj co ma w domu ;)), a odradzać ci będą ci którzy z innych nie korzystali ;)
https://picasaweb.google.com/lh/photo/7m3yoYTWvQB4QpxuOmIWZ9MTjNZETYmyPJy0liipFm0?full-exif=true
https://picasaweb.google.com/lh/photo/Rhk4TeLq5sV7RgoGyvpYP9MTjNZETYmyPJy0liipFm0?full-exif=true
za oknem jest 500, w domu dwie 100 exif widać
Taki lekki offtop, słyszałeś bogdi bez urazy o kropkach?
MateuszB
13-12-2012, 00:27
DM'ka, o której wspomniałem jest od 1/64. Co do mobilności to nie zwracam na to uwagi (jak na dzień dzisiejszy ;p). Pozostaje pytanie, czy jeśli ustawię f/16, to czy nie zobaczę niedoświetlonej aranżacji ;)
o kropkach słyszałem, nawet dziś zobaczyłem na termometrze przy wskazaniu ok 39 stopni - ;)
f16 ? - jakim aparatem ? - a dyfrakcja ? - ups, to jeśli chodzi o takie parametry, to proponuję 1000ws
Moje wyliczenia są bardzo pobieżne, lampa 300ws ma LP ok 58, czyli przy zastosowaniu (np) parasola ze stratą 25%, uzyskasz LP ok 43, czyli z mniej więcej 5 metrów przy iso 100 możesz użyć f8 - oczywiście to wszystko zależy od kątów odbicia, odbłyśników, itp, ale to tak troszeczkę obrazuje moc lamp, oczywiście w bardzo dużym zaokrągleniu
MateuszB
13-12-2012, 01:33
Bogdi64, aparat taki jak w stopce - D3200. Z tą f/16 to może nieco przesadziłem, ale celem było zobrazowanie 'problemu'. Jak wspomniałeś, dyfrakcja może dać o sobie znać przy tej wartości przysłony. Analizując pobieżnie Twoje wyliczenia, lampa 400Ws powinna 'dać radę', tym bardziej, że źródło światła będzie pewnie ustawiane co najmniej dwa razy bliżej, a wyliczenia są dla mocy 300Ws.
digitaltee
13-12-2012, 11:28
co do dwóch lamp to faktycznie słuszna uwaga - z jedną jest dość ograniczona ilość możliwości, ale też jestem zdania, że lepiej najpierw zainwestować w jedną i dorobić się drugiej porządniejszej niż na raz kupić dwie słabości...
Ruda892 - ciężko powiedzieć o jakimś minimum - żarówki błyskowe za kilkadziesiąt zł. też są ok. do pewnych zastosowań, tylko wiadomo, ze mają pewne ograniczenia - tj. brak regulacji mocy, brak mocowania akcesoriów, stosunkowo mniejsza moc - nie mniej nadal z parasolką można z powodzeniem działać.
Tak ta lampa do której podałaś link to właśnie to, o której myślałam. Jest przede wszystkim niewielka. Co do mocy 400Ws pod warunkiem, że nie potrzebujesz domykać do f20 albo przebijać światło słoneczne w plenerze 400Ws to bardzo dużo, ja zazwyczaj fotografuje na najmniejszej mocy 300etki i czasem jest nadal za dużo światła - więc w studio do portretów/ludzi etc. 300Ws WYSTARCZY, a nawet w większości wypadków i 200 i 100 o którym pisał kolega wyżej.
..400ws to już na prawdę duża moc, jeśli dostaniesz je ze "ściemką" do 1/64 to pokombinujesz, elfo ma (chyba) 1/8 i to często jest za dużo,..To bardzo stare albo niskie modele lamp Elfo. Normalnie mogą zejść 5 przysłon w dół, czyli 1/32 mocy.
MateuszB
13-12-2012, 15:03
Co do mocy 400Ws pod warunkiem, że nie potrzebujesz domykać do f20
Przy jakich przysłonach będzie już dobrze oświetlona mała scena/aranżacja? Odległość źródła światła to maksymalnie 2m.
To bardzo stare albo niskie modele lamp Elfo. Normalnie mogą zejść 5 przysłon w dół, czyli 1/32 mocy.
musiał bym dotrzeć do specyfikacji, fakt - lampy stare (chyba pierwsza generacja - PANCERNA ;)) - dlatego nie zmienia, a w użytki są rzadko, więc na pewno jeszcze posłużą, kiedyś to był najwyższy model
Wita, zastanawiam się nad zakupem lampy i oczywiście dokupienia softboxa (80x120 , małe studio domowe). Namyślam się nad :
- Quantuum PT-200
- MQ 200 FreePower
- DM2 200 Jinbei FreePower
Teraz używam softboxa własnej roboty i lampy błyskowej z gwintem na żarówkę bez regulacji mocy 45 w.
Chciałbym aby lampa miała
- uniwersalne mocowanie na inne dodatki
- możliwość regulacji błysku abyM mógł robić fotki nawet na przyszłonie 1.8-2.2
- aby miała wytrzymałe mocowanie
MateuszB
24-12-2012, 13:22
Nie jestem teraz przy komputerze, więc ciężko mi sprawdzić, ale spośród wymienionych przez Ciebie lamp DM2 ma napewno regulację od 1/64. Co do mocowania pomyśl nad mocowaniem Bowens.
hmm w momencie kiedy już byłam zdecydowana na dm2 400 dotarły mnie słuchy, że te plastikowe mocowania są słabe i że wiele osób narzeka na "tandetność" produktów freepower -zwłaszcza tych najtańszych.
I znów jestem w kropce... czy to prawda?
Są jeszcze jakieś modele, które możecie polecić?
a co sądzicie o zestawie quantuum
http://www.cyfrowe.pl/wyposazenie-studia/quantuum-sq-301-zestaw-oswietleniowy.html
Warto dozbierać i mieć za 1100zł od razu 2 lampy ze statywami i parasolkami? zostałby tylko zakup softboxa i wyzwalacza.
Te lampy są w porządku?
pomóżcie proszę, to mój pierwszy taki zakup i moja wiedza w temacie bardzo mała.
Marek Bielski
28-12-2012, 17:52
nie zapomnij o battery pack`u jeśli w plener
MateuszB
28-12-2012, 17:59
hmm w momencie kiedy już byłam zdecydowana na dm2 400 dotarły mnie słuchy, że te plastikowe mocowania są słabe i że wiele osób narzeka na "tandetność" produktów freepower -zwłaszcza tych najtańszych.
I znów jestem w kropce... czy to prawda?
Mam tak samo jak Ty... ;)
Mam tak samo jak Ty... ;)
i co działasz? ja już sama nie wiem...
Zastanawiam się czy na poczętek jednak nie lepiej to dm2. To nie jest lampa na całe życie -na pewno będę zmieniać lampy, więc może mi trochę posłuży mimo plastikowego mocowania. Na forum tutaj się wypowiadało trochę ludzi - zadowolonych użytkowników i nikt nic nie wspominał o awariach. dm2 oprócz ceny kusi też wielkością. Jest mała, a jednak nie mam swojego studia i fotografuję w różnych miastach i sprzęt jeździ ze mną. To są argumenty na dm2 vs. jakaś droższa lampa typu quantuum. Ale wtedy pojawiła się opcja że może jednak dołożyć trochę więcej do tego zestawu za 1100 zł... ale nie wiem czy te lampy są ok? Czy jest tu ktoś kto korzystał z zestawu Quantuum 2x 300 WS ?
Mnogość wyboru sprawia, że trudno jest być zadowolonym z podjętych decyzji... lub podjąć takowe w ogóle.
Art Erie
31-12-2012, 01:52
[..]Czy jest tu ktoś kto korzystał z zestawu Quantuum 2x 300 WS ?[...]
Lampki Quantuum są bardzo popularne i doceniane zwłaszca w kategorii cena/jakość. Mam PT 200, oraz R+ 300Ws. PT 300 to odpowiednik R+ 300Ws (ta sama moc), różni je wielkość, pilot (w sensie żarówka ), wykonanie i panel sterujący.
R+ to trochę wyższa seria, więc chyba wszystko jasne.
Seria R+ posiada również wersję Dual Power z zasilaczem plenerowym, są to lampy o mocy 300 i 600Ws z niewielkim i lekkim zasilaczem plenerowym. DP 300Ws może być nieco słaba w plenerze w pełnym słońcu; DP 600Ws daje radę nawet w słoneczny dzień (bardzo mi ona odpowiada, moc wystarczająca do napędu beauty dish 70cm z gridem na niższych przesłonach; przy wyższych przesłonach potrzebne jest już coś ala 1200Ws) , ale to już lampa sporej mocy i pokażna gabarytowo.
Co do "zestawu" to zawsze i wszystkim odradzam zakup wszelkich "zestawów"; zwykle pakują do nich jako część zestawu jakiś kiepskiej jakości element, by "zestaw" miał niską cenę i atrakcyjny wygląd.
W jednym sklepie możesz sobie taki zestaw skompletować samodzielnie.
-parasolki są na ogół tanie, zwłaszcza te transparentne, białe droższe, ale bez przesady
-nad lampami musisz się zastanowić, Q mają regulację do 1/32, R+ jest trochę lepiej wykonana od serii PT, a Dual Power maja zasilacze plenerowe...
-statywy Quantuum Air sa bardzo fajne i tanie, posiadają amortyzację powietrzną i sa dobrze wykonane
-torby na lampy Quantuum, też całkiem OK ale zaraz po zakupie należy wymienić sprzączki od paska na ramię; te fabryczne sa słabe i kruche.
MateuszB
31-12-2012, 17:27
i co działasz? ja już sama nie wiem...
DM2 400Ws. Nie jest to przecież decyzja życia. Kupując jedną lampę i ucząc się na niej, będę miał później lepsze rozeznanie jakiej następnej lampy potrzebuję. Tak więc same zalety ;)